Afbeelding
Foto:

'WIE WEET BIEDT ONS PLAN DE GEMEENTE INZICHTEN'

JRL bedenkt oplossing dubbele overweg

Jan Hermens

Tijn Mestrom, Freek Bertens en Mischa van der Eerden stonden donderdag namens het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in de finale van de wedstrijd om de innovatieprijs van Bouwend Nederland. Die was in 's-Hertogenbosch. De technasiumleerlingen uit havo vier presenteerden een ontwerp voor het meest heikele verkeersknelpunt van Boxtel: de dubbele spoorwegovergang in de Tongersestraat.

De creatie van het Boxtelse team behoorde tot de beste twaalf van Nederland. Voor de wedstrijd waren 38 ontwerpen ingezonden. Docent Guido van der Klauw coördineert het technasium binnen het JRL: ,,Ons team heeft niet gewonnen, maar wel een interessante dag meegemaakt. De jury wist direct om welke spoorwegovergang het ging: zo ongeveer de drukste van het land."

Behalve de pitches van de andere teams, kregen de jongens ook workshops voorgeschoteld. Freek: ,,Onder andere over de voorbereiding op een bouwproject. We zagen hoe een bouwwerk digitaal compleet in 3D wordt geconstrueerd, zodat zichtbaar is of alles klopt."

De vakgroep civiele betonbouw van Bouwend Nederland was dit jaar opdrachtgever van de wedstrijd en had als thema het herontwerpen van bestaande infrastructurele kunstwerken aan de competitie verbonden. Van der Klauw: ,,De leerlingen moesten bovendien rekening houden met circulariteit en esthetiek." De havisten van het JRL pakten een reëel probleem bij de kop, waar Boxtel al jaren mee worstelt. Mischa: ,,We kennen de dubbele overweg goed, want we fietsen er vaak over." Freek: ,,Ja, en het is er altijd druk."

SPOOR VERHOGEN

Tijn, Freek en Mischa bedachten een onderdoorgang. Die kan aangelegd worden door de Tongersestraat te verdiepen en het spoor juist te verhogen. Tijn: ,,We hadden eerst drie afzonderlijke concepten bedacht en de beste elementen daaruit gecombineerd tot een gezamenlijk plan." Daarbij hielden de techniekleerlingen zelfs rekening met een snelle realisatie. Mischa: ,,Je kunt het treinverkeer niet te lang stilleggen."

Van een echte tunnel is in het ontwerp van het JRL geen sprake en de Tongersestraat blijft open voor gemotoriseerd verkeer. De vereiste circulariteit van het plan schuilt in het zand. Tijn: ,,Er is te weinig ruimte rond het spoor om een diepe tunnel te kunnen aanleggen, de helling zou te steil worden. Wij leggen de weg wat omlaag en het spoor wat omhoog, dat kan wel. De grond die afgegraven wordt bij het uitdiepen van de Tongersestraat, is nodig om het spoor te verhogen. Dat is duurzaam en goedkoop."

Geluidsoverlast kan een probleem vormen wanneer treinen plots verder boven het maaiveld uitkomen. Freek: ,,Dat zou aangepakt kunnen worden met gladde lassen tussen de spoorrails en rubberen trillingsdempers."

De scholieren hebben dit ontwerp niet gemaakt met het oog op daadwerkelijke uitvoering. Van der Klauw: ,,Maar wie weet biedt hun plan de gemeente inzichten. Technasiumleerlingen laten zich in hun ontwerpen doorgaans niet belemmeren door regels, wetten en kosten. Daarin schuilt juist de kracht van hun ideeën."



p Tijn Mestrom (voorgrond), Freek Bertens en Mischa van der Eerden (rechts) hebben zich gebogen over een oplossing voor de dubbele spoorwegovergang. Hun ontwerp is op de achtergrond zichtbaar. (Foto: Jan Hermens).