Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TOEKOMST BOXTELS BOSGEBIED NA VIJF JAAR NOG ONDUIDELIJK

Plannen Moorwijk blijven uit

HENK VAN WEERT

Vijf jaar nadat de gemeente Boxtel opgelucht het hoofdpijndossier Moorwijk sloot, is er nog altijd geen duidelijkheid over eventuele bouwplannen in het bosgebied. Een woordvoerder van wethouder Peter van de Wiel meldt dat er gesprekken worden gevoerd met de eigenaar over 'functionele en ruimtelijke ontwikkeling' en dat voorstellen hiervoor naar verwachting komend voorjaar met 'de omgeving' worden besproken.

Twee weken geleden werd duidelijk dat herinrichting van het kruispunt Molenwijksweg/Parkweg/Eikenlaan voorlopig niet aan de orde is. Reconstructie is gewenst om het parkeerterrein dat momenteel wordt aangelegd voor hockeyclub MEP goed en veilig bereikbaar te maken. Maar voor zo'n aanpassing heeft Boxtel een deel van bosgebied Moorwijk (tegenover de hockeyvelden) nodig, zo is te lezen in het besluit dat het college van B en W onlangs nam om de Molenwijkseweg om te bouwen tot zogeheten fietsstraat.

WONINGBOUW

Na een uitspraak van de Raad van State in de zomer van 2015 werd bekend dat Boxtel met een schone lei kon beginnen met betrekking tot planontwikkeling van Moorwijk. Aan de oever van het gelijknamige ven realiseerde projectontwikkelaar Toon van Esch uit Eersel eerder al een appartementencomplex. Hij had plannen voor nóg zo'n gebouw én voor vrijstaande huizen. Dat stuitte echter op veel verzet, onder meer van omwonenden.

De gemeente en Vastgoed Moorwijk, het bedrijf van Van Esch, leefden jarenlang in onmin en troffen elkaar regelmatig voor de rechter. De ontwikkelaar haalde bakzeil en het vastgoedbedrijf werd geliquideerd. Na de uitspraak van de hoogste bestuursrechter in Den Haag meldde wethouder Van de Wiel dat hij met de nieuwe eigenaar van Moorwijk om tafel wilde om diens wensen te inventariseren. Hij sloot daarbij niet uit dat er toch een bouwplan op tafel zou komen. Maar daarover is nog altijd 'niets concreets' te melden, bleek bij navraag.

NIEUWE EIGENAREN

Het eventueel te bebouwen gebied bestaat uit twee kavels: een op de hoek Molenwijkseweg/Parkweg, dat is sinds vorig jaar eigendom van drie eigenaren die woonachtig zijn in Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden.

Het tweede perceel, gelegen aan de Parkweg ter hoogte van de visvijver, heeft een van hen sinds 2014 volledig in bezit. Het is Cees van de Sande, die in Lage Mierde een aannemingsbedrijf heeft. Vragen over de status van eventuele planvorming voor woningbouw in Moorwijk bleven door Van de Sande deze week onbeantwoord. Ook bleef het stil op de vraag of hij een stukje grond wil verkopen om de herinrichting van het kruispunt mogelijk te maken.


p Om de kruispunt van de Molenwijkseweg met de Parkweg/Eikenlaan opnieuw in te richten en het nieuwe parkeerterrein van hockeyclub MEP goed bereikbaar te maken, wil de gemeente Boxtel een hoekje van landgoed Moorwijk aankopen. Dat is nog niet gelukt. (Foto: Albert Stolwijk).