Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

NIEUWBOUW OF RENOVATIE: PARTIJEN WORDEN HET NIET EENS

Boxtel vreest kosten Willibrordusschool

De kans dat de gemeente Boxtel een beslissing moet nemen over de toekomst van het schoolgebouw in Esch, wordt steeds groter. Hoewel er gesprekken zijn geweest tussen wethouder Adriënne Verschuren van de gemeente Haaren en onderwijsinstelling Cadans Primair, waar de school onder valt, staan de twee partijen nu lijnrecht tegenover elkaar: wordt het renovatie of nieuwbouw?

RENS VAN DEN ELSEN

Combinatie '95 ziet de bui al hangen en stelde onlangs schriftelijke vragen aan het Boxtelse college van B en W. De coalitiepartij vreest dat de kosten voor renovatie of nieuwbouw straks toch op het bordje van Boxtel komt te liggen door het meningsverschil tussen de twee partijen. Fractievoorzitter Joep Schalkx wil weten of Boxtel het huidige proces nog positief kan beïnvloeden. Gezien de tekorten in Boxtel vraagt de partij zich af of de gemeente financieel gezien nog wel een steentje bij kan dragen.

GEEN VERSNELLING

Aanleiding voor de politieke vragen in Boxtel, is de tweede aanvraag voor vervangende nieuwbouw van de Willibrordusschool die Cadans Primair eind januari indiende. De kosten hiervoor bedragen bijna drie miljoen euro, maar de gemeente heeft slecht een miljoen beschikbaar voor de school.

Tegelijkertijd neemt Cadans Primair het Haaren kwalijk dat er geen actie is ondernomen op de eerste aanvraag van een jaar geleden. Het Haarense college van B en W werd hierdoor verrast. Zij wil namelijk eerst uitzoeken wat renovatie zou betekenen, maar de schoolleiding heeft nu de keuze gemaakt voor vervangende nieuwbouw. ,,Dit leidt niet tot een versnelling van het dossier", aldus wethouder Verschuren.

Bestuurder Marianne van Wegberg van Cadans Primair wil omwille van het proces nog geen reactie geven op de situatie, laat ze desgevraagd weten.

Verschuren betreurt de gang van zaken. ,,Er zijn stappen gezet om tot een geschikte oplossing te komen voor de Willibrordusschool. We hebben uiteindelijk allemaal hetzelfde doel voor ogen. Namelijk een fijn schoolgebouw realiseren dat voldoet aan de moderne eisen." De aanvraag van Cadans Primair werkt volgens het college echter vertragend op het proces. Onder meer omdat een bouwkundige onderbouwing ontbreekt. ,,Kortom, het verzoek moet worden aangepast, wat onnodige juridische en administratieve handelingen met zich mee zal brengen", aldus de wethouder.

Pagina 13: 'Jeugd mag niet de dupe zijn van meningsverschil'

p Met enkel glas en tochtige puien verkeert de Willibrordusschool in Esch in deplorabele staat. (Foto: Albert Stolwijk).