Afbeelding
Foto: Sander van Gils

AL DRIE VOERTUIGEN IN ANDERHALVE MAAND IN DE HENS IN BOXTEL

Autobranden zijn raadsel voor politie

PÅL JANSEN

De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de autobrand aan de Baandervrouwenlaan die in de nacht van zondag op maandag woedde. Brandstichting wordt niet uitgesloten, maar er zijn nog geen verdachten in beeld. Het voertuig dat rond halfeen vlam vatte, stond op een steenworp afstand van de locatie waar tijdens de jaarwisseling ook al een auto volledig uitbrandde.

De personenwagen stond in lichterlaaie op een parkeerterrein tussen twee flats. De hulpdiensten konden voorkomen dat het vuur oversloeg naar de voertuigen ernaast. Met hydraulisch gereedschap werd de motorkap van het brandende voertuig geopend om te controleren of het vuur uit was.

De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak en sluit brandstichting niet uit. De brand trok bekijks van buurtbewoners.

OUD & NIEUW

Tijdens de jaarwisseling stond in de wijk Selissenwal vlakbij de Baandervrouwenlaan ook al een auto in brand: toen bij het appartementencomplex Vendelhof aan de Vaandelstraat. De eigenaar van dat voertuig heeft niets meer vernomen van de politie over een eventuele dader. Die nacht brandde er tevens een wagen aan de Hazelaarsgaard in Boxtel-Oost volledig uit.

Nu er in een korte periode drie autobranden in Boxtel zijn geweest, waarvan twee op een steenworp afstand van elkaar, zien diverse lezers de bui weer hangen. Boxtel werd in 2015 geteisterd door een reeks autobranden, destijds in wijk Breukelen. Toen werd een vrouw opgepakt en die werd veroordeeld tot tien maanden celstraf en tbs.

De politie heeft echter nog geen aanwijzingen gevonden voor verbanden tussen de branden van nu. ,,Vaak zijn er weinig sporen en dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijk", erkent een woordvoerder.


p Opnieuw stond een auto in de wijk Selissenwal in lichterlaaie. Van zondag- op maandagnacht was het raak aan de Baandervrouwenlaan, op een steenworp afstand waar tijdens de jaarwisseling een voertuig in brand stond. De politie sluit kwade opzet niet uit en heeft de zaak in onderzoek. (Foto: Sander van Gils).


'HOPELIJK KOMEN WE TOT TOEKOMSTPLAN'

Onderzoek doen naar de meerwaarde van BSB

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Het onderzoek naar het bestaansrecht van Brede Scholen Boxtel (BSB) kan in de ogen van directeur Ghislaine de Brouwer twee scenario's opleveren. Of er blijkt geen behoefte meer te zijn, of die is er wel. In het laatste geval heeft De Brouwer het meeste vertrouwen. ,,Er kan dan een toekomstbestendig plan gemaakt worden. We weten dat de scholen tevreden zijn met de huidige aanpak, maar het kan natuurlijk altijd beter."

VERLIEZEN

Bang om haar baan te verliezen is De Brouwer niet, maar ze heeft niet de verwachting dat het zover zal komen. Als dat in het ergste geval al zou gebeuren dan heeft BSB in haar ogen de afgelopen zestien jaar iets grondig verkeerd gedaan. ,,Uiteindelijk staat de ontwikkeling van de kinderen in Boxtel centraal. Als blijkt dat iemand anders het goedkoper en/of beter kan, dan moeten wij daar ook niet tussen gaan zitten."

Wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel is sinds de oprichting in 2003 nauw betrokken bij de werkzaamheden van BSB. Over dit onderzoek kan ze echter nog geen inhoudelijke reactie geven: ,,Al kan ik me goed voorstellen dat de stichting haar meerwaarde onderzoekt. Het is echter nog te vroeg om hier al dieper op in te gaan. Ik wacht de uitkomsten dan ook met belangstelling af."

ERG LAAT

Dat de BSB niet aan de bezuinigingen van de gemeente Boxtel zou ontkomen, was vorige zomer al duidelijk. Om wat voor bedragen het echter precies ging, kreeg De Brouwer echter pas 7 januari te horen. ,,Dat is natuurlijk wel erg laat als je moet besparen over 2020. In mijn ogen is dat vooral te wijten aan slechte communicatie vanuit de gemeente. Maar omdat we al wisten dat dit eraan zat te komen, hebben we de definitieve beschikking van het college niet afgewacht", aldus De Brouwer. En dus is onder meer de vacature die beweegconsulent Nicole van Spaendonk na de zomer liet ontstaan, anders ingevuld. Ken Tempelers heeft haar taken overgenomen, maar heeft op zijn beurt weer een aantal van zijn werkzaamheden als buurtsportmedewerker laten vallen.

Het onderzoek naar de meerwaarde van BSB wordt de komende maanden voortgezet. Tegen het einde van het jaar moet er volgens De Brouwer een scenario voor de toekomst op tafel liggen.


q De tak Buurtsport van Brede Scholen Boxtel verzorgt niet alleen gymlessen op basisscholen, ze organiseert ook tal van andere activiteiten. Zoals de Koningsspelen. (Foto: Peter de Koning, 2018).

Kort Nieuws


Roem van Boxtel

Heemkundige Ruud van Nooijen houdt zondag 8 maart om 11.15 uur een lezing over 'De Roem van Boxtel' in museum MuBo, Baroniestraat 18. Aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch 06-16 04 18 98. Entree: vijf euro.

Afbeelding