Presentator Kees Berkelmans liet zich ook zingend horen. Begeleid door de Beyersland Kapel coverde hij bij een schilderij van de boerderij waarin hij werd geboren 'Het Dorp' van Wim Sonneveld. (Foto: Albert Stolwijk).
Presentator Kees Berkelmans liet zich ook zingend horen. Begeleid door de Beyersland Kapel coverde hij bij een schilderij van de boerderij waarin hij werd geboren 'Het Dorp' van Wim Sonneveld. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ORION TWEEMAAL UITVERKOCHT TIJDENS SNERTCONCERTEN BEYERSLAND KAPEL

'Kies Lennisheuvelse wethouder'

HENK VAN WEERT

De tweehonderd zitplaatsen die de Beyersland Kapel zowel vrijdag als zaterdag tijdens haar Snertconcerten in Lennisheuvel beschikbaar had, waren al voor de jaarwisseling allemaal gereserveerd. Twee avonden lang smulde een uitverkocht gemeenschaphuis Orion van mooie muziek, kolderpraat én erwtensoep. Het bleek andermaal een ideale combinatie als opmaat van carnaval.

Wie had gerekend op carnavaleske hoempapa kwam bedrogen uit. Onder leiding van Pieter Strik speelde de Lennisheuvelse blaaskapel een keur van Tsjechische volksmuziek. Tussendoor zorgden tonpraters en sketches dat er volop kon worden gelachen. Ook door burgemeester Ronald van Meygaarden en wijkwethouder Peter van de Wiel die op zaterdag in het publiek zaten.

'GOUW ERT' EN WIMPEL

Op vrijdag was de Liempdse prins Bernardus d'n Urste van Ploegersland met zijn gevolg als eregast aanwezig. De koldervorst reikte de Gouw Ert uit aan Jo van Dijk. Hij werd geprezen voor zijn verdiensten voor de plaatselijke voetbalclub LSV die in juni van dit jaar het gouden bestaansjubileum viert.

Een dag later liep Donald VI van Eendengat met zijn raad van elf in polonaise de zaal binnen. ,,Ik ben blij eindelijk eens aan de goei kaant van 't spoor te zijn", grapte de bewoner van de Kalksheuvel. Zijne doorluchtigheid prees de organiserende muziekkapel voor haar inzet ten bate van het openbaar carnaval in Boxtel en overhandigde aan kapelmeester Strik de wimpel in de Orde van de Gouden Snater voor zijn Beyersland Kapel.

SLAP GELUL

Ad Hoevenaars kwam op met het lied 'Och was ik maar bij moeder thuis gebleven', waarmee Johnny Hoes zestig jaar geleden een hit had. Het melodietje kwam regelmatig terug. Bijvoorbeeld nadat de Boxtelse tonprater fijntjes terugblikte naar mei, toen dierenactivisten een varkensstal aan de Brede Heide bezetten. Wethouder Van de Wiel was destijds waarnemend burgemeester en kwam pas na tien uur met een reactie. ,,Na zoveel tijd kun je niet meer praten van een harde actie, het was meer slap gelul. Peter moet gedacht hebben: 'Och was ik maar...'", analyseerde Hoevenaars de situatie.

WETHOUDER STRIK

Over de woningbouwplannen in Boxtel was Hoevenaars kort: ,,Het lijkt op Eindhoven Airport bij dichte mist: alles vertraagd." Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, riep de tonprater Lennisheuvel op met een eigen wethouderskandidaat op de proppen te komen. ,,Eentje die een fietstunnel bij Boseind kan realiseren en het biomassaplein op bedrijventerrein Vorst tegenhoudt. Ik weet er wel eentje. Hij zit hier op de eerste rij." Een motto voor de stembusgang had Hoevenaars ook al voor de door hem voorgedragen kandidaat: ,,Stem Toon Strik. Huizen, kano's en auto's; alles regel ik'."

VIJFTIG JAAR LSV

Het al eerder genoemde vijftigjarig bestaan van voetbalclub LSV zorgde voor een vermakelijk optreden door Henk van de Laak, een van de twee organisatoren van het Politiek Kaffee in Eendengat. Hij kroop in de huid van opa Leo van den Heuvel en hield samen met zijn 'kleinzonen' Peter Kruijssen en Gerard van der Heijden diverse clubcoryfeeën van de geelblauwen tegen het daglicht. ,,Wij hebben nooit begrepen dat Frank van der Struijk overstapte van LSV 1 naar Willem II."

Met een reprise van het komische optreden tijdens de Waggelrevue oogstte De Vijf Zaligheden ook in Lennisheuvel bijval. Dat gold in mindere mate voor tonprater Bart Ketelaars uit Udenhout in zijn rol als muzikant. Desalniettemin gold de 38e editie van het Snertconcert andermaal als een prima opwarmer voor carnaval. Vaste bezoekers stelden na afloop dat de optredens wel wat minder humor bevatten dan andere jaren, maar het plezier was er niet minder om. De muzikanten van de Beyersland Kapel, presentator Kees Berkelmans én de mensen die een gastoptreden verzorgden werden aan het einde van het ruim drie uur durende programma bedolven onder applaus en complimenten.