Afbeelding
Foto: Maarten Melis

ONDERNEMERS MAAKTEN GRETIG GEBRUIK VAN STIMULERINGSFONDS

Subsidiepot economie nagenoeg leeg

PÅL JANSEN

Het economisch stimuleringsfonds is bijna helemaal leeg. Dat laat wethouder Eric van den Broek van de gemeente Boxtel weten. Van geld voor gevelbeleid, een potje met 100.000 euro, is vooralsnog geen gebruik gemaakt. ,,Er liggen wel drie kansrijke aanvragen", vertelt beleidsmedewerker Anke van Schaaijk.

Het idee voor het economisch stimuleringsfonds ontstond in 2014, na het verkiezingsdebat van werkgeversorganisatie SPIN in aanloop naar de verkiezingen van dat jaar. In het voorjaar besloot de Boxtelse gemeenteraad om één miljoen euro vrij te maken voor vernieuwende projecten die de economie zouden aanjagen. Projecten voor zowel korte als lange termijn konden worden ingediend. ,,Wat we wilden, was een relatief laagdrempelige voorziening om de economie te stimuleren", licht wethouder Van den Broek toe.

KERNWINKELGEBIED

Zo werd 100.000 euro voor verhuissubsidies vastgesteld: ondernemers die naar het 'kernwinkelgebied' wilden verhuisden - Markt, Rozemarijnstraat, Kruisstraat, Croonpassage en de Rechterstraat - konden rekenen op een bijdrage van 10.000 euro. Daarvan hebben inmiddels zeven zelfstandigen gebruik gemaakt. Aangezien daar in het begin nog animo voor was, stemt deze ontwikkeling wethouder Van den Broek tevreden: ,,Het lijkt er nu op dat we een compacter kernwinkelgebied hebben."

Ook grotere projecten werden ervan betaald. Zoals voorbereidingen voor GreenTech Park Brabant, Boxtel Dino Town en de proef gratis parkeren. En wethouder Van den Broek ging langs allerlei deuren om vouchers à duizend euro uit te delen voor diverse initiatieven. Denk aan de sociale speelgoedwinkel van afgelopen december in de Rechterstraat. Maar ook digitale platformen, sfeerverlichtingen voor (kerst)markten, een Boxtels gebakje en allerlei andere initiatieven konden op een bijdrage rekenen.

Alleen het geld voor gevelbeleid werd dus niet uitgegeven. Ondernemers kunnen vijfduizend euro aanvragen om de voorkant van hun pand aan te passen. De gemeente Boxtel bekijkt nu of dat nog onder de aandacht kan worden gebracht: aanvragen is dus nog steeds mogelijk.

EFFECTEN

In totaal werd er 1,13 miljoen euro gereserveerd om de economie aan te jagen. Vraag die echter resteert: hoe heeft het stimuleringsfonds invloed gehad op de economie? Een antwoord daarop geven blijkt lastig. Ook voor de gemeente Boxtel zelf. ,,Het effect van aantal projecten is wel te meten, zoals dat van de loyaliteitsactie Boxtelaartjes, die overigens naar mijn mening een veel langer leven verdiende", aldus Van den Broek. Beleidsmedewerker van Schaaijk vult aan: ,,Maar het merendeel is inderdaad niet 'smart' meetbaar."

* * *

Om bovenstaande redenen duikt Brabants Centrum dieper in dit dossier waarmee ruim een miljoen euro is gemoeid. Omdat het gaat om complexe processen, vragen we ook onze lezers mee te helpen. Hebt u verstand van de plaatselijke economie, een bepaalde vraag die u graag beantwoord ziet of denkt u een andere waardevolle toevoeging te hebben voor dit onderzoek? Neem contact op via e-mail: pol.jansen@brabantscentrum.nl of bel naar 06-57 54 53 08.

VETERANEN SEARCH TEAM BLIJ MET BOXTELSE GIFT

Drone zoekt naar vermiste personen

MARC CLEUTJENS

De Generaal Majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot bood afgelopen najaar onderdak aan de derde Brabant Business Battle. De deelnemers aan het Boxtels getinte evenement zamelden 25.000 euro in voor twee goede doelen: Stichting Met Je Hart en het Veteranen Search Team (VST). Voor het VST is inmiddels een drone aangeschaft waarmee vermiste personen kunnen worden opgespoord.

Een delegatie van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren toog vorige week naar de kazerne in Oirschot om de drone officieel over te dragen aan het VST. Het is een drone van het type Yuneec die onder meer is uitgerust met een warmtebeeldcamera en een sonarsysteem. ,,De afvaardiging van het VST was erg blij met deze gift", blikt medeorganisator Thieu van Tooren terug. ,,De deelnemers aan de Brabant Business Battle hebben voor het VST een bedrag van 12.500 euro bij elkaar gespeeld en daarmee de aanschaf van deze hypermoderne drone gefinancierd."

VASTE UITRUSTING

De drone gaat volgens het VST deel uitmaken van de vaste uitrusting van de teams die worden ingezet bij zoektochten naar vermiste personen. Veteranen die meewerken aan dit soort zoektochten, zijn zeer ervaren en kunnen de politie en andere hulpdiensten prima ondersteunen.

Het VST kreeg veel bekendheid in de zaak Anne Faber. Vrijwilligers die bij de stichting zijn aangesloten, hielpen op de Veluwe mee bij de zoektocht naar de vermiste vrouw. Van Tooren: ,,De drone is een onmisbaar instrument voor het VST en we vinden het bijzonder dat we met alle teams die meededen aan de Brabant Business Battle hebben bijgedragen aan de aanschaf."

In totaal deden ruim dertig teams van bedrijven en organisaties, waaronder veel uit Boxtel, mee aan de Brabant Business Battle. Onder het motto 'Brains, Balls & Barbecue' gingen ze met elkaar de strijd aan. Het evenement werd georganiseerd in samenwerking met JCI Den Bosch en het Hoofdkwartier 13 Lichte Brigade van de Koninklijke Landmacht.

Boek Willibrordstraat

De tweede druk van het boek 'Verhalen uit de Sint-Willibrordstraat' is uitgekomen. De voorraad was snel op. Vanwege de decemberdrukte liet de tweede druk een aantal weken op zich wachten. Maar nu is het boek weer te koop, en wel bij Bruna aan de Rechterstraat in Boxtel en via e-mail: info@trudyvanrooij.nl à 14,90 euro inclusief verzending.

Een delegatie van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren overhandigde vorige week ik Oirschot een drone aan het Veteranen Search Team. De drone wordt ingezet bij de opsporing van vermiste personen. (Foto: Rotaryclub).