Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SIS VAN BILSEN (74) IS HÉT MIDDELPUNT TIJDENS LAATSTE RONDGANG DOOR BOXTEL

'M'n elfde optocht is de laatste'

JULES HAMELEERS

Met een Venetiaans masker, als dansmarieke of als personage uit de Fabeltjeskrant. Sis van Bilsen (74) was al in vele gedaanten te zien tijdens de Grote Eendentrek door het centrum van Boxtel. Carnavalszondag 23 februari loopt ze voor de elfde keer mee; het wordt haar laatste. ,,Elf keer, is wel een mooi carnavalesk einde, vind je niet?"

Wat de kostuums worden voor laatste editie van de Grote Eendentrek voor Sis? Dat wil ze natuurlijk nog niet zeggen. ,,We zeiden tegen elkaar: het is de laatste keer, dan willen we echt knallen en nog één keer shinen. Dus dat gaan we doen. Het is gewoon ons afscheidsfeestje", vertelt ze met een twinkeling in haar ogen. Ze legt ook uit dat deze act niet compleet was zonder muziek, dus De Aggemarvanhuisaf Band zal Sis' groep vergezellen. Wat de Boxtelse wel al kwijt wil, is dat ze op een bijzondere manier in het middelpunt komt te staan.

De traditie begon op een zomers feestje. Sis draait al haar hele leven mee in het Boxtelse leutfeest: in 1963 was zij lid van de eerste generatie dansmariekes en later waren zij en haar man Henk de uitbaters van bar Becoloth aan de Rozemarijnstraat. Maar zij nam nog nooit met eigen kostuums deel aan de optocht. Daarom liet ze het op dat feestje eens vallen: ,,Ik zou eigenlijk wel eens mee willen lopen in de Grote Eendentrek..." De vrouwen die om haar heen stonden reageerden enthousiast: ,,Nou, dan doen we dat toch!"

ACTUEEL

En toen begon het minutieuze voorbereidingswerk: ook buiten het carnavalsseizoen komt de groep bij elkaar om te bedenken wat ze dit jaar in elkaar gaan knutselen. De groep maakt namelijk alle pakken zelf. ,,We kletsen eigenlijk aan een stuk door. Ook lezen we de kranten, omdat we soms ook iets met de actualiteit doen."

Eén zo'n voorbeeld is de act van 2017. Het Boxtelse parkeerbeleid was toen hét onderwerp van gesprek. Dorpsbewoners moesten vrijwel overal in het centrum een blauwe schijf achter het autoraam leggen wanneer zij wilden parkeren. Er waren parkeerwachters en blauwe kaarten die meeliepen in de optocht. Ook was er een uitrolbare 'blauwe zone', waarover iemand die verkleed was als verkeerswethouder Herman van Wanrooij paradeerde.

Wie achter zijn masker schuilging? Sis natuurlijk! ,,We liepen toen door de buurt waar Herman woont: hij was die carnaval op vakantie. Ik ken zijn buren; zij vertelden later dat ze tegen elkaar zeiden: 'Huh, Herman was toch op vakantie?", vertelt Sis lachend.

Vorig won haar groep De Sissy Girls eerste prijs bij de loopgroepen. De leden waren verkleed als de dochters van reus Jas de Keistamper en dansten ter gelegenheid van 'papa's' zeventigste verjaardag.

LEEGTE

En wat gaat er gebeuren, als er straks een gat 'ter grootte van de Boxtelse optocht' achterblijft in het carnavalsprogramma van Sis? ,,Ik blijf gewoon feesten: lekker genieten en relaxen. Op maandag is onze familiedag: die vieren we met zo veel mogelijk leden van de familie Van Roosmalen." Wanneer de Maastrichtse wortels van de auteur van dit artikel ter sprake komen, beginnen Sis' ogen te glimmen: ,,Oh, dat is zeker nog een droom van me: met onze Venetiaanse pakken naar Maastricht tijdens carnaval. Dat gaan we waarschijnlijk volgend jaar doen."

p Het sloeg aan, toen Sis van Bilsen verkleed was als Herman van Wanrooij. Toen ze met het masker op door zijn straat liep, dachten de buren van de wethouder zelfs dat hij eerder terug was van vakantie. (Foto: Peter de Koning, 2017).

               ...SIS VAN BILSEN...