XENTARI WEL GIFTIG VOOR ANDERE LARVEN

Bestrijding van jeukrups schaadt de mees niet

JAN HERMENS

De gemeente Boxtel voert de bestrijding tegen de eikenprocessierups nog verder op. Hier diertje zorgde vorig jaar voor veel overlast, daarom werden er de afgelopen maanden al veel mezenkastjes opgehangen. Nu wordt ook het bestrijdingsmiddel Xentari ingezet om het rupsenleger te decimeren. Maar is het een niet schadelijk voor het ander?

Dode rupsen èn dode mezen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel is dat ook niet het geval. ,,We maken gebruik van het middel Xentari. Het middel is toegestaan bij biologische teelt en bestrijdt uitsluitend rupsen. Het is dus veilig voor vogels en andere dieren. Het gebruik van dit middel vormt dan ook geen probleem in combinatie met de opgehangen mezenkasten."

Dat bevestigt ook Jurriën van Deijk van de Vlinderstichting in een artikel uit 2018. Hij schrijft dat de sporenvormende bacterie die in Xentari wordt gebruikt, specifiek de rupsen van vlinders doodt. De bacterie is voor zover bekend niet schadelijk voor mens, huisdier en de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, maar wel voor andere vlinderlarven die in eiken rondkruipen, zoals de rupsen van de zeldzame eikenpage. Hij vreest bovendien dat door verneveling van de bestrijdingsmiddelen ook begroeiing onder de boom een spatje gif meekrijgt, waardoor weer andere soorten rupsen het loodje leggen.

SCHADE

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft aan dat gemeenten wettelijk verplicht zijn om te voorkomen dat beschermde soorten schade ondervinden van de bestrijding. Om professionele beheerders te helpen goede keuzes te maken bij de bestrijding van de eikenprocessierups, maakt de Vlinderstichting kaarten die via de website zijn te raadplegen. Daar is op te zien welke dagvlinders, die zijn opgenomen in de nieuwe Wet natuurbescherming voorkomen in het werkgebied.


Nieuwe workshops Praat en daad voor klimaat naderen

Transitie Boxtel houdt tussen de woensdagen 4 maart en 17 juni een nieuwe reeks workshops Praat en daad voor het klimaat.

Het gaat om zes bijeenkomsten met groepjes van zes tot tien personen. Deelnemers leren hun ecologische voetafdruk verkleinen. Opgeven kan tot uiterlijk 23 februari bij David Andreae, via ttboxtel@gmail.com of telefoonnummer (0411) 67 75 97. Deelname kost veertig euro.