Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEEN DRANK GEEN KLANK KOMT MET EIGEN BIER: QUAAI INDJE

'Je loopt tegen het kozijn omhoog'

RENS VAN DEN ELSEN

Het is er warm en klein, maar wel gezellig. De b(r)ouwers van de Boxtelse carnavalsvereniging Geen Drank Geen Klank hebben in de schuur aan De Oorsprong een behaaglijke plek gecreëerd waar ze na hun werk aan de wagen nog even kunnen borrelen. Maar aan het speciaalbier dat de club morgen, vrijdag 21 februari, presenteert in hun stamkroeg 't Geveltje wagen ze zich nog niet. Want Quaai Indje is een quadrupel met 9 procent alcohol en die tik je niet even snel weg.

Het creatieve brein achter het Quaai Indje is John de Laat, die ook lid is van Geen Drank Geen Klank. Bierbrouwen doet hij al ruim vijftien jaar in zijn hobbybrouwerij Op De Fles. ,,Dat gebeurt vooral bij mij thuis. Vaak staat de woonkamer dan ook helemaal vol met flessen, gistingsvaten en brouwketels. Mijn vrouw heeft er gelukkig niet zo'n moeite mee, anders had ik waarschijnlijk al een andere plek moeten zoeken", vertelt de Boxtelse brouwer lachend.

De basis voor het biertje dat de carnavalsclub vrijdag presenteert, werd twee jaar geleden al gelegd. De Laat organiseerde een workshop bierbrouwen in 't Geveltje en die werd enthousiast ontvangen. Het idee ontstond toen om zelf met iets te komen en op die manier wat extra inkomsten voor de club te genereren. De Laat legt uit: ,,Via een forum voor hobbybrouwers ben ik aan een aantal recepten gekomen die ik zelf ook lekker vind. Daar ben ik mee gaan experimenteren. Het Quaai Indje heeft als basis het recept van de Kwajongen, die ik eerder al heb gemaakt, maar dan met een andere soort hop en mout erin."

HULPTROEPEN

Het brouwen van het speciale bier is één. Maar uiteindelijk moet het ook in een fles terecht komen en dienen er etiketten gemaakt te worden. ,,Ik heb aangegeven dat ik niet alles alleen ging oppakken. Dus sprongen er nog een paar bierliefhebbers uit onze vereniging bij", geeft De Laat aan. Cor van der Steen, Joop van Hamond, Gerton Vlaminckx en Peter Vanhout noemen zichzelf de 'hulptroepen' en zijn enthousiast over het brouwsel. ,,Het is echt een lekker biertje, je kunt het al proeven bij restaurant Nine", geeft Vanhout aan. Niet geheel toevallig is eigenaar Jos Hermans ook lid van Geen Drank Geen Klank.

Het bier werd onlangs nog door sommelier Lisa de Lange geproefd en die reageerde ook positief. De Laat: ,,Dat was een mooie opsteker voor ons werk."

De brouwende leden van Geen Drank Geen Klank verwachten niet dat het Quaai Indje tijdens de carnavalsdagen veel gedronken gaat worden. ,,Nee, na een paar glazen loop je dan tegen het kozijn omhoog", grinnikt Van der Steen. Daarom krijgt prins Donald VI het bier morgenavond als eerste te proeven. ,,Kunnen we mooi bekijken hoe het bij hem valt", roepen de 'hulptroepen' samen.

Na de presentatie is het bier niet meteen voor iedereen te koop. De leden van Geen Drank Geen Klank mogen eerst een bestelling plaatsen. Als er dan nog over is, kan iedereen een pakketje met vier flesjes en een gegraveerd glas in een chique houten kistje reserveren. Dat kost 17,50 euro. De Laat en Vanhout regelen de verkoop.

,,Als het allemaal goed gaat, willen we in de zomer nog een biertje op de markt brengen. Dat kan dan een blond Indje zijn of iets dergelijks. Daar gaan we nog even over nadenken", aldus De Laat. Dan, lachend: ,,Eerst de carnaval maar eens zien te overleven."

p Hobbybrouwer John de Laat (rechts met bierpakket) en z'n hulptroepen. Boven v.l.n.r.: Gerton Vlamincx, Cor van der Steen, Joop van Hamond. Vooraan zit Peter Vanhout. (Foto: Albert Stolwijk).