Afbeelding
Foto: Mario Knoops

PARTIJ INFORMEERT VIA POLITIEKE CURSUS

Burgemeester legt gemeentelijke zaken op eenvoudige wijze uit

De Boxtelse politieke partij Combinatie95 is onlangs van start gegaan met de eerste cursusavond 'Verken je gemeente'. Burgemeester Ronald van Meygaarden en wethouder Peter van de Wiel traden in de raadzaal op als docenten voor 35 cursisten uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch.

Voor de pauze zette de wethouder uiteen hoe de bestuurlijke en politieke organisatie van een gemeente in elkaar steekt en wat de positie is ten opzichte van de provincie, het Rijk en Europa. Daarmee werd duidelijk voor welke zaken de gemeente zelf kan kiezen welk beleid zei voeren en op welke terreinen zij gebonden is aan regels van hogerhand.

De verhouding tussen gemeenteraad en het college van B en W kreeg aandacht, evenals de komende herindeling van de gemeente Haaren. Vooral de cursisten uit Esch toonden daarvoor belangstelling en stelden vragen. Dat zorgde voor een levendige discussie.

PERSOONLIJK

Burgemeester Van Meygaarden ging vervolgens kort in op economische zaken en de taken van de gemeente. Als hoofdonderwerp informeerde hij de cursisten over allerlei samenwerkingsverbanden. Van de Regionale Omgevingsdienst, veiligheidsregio, Agrifood Capital en WSD tot en met de ambtelijk samenwerking met Sint-Michielsgestel. Alles bij elkaar is het een ingewikkelde netwerkstructuur waarin de gemeente functioneert, met grote financiƫle verplichtingen.

Van Meygaarden wist die ingewikkelde zaken op een heldere wijze uit te leggen. Tevens sprak hij over zijn persoonlijke drijfveren waarmee hij zijn rol als burgemeester vorm en inhoud wil geven. Die persoonlijke benadering werd door de deelnemers op waarde geschat.

VERVOLG

Er volgen nog vijf cursusavonden over andere beleidsterreinen. Het is door de huidige provinciale politieke ontwikkelingen onduidelijk of de volgende bijeenkomst met gedeputeerde Anne Marie Spierings over 'Duurzaamheid en provinciaal beleid in relatie tot gemeenten' doorgang kan vinden. Zo nodig zal Combinatie95 het programma daarop aanpassen.


p Burgemeester Ronald van Meygaarden (links, staand) vertelde in deze eerste bijeenkomst over de samenwerkingsverbanden die er in de regio zijn en zijn persoonlijke drijfveren voor het besturen van de gemeente. (Foto: Mario Knoops).