Het wegdek van de Raapakkerbrug vertoonde vorig jaar scheuren. Ook toen waren er al klachten over gladheid. (Foto: Peter de Koning, 2019).
Het wegdek van de Raapakkerbrug vertoonde vorig jaar scheuren. Ook toen waren er al klachten over gladheid. (Foto: Peter de Koning, 2019). Foto: Peter de Koning

VORIGE WEEK VALPARTIJ MET LETSEL

Wegdek Raapakkerbrug blijft glad

Jan Hermens

Roy Heijmans werkt als pizzabezorger bij Domino's. Een van zijn collega's is donderdag met de scooter op de Raapakkerbrug gevallen en hijzelf is er ook al eens uitgegleden. ,,Mijn collega heeft nogal wat gekneusd", aldus Heijmans. ,,Wat mij betreft mag er ander wegdek op."

Hij vervolgt: ,,Die brug blijft om de een of andere reden heel lang vochtig. Al is het een dag droog, dan kun je er nog zomaar over uitglijden en het hoeft daar niet koud voor te zijn. Je hebt er gewoon weinig grip en vooral als scooterrijder kun je daar heel makkelijk weg slippen. Onze fietsbezorgers hebben er ook last van en ik heb eveneens niet-collega's zien vallen. Wij moeten voor ons werk nogal eens over die brug."

Het is niet voor het eerst dat het wegdek van de Raapakkerbrug vragen oproept. Vorig jaar februari gaf wethouder Herman van Wanrooij aan dat er iets moest gebeuren. Later meldde het college van burgemeester en wethouders in reactie op vragen van het CDA dat vervanging van het wegdek kapitaalvernietiging zou zijn. In 2017 is de overspanning namelijk al aangepast.

PLANKEN

Toen bestond het brugdek uit houten planken, die regelmatig zeer glad bleken te zijn, met valpartijen tot gevolg. Ook leverde het hout geluidsoverlast op. Het college zegde vorig jaar toe het wegdek op te lappen en de brug met een hogedrukspuit te laten reinigen. Dat is ook gebeurd, want grote scheuren zijn er niet meer zichtbaar.

De huidige toplaag bestaat uit synthetisch rubber (EPDM). Volgens het college is dit materiaal blijvend elastisch, heeft het een lange levensduur en bezit het een goede stroefheid. In 2017 is het spul aangebracht, in 2018 heeft al een reparatie plaatsgevonden, zo blijkt uit het antwoord van burgemeester en wethouders op de vragen van het CDA. In 2019 opnieuw, want toen zijn de winkelhaken gedicht die de christen-democraten aankaartten.

De gemeente heeft geen plannen het wegdek te vervangen. ,,Er zijn waarschuwingsborden slipgevaar geplaatst en we reinigen regelmatig het brugdek", laat een woordvoerder weten. ,,Als wij scheuren in het wegdek waarnemen, of als wij meldingen daarover krijgen, laten wij deze repareren." De gladheid heeft volgens B en W te maken met vallend blad in combinatie met vorst en regen.

De kosten voor het aanbrengen van de EPDM-toplaag op het houten brugdek bedroegen in 2017 17.000 euro. Het eventueel afvoeren van het EPDM en het vervolgens aanbrengen van een nieuwe slijtlaag betekent een kostenpost van ongeveer 27.500 euro. Reparaties zijn tot dusverre vele malen goedkoper. Voor het herstelwerk in 2018 betaalde de gemeente slechts 575 euro. Oplappen is betaalbaar, maar neemt de klachten over gladheid vooralsnog niet weg.


p Het wegdek van de Raapakkerbrug vertoonde vorig jaar scheuren. Ook toen waren er al klachten over gladheid. (Foto: Peter de Koning, 2019).


Hans en Mieke Bosch Wijnkopers dragen stokje over

Veertig jaar lang verkochten Mieke en Hans Bosch wijn vanuit de verschillende panden die zij hadden in de Boxtelse wijk Breukelen. Dit jubileum is de aanleiding om hun bedrijf Bosch Wijnkopers over te dragen aan hun jongste dochter Pien. Wie een glas op deze twee feestelijke gelegenheden wil heffen, is welkom op zondag 1 maart.

Dan verwelkomen Mieke, Hans en Pien alle geïnteresseerden in hun winkel aan de Breukelsestraat 12. Er kan dan kennis gemaakt worden met de nieuwe eigenaresse, getoost worden op het jubileum en genoten worden van wijnen en hapjes.

De bijeenkomst duurt van 16.00 tot 19.00 uur. Wie graag wil komen, wordt verzocht zich aan te melden. Dit kan via e-mailadres: info@boschwijnkopers.nl.


Jeugd BHC maakt wondertelefoons voor verpleeghuis

Zogeheten wondertelefoons krijgen in steeds meer verpleeghuizen een plek. Zo ook in verzorgingstehuis Vinckenrode aan de Mgr. Bekkersstraat in Boxtel. Leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) bouwden enkele ouderwetse toestellen om, zodat deze oud-Hollandse liedjes afspelen, wanneer er een nummer gedraaid wordt.

Zorggroep Elde Maasduinen heeft het BHC benaderd om enkele oude telefoontoestellen met een draaischijf om te bouwen tot 'wondertelefoons'. Techniekleerkracht Paul de Witte is samen met drie studenten aan de slag gegaan. Dinsdag kwam hij de toestellen afleveren. De ouderen waren enthousiast over de omgebouwde telefoons. Zorggroep Elde Maasduinen, die het verzorgingstehuis beheert, zegt ook erg tevreden te zijn.