Terwijl Max van der Vleuten van Ducks/Oysters vecht om de bal, wordt hij getackeld door een speler van Octopus. De Boxtels/Oisterwijkse rugbyploeg behaalde in sportpark Den Wielakker een overtuigende zege op de gasten uit Uden: 78-5. (Foto: Hans Verberk).
Terwijl Max van der Vleuten van Ducks/Oysters vecht om de bal, wordt hij getackeld door een speler van Octopus. De Boxtels/Oisterwijkse rugbyploeg behaalde in sportpark Den Wielakker een overtuigende zege op de gasten uit Uden: 78-5. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

COMBINATIEPLOEG DUCKS/OYSTERS BEKLEEDT EERSTE PLAATS VAN DE RANGLIJST

Boxtelse rugbyers verpulveren Octopus uit Uden


Het ontbrak de Boxtelse/Oisterwijkse combinatieploeg Ducks/Oysters zondag niet aan overtuigingskracht. Na een vliegende start, bleven de rugbyers sterk spelen tegen Octopus uit Uden. Op eigen veld, in sportpark Den Wielakker, haalden zij een overtuigende overwinning binnen: 78-5.

Binnen 25 minuten stond het 40-0 voor de gastheren en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Ducks/Oysters had de wind in de rug en zette de Udense rugbyers vast op eigen helft. Vooral man off the match Max van der Vleuten was hierin belangrijk. Hij denderde tot viermaal toe door de Octopus-verdediging om even zoveel tries te scoren. Stijn van de Loo wist ook tweemaal de trylijn te passeren. Wouter Puts benutte liefst vijf keer de conversie, waarmee ook de ruststand bepaald was.

BETERE BASISTECHNIEK

Afgelopen najaar verloren de Boxtelse rugbyers nog van deze tegenstander, maar nu werden er minder fouten gemaakt. Hieruit bleek dat het spel van Ducks/Oysters wel degelijk is gegroeid: vooral de basistechnieken van de sport worden beter uitgevoerd. In de tweede helft had Octopus - met de wind in de rug - een groter aandeel in het spel.

Toch bleven de gastheren ook scoren, maar dan vooral via de tegenaanvallen. Dit bleek ook de beste tactiek: een bal uittrappen met harde tegenwind is niet bevorderlijk voor het spel. Teun Soederhuizen, Niels van der Heijden en Thom Bresser scoorden op deze manier. De conversies werden nu benut door Gust van de Laar. De scrum, met een zeer ervaren eerste rij, liet ook haar kracht zien door een push over try. Op vijf meter van de trylijn werd de scrum van Uden compleet over de streep geduwd: 66-0.

SLOTAKKOORD

Octopus gaf echter niet op: vanuit een ingooi werd de eer gered via de score van een try. Het slotakkoord was voor vleugelspeler Van de Laar: met zijn snelheid wist de eerstejaars senior nog tweemaal te scoren. Dit bracht de overtuigende eindstand op het scorebord. Door dit mooie resultaat heeft Ducks/Oysters de eerste plaats op de ranglijst overgenomen van Maastricht, dat haar wedstrijd verloor. Komend weekend is er geen competitie door carnaval. Na de break volgen er nog zes wedstrijden om te bepalen wie de uiteindelijke kampioen wordt. Het is in ieder geval duidelijk dat Ducks/Oysters op koers ligt.


Uitslagen zaterdag 15 februari

Cubs: Vetsburg - Ducks/Oysters        49-17

Junioren: Castricum - Ducks/Oysters        22-5

Colts: Ducks/Oysters - Bassets/BSN        28-21

Uitslag zondag 16 februari

Senioren: Ducks/Oysters - Octopus        78-5


JONGE LIEMPDSE JUDOKA PLAATST ZICH VOOR AANKOMEND NK

Keira Kreijveld wint een gouden plak

Namens Judoclub Liempde deden Keira Kreijveld (14) en Jop van de Ven (17) zondag mee aan de Zuid-Nederlandse judokampioenschappen in Gilze. Keira kwam uit in de klasse meisjes tot 52 kilogram onder de achttien jaar, Jop in de open klasse jongens van achttien jaar en ouder, tot zestig kilogram.

Beide judoka's behoorden tot de jongsten in hun categorie. Desondanks wisten ze allebei een podiumplaats te behalen. Keira sleepte zelfs goud in de wacht. Ze kwam uit in een poule met vier tegenstanders.

GEEN SPANNING

Van meet af aan zat Keira in het toernooi en was geen sprake van wedstrijdspanning. De Liempdse won haar eerste twee partijen vrij eenvoudig en met een duidelijk krachtsverschil ten opzichte van haar tegenstanders. In de derde wedstrijd trof ze een sterke en stabiele judoka waar ze vorig jaar nog nipt van verloor. Nu ging het anders. Met tweemaal waza-ari en dus ippon, sleepte het jonge talent de zege in de wacht. Met beweeglijk judo verraste ze haar opponente.

Keira besliste haar laatste partij binnen dertig seconden, met een fraaie zogeheten o-soto-gari. Voor niet-judoƫrs: een bepaalde beenworp. Die leverde ippon op.

ERVARING

Jop groeit naar zijn oude niveau. Hij behaalde door zijn vechtlust zilver. Hij heeft zich aangemeld voor deelname aan het open Nederlands kampioenschap in Almere, om ervaring op te doen. Keira plaatste zich met haar gouden medaille voor het NK op zaterdag 29 februari in Den Haag.


u Keira Kreijveld op de hoogste trede van het erepodium. (Foto: Judoclub Liempde).

Afbeelding