Restaurant De Rechter was goed gevuld tijdens het politiek café van raadsfractie D66. (Foto: Wiebe de Leijer).
Restaurant De Rechter was goed gevuld tijdens het politiek café van raadsfractie D66. (Foto: Wiebe de Leijer). Foto: Wiebe de Leijer

POLITIEK CAFÉ OVER NIEUWE MANIER VAN BESTUREN

D66 wil nadenken over een Boxtels raadakkoord

'Samen werken, op weg naar een raadsakkoord?'. Dat was de titel van het politiek café dat de lokale afdeling van D66 zondag hield in restaurant De Rechter. Twee sprekers vertelden over de voor- en nadelen van het raadsakkoord, de valkuilen en aandachtspunten waarbij de vraag centraal stond: Is een raadsakkoord ook een mogelijkheid in Boxtel?

D66 ziet een raadsakkoord als een mogelijkheid om meer politieke eensgezindheid te creëren. ,,In deze tijden waarin we grote besluiten moeten nemen over zaken als bezuinigingen, jeugdzorg, verkeer en energietransitie zou het mooi zijn als we naar buiten toe eenheid uit zouden stralen. Dat vraagt om een andere werk- en denkwijze, een raadakkoord wellicht", aldus woordvoerder Wiebe de Leijer namens de democraten. Vertegenwoordigers van diverse politieke partijen en andere belangstellenden bezochten de bijeenkomst.

De eerste spreker was Ton Dijkmans. Hij maakt deel uit van de werkgroep Weg met het Coalitieakkoord, heeft artikelen hierover geschreven en treedt op als politiek adviseur. In een raadsakkoord gaan de partijen na de verkiezingen om de tafel om een aantal zaken te noteren die in de bestuursperiode worden aangepakt, hield hij zijn gehoor voor. ,,Daarin gaat het om 'wat gaan we doen' en niet over de hoe-vraag. De uitwerking ligt bij het college."

RUGGENSPRAAK

Voordeel van zo'n werkwijze is volgens Dijkmans dat een wethouder meer ruggenspraak moet houden met stakeholders en inwoners om te komen tot een goed raadsvoorstel. Tijdens de raadsvergaderingen kunnen fracties dicht bij hun partijprogramma blijven en wordt er meer inhoudelijk gedebatteerd. ,,Omdat er geen oppositie en coalitie meer is, ontstaan elke vergadering andere meerderheden. Dat maakt het politieke spel veel transparanter", aldus Dijkmans.

In een dergelijk systeem staan de wethouders buiten de fracties, zij hoeven niet per se afkomstig te zijn van een politieke partij. ,,Er kan voor worden gekozen om wethouders van buiten de gemeente aan te trekken of wethouders die niet partijgebonden zijn", legde Dijkmans uit. ,,Het duale stelsel kan met dit systeem beter nageleefd worden.

Ton van Happen, fractievoorzitter van D66 in Geldrop-Mierlo, was de tweede spreker. In de vorige bestuurstermijn deed hij ervaring op met het werken met een raadsakkoord. Toen in zijn gemeente twee jaar voor de verkiezingen van 2018 het college viel, werd gekozen voor een raadsovereenkomst op hoofdlijnen.

,,Het kwam het debat ten goede en alle partijen – zowel oppositie als coalitie – konden successen behalen. Er moesten meer compromissen worden gesloten, wat uiteindelijk de kwaliteit en draagvlak van raadsvoorstellen ten goede kwam. Een ander voordeel: in het traditionele systeem heeft de coalitie vaak alles vooraf al afgetikt, nu was er meer ruimte voor inbreng, tips en aanpassingen. Helaas zijn we na de verkiezingen in 2018 weer overgestapt naar het traditionele systeem. Ik vind dat jammer."

VERDER NADENKEN

Na een korte pauze werden de aanwezigen uitgedaagd zelf mee te denken aan de hand van een aantal stellingen. De belangrijkste stelling was of Boxtel ook moet streven naar een raadsakkoord. Driekwart van de aanwezigen vond van wel. Ook D66 staat achter een raadsakkoord.


Rabobank Hart van De Meierij investeert in regio


Rabobank Hart van De Meierij investeerde in 2019 maar liefst 577.782 euro in de regio. Dat blijkt uit de jaarcijfers en maatschappelijk jaarverslag van de overkoepelende bank.

Het gaat om een deel van de 45,4 miljoen euro die landelijk naar de samenleving terugvloeide. 473 lokale clubs uit het werkgebied van Rabobank Hart van De Meierij ontvingen een bijdrage via Rabo ClubSupport. Verder honoreerde de financiële instelling dertig aanvragen vanuit het Rabo Dichtbij Fonds.

ONDERSTEUNING

De Vincentiusvereniging Boxtel kreeg bijvoorbeeld ondersteuning voor haar nieuwe kringloopwinkel. De bank en mbo-vakschool Sintlucas werken samen aan projecten waarbij studenten leren over ondernemerschap. Verder steunt Rabobank Hart van De Meierij kookwedstrijd Keukenbazen, waar ook Boxtelse kinderen aan mee hebben gedaan.