Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BIJZONDERE COMBINATIE IN LIEMPDSE KERK

Metalzangeres zingt met Kromploegers in carnavalsmis

JULES HAMELEERS

,,Het is het zeker de moeite waard om een kijkje te komen nemen", zegt Paul Saris van prinsenvereniging De Ploegers over de Liempdse carnavalsmis in de Sint-Jans Onthoofdingskerk. Geen gekke oproep, gelet op muzikale bijdragen van hofkapel De Kromploegers, metalzangeres Dianne van Giersbergen én pastoor Geertjan van Rossem.

,,We organiseren de Liempde carnavalsmis nu voor de vijfde keer", legt Saris uit. ,,Het stond vanaf het begin eigenlijk meteen als een huis: de kerk zat de eerste keer vol. Maar zoals dat werkt met alle evenementen, moet je op een bepaald moment gaan vernieuwen." De stabiele factor in de religieuze én carnavaleske activiteit is hofkapel De Kromploegers, waarmee de plaatselijke metalzangeres al druk heeft gerepeteerd. Van Giersbergen heeft samen met muzikaal leider Johan van den Heuvel arrangementen aangepast, zodat haar stem en de instrumenten zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd.

VEREENDE KRACHTEN

Saris zegt dat hij al langer zijn pijlen op een optreden van Van Giersbergen gericht had. De zangeres, die tussen 2014 en 2017 naamsbekendheid verwierf als metalzangeres van de Duitse band Xandria en nu frontvrouw is bij Ex-Libris, is geboren in Liempde. ,,En met vereenden krachten is het nu gelukt", zegt Saris trots. De vocaliste komt overigens terug bij waar het allemaal begon. Voor haar vierde verjaardag kreeg ze namelijk als cadeau dat ze mocht zingen in een koortje in de Sint-Jans Onthoofdingkerk.

De eucharistieviering begint zaterdag 22 februari om 11.11 uur en wordt geleid door kapelaan Marshal Stanislaus en pastoor Van Rossem die ook nog een lied op zijn gitaar vertolkt. Saris: ,,Het is ook echt het startpunt van de carnaval." Na de mis wordt de sleutel van Ploegersland namelijk overgedragen aan prins Bernardus d'n Urste en kan het leutfeest van start gaan. Voor het gehele carnavalsprogramma van Liempde, zie elders in deze carnavalsbijlage.

p Vorige week repeteerde de Liempdse hofkapel De Kromploegers met metalzangeres Dianne van Giersbergen.

t Dianne van Giersbergen. (Foto's: Albert Stolwijk).



VNB biedt
zorgpelgrims
Lourdesreis

Stichting VNB organiseert sinds 1948 reizen naar bedevaartsoorden zoals Lourdes. Will van Bommel is voor Boxtel de contactpersoon voor iedereen die interesse heeft in de bijzondere tripjes.

,,Wat de uitstapjes bijzonder maakt, is dat ook pelgrims die zorg nodig hebben mee kunnen. Zo'n bedevaart is voor hen vaak nog de enige mogelijkheid om er eens tussenuit te gaan en hun katholieke wortels op te zoeken", licht Van Bommel toe. ,,Tijdens elke reis gaan er voldoende verpleegkundigen en artsen mee, die alle zorg kunnen bieden die nodig is. Er is zelfs gedacht aan een pastor gedacht voor de geestelijke zorg. Daarnaast zijn er nog de vele vrijwilligers aanwezig die de rolstoel kunnen duwen of voor een gezellig praatje", vervolgt hij.

De vrijwilliger van VNB weet dat de bedevaarten en belevingsreizen die de stichting op touw zet, veel voor de pelgrims betekenen. ,,Tijdens de trip staan zij in het middelpunt en krijgen de gelegenheid om optimaal te genieten van al het bijzonders dat een heilige plaats als Lourdes te bieden heeft."

De bedevaarten worden op verschillende momenten in het voor- en najaar georganiseerd. Wie meer wil weten kan daarvoor bij Van Bommel terecht via telefoonnummer (0411) 67 30 47.


Leren haken

Wie wil leren haken, kan vanaf 4 maart op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur terecht in de Hoogheem-huiskamer (flat nummer 7, nummer 448). Deelname kost zijn 1,50 euro inclusief één consumptie; materialen zijn aanwezig. Meer informatie: 06-23 72 67 06 of 06-43 58 66 28.

Afbeelding
Afbeelding