De leden van 't Bacchuscorps beeldden hun eigen gilde uit. Het was volgens de jury in 1997 niet carnavalesk genoeg om de eerste prijs te prolongeren. (Foto: archief Brabants Centrum).
De leden van 't Bacchuscorps beeldden hun eigen gilde uit. Het was volgens de jury in 1997 niet carnavalesk genoeg om de eerste prijs te prolongeren. (Foto: archief Brabants Centrum). Foto: Piet van Oers

1997: PRINS KNILLIS ZWAAIT SCEPTER OVER OGGELVORSEN

Verbroedering staat centraal in Esch

RENS VAN DEN ELSEN

Nog minder dan een jaar en Esch valt onder de vleugels van de gemeente Boxtel. Dit jaar haalt Brabants Centrum herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakte van de gemeente Haaren. Aan de vooravond van het carnavalsfeest staan we in dit vierde deel van de tweewekelijkse serie stil bij Oggelvorsenpoel in 1997. Want het jaarlijkse kolderfestijn sloeg ook Esch dat jaar niet over en stond in het teken van verbroedering.

Onder leiding van prins Knillis I (Cees van Rooij), vierden de Oggelvorsen op gemoedelijke, maar feestelijke wijze carnaval in dorpshuis De Es en de toenmalige horecazaken. De leutvorst werd daarin bijgestaan door zijn nichtje Anneke van den Dungen. Zij ging de jeugdige Kwakbollekes voor in het feestgedruis.

Burgemeester Hans Haas van de gemeente Haaren stelde in de huis aan huis verspreide carnavalskrant van 1997 al dat het leutfestijn in Esch ook voorbij de verdwenen gemeentegrenzen voelbaar mocht zijn. Daarom stelde hij voor om meer contactmomenten te organiseren tussen de carnavalsverenigingen uit de vier dorpen van de pas gevormde nieuwe gemeente Haaren.

SLEUTEL

Het startschot van het carnavalsgedruis in Esch werd in 1997 nogal letterlijk genomen. Prins Knillis mocht de sleutel van Oggelvorsenpoel namelijk pas van Haas overnemen, nadat hij een proeve van bekwaamheid had doorstaan. Hij moest daarvoor met scherp schieten met het manshoge geweer van het dat jaar jubilerende Sint-Willebrordusgilde (425 jaar). Het doel was om de sleutel van de geïmproviseerde schutsboom die in het dorpshuis was geplaatst, 'los te schieten'. De gebruikers van het Essche sportpark mochten allemaal een keer aanleggen, waarna Knillis het laatste schot loste.

Een dag eerder, op vrijdagavond, kwamen bij de 55-plussers al de voetjes van de vloer. Daarbij was er nog een onderscheiding voor Theo van den Heuvel in verband met zijn zilveren Sinterklaas-jubileum.

OPTOCHT

Carnavalszondag is sinds jaar en dag het moment dat de praalwagenbouwers en loopgroepen hun verzinsels aan het Essche publiek presenteren. En er zijn weinig zekerheden in het leven, maar dat 't Bacchuscorps meedoet aan de optocht in Oggelvorsenpoel staat buiten kijf. Ook in 1997 reed de wagen van de carnavalsvereniging weer door de straten van het dorp. Een jaar eerder sleepte de club de eerste plaats nog binnen, dit keer moesten de leden het doen met de vierde plek. De kleurrijke creatie met als thema 'Bacchus' eigen gilde' was volgens de berichtgeving in deze krant 'technisch goed afgewerkt, maar de normaal zo hoog scorende acts rondom de wagen ontbraken.'

De hoofdprijs ging in dat jaar naar carnavalsclub De Knoken. Zij wisten met hun S.B.Esch-wagen de jury te bekoren door in te springen op destijds veelbesproken programma's van televisiezender SBS6, zoals Over de Rooie en Blind-date. Met 216 punten bleven zij slechts drie punten voor op De Deelnemers, die met hun thema Romeinse Tijd ook veel jurypunten binnenhaalden.

Opvallend in 1997 was de grote deelname van jeugd aan de jaarlijkse optocht. De organisatie prees zich gelukkig met deze kentering. Ook de interactie met het publiek is een element dat tot op de dag van vandaag terugkomt in Oggelvorsenpoel. Toenmalig voorzitter Jan Snellaars zag dat de leutstoet echt een sociaal gebeuren was geworden in Esch.

JEUGD

Dat de jeugd in die tijd steeds actiever werd in het dorp, was ook te merken aan de kinderoptocht die sinds jaar en dag op zaterdag door de straten trekt. Ruim honderd kinderen hadden zich aangemeld voor de diverse categorieën. De prijzen voor de jonge deelnemers gingen in 1997 onder meer naar Django van Gerven (individueel groep 1 t/m 3), Ruud Scheel (individueel groep 4 t/m 8), Kim Advocaat en Pleuni Schellekens (kleine loopgroepen), Thijs en Hent Schouwenaars en Tim en Yorrick Breukhoven (grote loopgroepen) en Edwin Olyslagers en Ron Schoenmakers (wagens).

Na vijf dagen feest keerde de rust terug in Esch. Het carnavalsvirus ging een aantal maanden in sluimerstand om in november weer actief te worden. Prins Boy I (Gerard Rutten) werd toen gekozen als de opvolger van Knillis. Samen met zijn adjudant Willie Vorstenbosch, jeugdprins Nard van de Langenberg en jeugdadjudant Cas Bruyns kreeg hij de opdracht om bij de opening van het kolderfestijn in 1998 een zo lang mogelijk lint van dansmariekes en -marinussen te maken. En daar slaagden de twee leutvorsten met verve in.


p De leden van 't Bacchuscorps beeldden hun eigen gilde uit. Het was volgens de jury in 1997 niet carnavalesk genoeg om de eerste prijs te prolongeren. (Foto: archief Brabants Centrum).


Kindcentrum Esch

Basisschool Willibrordus in Esch en stichting Kinderopvang Berenhuis hebben de handen ineengeslagen. De twee instanties vormen sinds eind vorig jaar een kindcentrum. Op vrijdag 21 februari is er van 12.00 tot 14.00 uur open dag aan de Postelstraat.


ReumaNederland zoekt collectanten voor Gemonde

De jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland is in de week van 16 tot en met 21 maart. Organisator Margré Schoondermark zoekt nog collectanten voor Boxtel en Gemonde.

Wie collecteert helpt mee om de levens van meer dan twee miljoen Nederlanders met reuma te verbeteren. Vorig jaar haalden alle vrijwilligers samen bijna drie miljoen euro voor reumaonderzoek op. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Schoondermark via telefoonnummer (0411) 67 85 65 of e-mail margre.reuma@ziggo.nl. Opgeven kan ook via vrijwilligers@reumanederland.nl.


Alpe d'HuZes

Willian Geerts uit Gemonde doet op 4 juni mee aan Alpe d'HuZes en zoekt sponsors. Zij gaat twee keer de bijna gelijknamige Franse bergtop oplopen. Donateurs kunnen zich aanmelden door Geerts op te zoeken via de webpagina www.opgevenisgeenoptie.nl/donate-select. Het geld gaat naar KWF Kankerbestrijding.