Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOORLOPIG GEEN PLAN VOOR HUISVESTING

Christoffel blokkeert scholencarroussel Boxtel


RENS VAN DEN ELSEN

De gemeente Boxtel is al enkele jaren in overleg om in de toekomst te komen tot een juiste verdeling van scholen in het dorp. In samenwerking met alle schoolbesturen van zowel basis- als voortgezet (speciaal)onderwijs is de afgelopen jaren gekeken naar een eenduidig beleid op het gebied van huisvesting. Maar omdat onderwijsorganisatie Sint-Christoffel vast blijft houden aan haar plan om een school te realiseren in Munsel/Selissen, is alles op de lange baan geschoven. Een tussenoplossing moet voorlopig uitkomst bieden.

Alle scholen in de gemeente Boxtel hebben te kampen met leegstand, maar niet bij alle locaties is er de noodzaak om op termijn het gebouw aan te passen, danwel te verhuizen. Lege lokalen kosten de scholen echter wel geld, namelijk zo'n zesduizend euro op jaarbasis. Om toch op de toekomst voorbereid te zijn, besloten de gemeente en de schoolbesturen om een Integraal Huisvestingsplan te komen. Om daarmee in te spelen op het dalend aantal leerlingen.

De komende tien tot vijftien jaar neemt de leegstand bij de scholen alleen maar toe, vooral in de wijk Boxtel-Oost. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente met alle partijen heeft laten uitvoeren. Maar juist in Oost zijn de meeste basisscholen gevestigd. Op De Spelelier na, vallen deze in dit gebied allemaal onder het overkoepelende schoolbestuur Sint-Christoffel.

VIERENDELEN

In de eerste plannen zou Boxtel in vieren worden gedeeld met de Brederodeweg/Eindhovenseweg (noord-zuid) en de Schijndelseweg/Baroniestraat (oost-west) als scheidslijn. In ieder deel zou dan plek zijn voor zowel basis- als speciaal- en voortgezet onderwijs. En dus ook in Munsel/Selissen, waar nu nog geen reguliere basisschool staat. Dit bleek voor alle betrokken partijen echter een brug te ver. Het zou te veel risico's met zich meebrengen.

Daarom werd er vervolgens gekeken naar een alternatief, waarbij in Munsel/Selissen geen basisschool zou komen. Dit kon op meer draagvlak bij alle partijen rekenen. Er hoeft immers geen nieuwe school gebouwd te worden.

Tot een volledige uitwerking is het dus niet gekomen omdat Sint-Christoffel als enige partij vasthoudt aan haar eigen toekomstvisie: het realiseren van een school in Munsel/Selissen. De overige schoolbesturen zien dat echter niet zitten.

TUSSENOPLOSSING

Om het plan niet helemaal in de prullenbak te gooien is er een tussenoplossing bedacht. Het beoogde huisvestingsplan is omgezet naar een zogeheten koersdocument. Dat weer als leidraad gebruikt kan worden voor toekomstige aanvragen van onderwijshuisvesting. In het document staan de harde gegevens van alle schoollocaties en het beschrijft welke gebouwen op korte of middellange termijn aandacht behoeven.

Wethouder Marusjka Lestrade heeft alle schoolbesturen op voorhand al laten weten dat er in verband met de bezuinigingen geen budget is voor eventuele nieuwbouw.


q De school voor speciaal basisonderwijs De Maremak staat sinds halverwege vorig jaar vrijwel leeg. De leerlingen verhuisden naar De Vorsenpoel aan de andere kant van de wijk. Wat de toekomst dit gebouw gaat brengen, is nog niet duidelijk. (Foto: Peter de Koning).


REDACTIE HOUDT MGD TEGEN HET LICHT

BC bevraagt 120 partijen over ambtenarenapparaat

PÅL JANSEN

De redactie van Brabants Centrum heeft gisteren een enquête uitgezet onder ruim 120 organisaties in Boxtel. Daarin worden vragen gesteld aan belangengroepen, verenigingen, stichtingen en andere belanghebbenden die zich inzetten voor Boxtel en omgeving over MijnGemeenteDichtbij. De redactie onderzoekt hoe de ambtenarenorganisatie functioneert. Deelnemers kunnen anoniem hun antwoorden geven.

De gemeente Boxtel en Sint-Michielsgestel fuseerden in 2016 hun ambtenarenapparaten tot MijnGemeenteDichtbij. Doel was enerzijds om efficiënter te kunnen werken en daarmee geld te besparen. Over de financiën publiceerde deze krant vorige week een uitgebreid artikel.

Het volgende stuk zal gaan over de kwaliteit van de dienstverlening, de andere belangrijke doelstelling om de ambtenarenorganisaties te fuseren. Lastig is alleen om te meten of die kwaliteit is verbeterd.

De gemeente Boxtel laat de kwaliteit van haar dienstverlening onderzoeken door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) via het dataplatform Waar Staat Je Gemeente. Deze onderzoeken zijn openbaar, dus deels al bekend en worden ook betrokken in de berichtgeving.

In het onderzoek door deze krant is een vragenlijst rondgestuurd die is gefocust op belanghebbende partijen. De 'gemiddelde burger' is buiten deze studie gelaten. Dat heeft twee redenen. Ten eerste komt die inwoner al aan bod in het onderzoek van de VNG.

Ten tweede hebben de benaderde organisaties in het algemeen vaker te maken met de gemeente Boxtel. Bovendien bedienen deze partijen ook op verschillende manieren de burgers in Boxtel. De geënquêteerden zijn daarmee van vitaal belang voor de leefbaarheid in Boxtel.

WAAROM ANONIEM?

Belangrijk om te weten is dat alle benaderde organisaties nog zaken doen of moeten doen met de gemeente Boxtel. Om te voorkomen dat vertegenwoordigers daarvan een blad voor de mond nemen, is ervoor gekozen om hen in de uiteindelijke berichtgeving te anonimiseren zodat hun antwoorden niet zijn te herleiden naar de betreffende organisatie. Wel kan de redactie de respondenten individueel benaderen voor een nadere toelichting. Uiteraard staat het die mensen dan nog vrij om al dan niet met naam en toenaam in de krant te komen.

De gemeente heeft met het gehele Boxtelse speelveld te maken. Een volledige lijst opstellen, is daarmee ondoenlijk. De benaderde partijen bedienen ieder echter een deel van de samenleving en gezamenlijk het gros van de Boxtelse bevolking. Mits de respons voldoende is, verwacht de redactie een betrouwbaar beeld te schetsen over hoe deze organisaties denken over de kwaliteit van MijnGemeenteDichtbij.



Hebt u als plaatselijke organisatie de vragenlijst niet ontvangen? En hebt u een waardevolle toevoeging, een belangrijke vraag die moet worden beantwoord en/of een ervaring die u wilt delen? Neem contact op met redacteur Pål Jansen via pol.jansen@brabantscentrum.nl of telefoonnummer: 06-57 54 53 08.