Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

'Paardendieven' uit Twente vieren carnaval in Liempde

JULES HAMELEERS

Als Twentenaar meegezogen worden in het carnavalsgedruis van een Brabants dorp als Liempde. Het zal nogal een ervaring worden voor de leden van oudejaarsvereniging Tied Zat. Toen de Tukkers zo'n zes weken geleden twee delen van het beeld De Ploegende Boer ontvreemdden, hielden oud-adjudantenclub GAOS en prinsenvereniging De Ploegers een 'rechtszaak'. De straf? Een dag carnaval vieren in Liempde.

Tijdens de berechting kregen de 'onverlaten' enkele straffen opgelegd. Ten eerste moeten zij hun gezicht laten zien op dinsdag 23 februari bij de carnavalsafsluiting Drie Uurkes Achteraf, georganiseerd door GAOS in café Het Wapen van Liempde. Ook is het de bedoeling dat Tied Zat dan uit volle borst het GAOS-lied 'Ballade der Bondgenoten' meezingt.

De advocaat van Tied Zat was voorzitter Wim Jennissen van de ZLTO, Henk Keijsers van GAOS wierp zich op als openbaar aanklager. Leutvorst Bernard d'n Urste (Patrick van de Ven) fungeerde als rechter.

RISICO

Voorzitter Daniël Reinbergen van Tied Zat was positief verrast door de ludieke ontvangst. Buiten de fictieve rechtszaak, werden de Twentenaren namelijk ook opgehaald door zo'n vijftien agrarische voertuigen. ,,GAOS deed eigenlijk een tegenstunt, dat vinden wij super. We hebben ook wel eens meegemaakt dat de andere partij serieuze juridische stappen tegen ons wilde ondernemen, maar gelukkig zijn we er toen goed vanaf gekomen. Je doet natuurlijk eigenlijk iets wat niet mag, dus het is altijd een risico."

Reinbergen weet niet zo goed wat hij van het Brabantse leutfestijn moet verwachten. ,,We hadden ook al gevraagd of we ons moesten verkleden, maar ze zeiden dat onze Tied Zat-kleding goed was. Het wordt sowieso wel een mooi feestje, maar ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn."

ZUINIG

,,We schrokken niet echt. We begrepen direct dat het om een ludieke stunt ging", vertelt Harrie Raaimakers van GAOS. Hij doelt op het spandoek, dat de boer sierde die nog wel op de Liempdse straatstenen stond: 'De regering spant het paard achter de ploeg, wij vinden het nu genoeg' stond op het papier te lezen. De oud-adjudanten maakten zich alleen wat zorgen over de staat waarin het beeld zou terugkeren: eerder reviseerden zij het kunstwerk volledig en aan die operatie hing een flink prijskaartje. ,,Maar ze zijn er superzuinig op geweest", aldus de oud-adjudant.

Op zaterdag 11 januari werd het beeld teruggebracht. ,,Op vrijdagavond zijn we toen bij elkaar gaan zitten", vertelt Raaimakers. ,,We hebben wat mensen opgebeld en zo de 'rechtszaak' in elkaar gezet. Omdat wij de 'diefstal' zo sportief oppakten, deden zij hetzelfde en zegden ze meteen toe dat ze langs zouden komen op carnavalsdinsdag."

Tied Zat haalt elk jaar rond de jaarwisseling een stunt uit om media-aandacht te zoeken. De leden deden dat deze keer door de ploeg en het paard te ontvreemden van het Liempdse beeld De Ploegende Boer. Daarmee wilden zij de boeren, die het centrum zijn van de storm rondom onder andere de stikstofcrisis, een hart onder de riem steken.


p Oudejaarsvereniging Tied Zat uit Twente werd 'berecht' door de Liempdse leutvorst Bernard d'n Urste en zijn adjudant Harm. (Foto: Albert Stolwijk).


Dweilorkesten op dolle dinsdag in zaal Kloosterzicht

Café/zaal Kloosterzicht staat bol van de activiteiten tijdens de carnavalsdagen. Een van de toppers is het blaaskapellenfestival op dinsdag 25 februari. Dan laten acht muziekgroepen uit de regio van zich horen in de horecazaak aan de Sint-Lambertusweg 95 in Gemonde.

De uitbaters van het café hebben allerlei blaaskapellen uit diverse dorpen en steden weten te strikken. Die zorgen ongetwijfeld voor een vrolijke noot en misschien wel voor meer dan één. Hieronder is het programma van de middag te vinden:

Op ons Ège (Den Dungen)        13.00

De Bacchanten (Tilburg)        14.00

De Pierrebloazers (Vorstenbosch)        14.30

De Bellebloazers (Schijndel)        14.55

De Bokkenrijders (Sint-Michielsgestel)        15.20

't Herriemenieke (Liempde)        15.40

De Bokkenrijders (Sint-Michielsgestel)        16.10

Toe Mar (Schijndel)        16.30