Stichting vraagt bijdrage voor film gedenkplaats

Cineaste Ellen van Kempen is bezig met een documentaire over het voormalige grootseminarie Haarendael. Dit in opdracht van de stichting Gedenkplaats Haaren. In de film worden de menselijke gedragingen en emoties getoond, die tijdens de oorlogsjaren in Haaren naar boven kwamen. Door de brand die vorig jaar augustus een groot deel van het monumentale pand in de as legde, is een gat ontstaan in de begroting. De stichting wil de documentaire echter toch afronden en vraagt daarom om hulp.

Van Kempen vertelt het dramatische verhaal van de gijzelaars en gevangenen, waaronder ook vrouwen en kinderen, die tijdens de Duitse bezetting in het tot Polizeigefängnis omgebouwde grootseminarie verbleven. Verdriet, onmacht en tragedie staan in de film centraal. Daarnaast ontstond er ook onderlinge verbondenheid en saamhorigheid, soms zelfs tussen gevangene en bewaker. Dit aspect uit de oorlog is lange tijd onderbelicht gebleven. De documentaire maakt dit verhaal echter zichtbaar.

Na de brand van 31 augustus 2019 waren alleen de kapel, het atrium en de verhoor- en dokterskamer van de voormalige priesteropleiding gespaard gebleven. Hier waren de werk- en archiefruimtes van de stichting Gedenkplaats Haaren ondergebracht. Veel documenten lagen daarnaast bij een bestuurslid, waardoor er niets verloren is gegaan uit het rijke archief.

De film krijgt na afronding een vaste plek binnen de exposities. Daarnaast is het de bedoeling deze op de landelijke televisie uit te zenden.

DONEREN

Een flink deel van de benodigde financiële middelen is binnen. Maar om van de film het persoonlijke document te maken dat de stichting voor ogen heeft, is nog meer geld nodig. Met behulp van donaties wil zij het resterende gat dichten. Wie minimaal vijftig euro schenkt, krijgt in ruil daarvoor een vermelding op de aftiteling, een eigen exemplaar van de film en kaartjes voor de première op zaterdag 9 mei in cultuurcentrum Tiliander in Oisterwijk.

Doneren is mogelijk door een bedrag over te maken op bankrekeningnummer NL78 RABO 0118 146 106 ten name van Stichting Vriendenkring Haaren 1940-1945 onder vermelding van naam, adres en e-mail. Schenken is nog mogelijk tot zaterdag 22 februari.