Afbeelding
Foto: Brabants Centrum (Henk of Pål)

'DIT IS EEN BURGERINITIATIEF DAT KLINKT ALS EEN KLOK'

Raad stemt in met aanpak Rechterstraat

JAN HERMENS

,,Als we dit plan niet steunen, kunnen we net zo goed stoppen met burgerparticipatie." Fractievoorzitter Dymph van de Vries (VVD) wond er geen doekjes om: het plan voor de herinrichting van de Rechterstraat is een goed voorbeeld van een initiatief dat door de inwoners breed gedragen wordt en een weloverwogen invulling kent. In dit geval opgezet door met name Boxtelse ondernemers die liever vandaag dan morgen de schop in de grond zien gaan. Alle fracties in de gemeenteraad gingen dinsdag dan ook akkoord met dit eerste project van de mastervisie Boxtel Binnen de Bruggen.

Desondanks klonk er wel kritiek. Niet alleen van oppositiepartijen CDA en Balans, maar ook van de Bomen Brigade Boxtel (BBB) en de Fietsersbond. Verrassend waren hun opmerkingen niet. Jan Juffermans pleitte namens de BBB voor behoud van de platanen in de Rechterstraat en Rozemarijnstraat. In het plan maken die plaats voor soorten die van natte voeten houden, zoals elzen en iepen. Het grootste deel van de platanen wordt verplant vanwege de zichtlijnen die de winkelstraat structuur moeten geven. Voor vier bomen dreigt de kettingzaag, maar wethouder Eric van den Broek zegde toe zich ervoor in te spannen dat ook deze exemplaren elders een plek krijgen. ,,Per saldo neemt het aantal bomen juist met veertien toe", pareerde de wethouder.

KADERS

Roel de los Hoyos (CDA) riep op tot soberheid en doelmatigheid. Zijn fractie is geen voorstander van de Binnendommeltjes, de zichtbare verwijzingen naar kanaaltjes die vroeger door het centrum van Boxtel liepen. Deze liggen mede aan de basis van het herinrichtingsontwerp. De christendemocraten dienden een motie in waarin ze het college van B en W verzochten nut en noodzaak van de Binnendommeltjes aan te tonen en een financiële onderbouwing voor de aanleg ervan te leveren. Van de Vries: ,,Wij moeten ons als raad bij de kaders houden en niet over elke steen discussiëren. De details vult de werkgroep wel in. We moeten ons schamen als we ons tegen dit plan verzetten. Het is een burgerinitiatief dat klinkt als een klok." Ook de overige fracties verwierpen de motie, op Balans na. Wethouder Van den Broek: ,,De Binnendommeltjes maken het hele project juist uniek."

Het CDA had nog een tweede motie in petto, namelijk over de voorgenomen afsluiting van Fellenoord voor gemotoriseerd verkeer. Nadat wethouder Herman van Wanrooij had aangegeven later met dit besluit terug te keren naar de gemeenteraad, trok de oppositiepartij de motie in.

TAAKGROEP

Tijdens de ontwerpfase was het al veelvuldig onderwerp van gesprek en ook in de raadsvergadering kwam het aandachtspunt aan bod: fietsen in de Rechterstraat. Fracties wilden weten waar fietsers hun rijwielen mogen stallen, of er gehandhaafd wordt en hoe het zit het met de veiligheid van voetgangers en fietsers. Wethouder Van den Broek haalde in zijn reactie wel even aan dat er gesprekken volgen in maart, maar bleef vervolgens wat aan de oppervlakte. Wat er precies gaat gebeuren: momenteel bestudeert een taakgroep van inwoners, ondernemers, gemeente-ambtenaren en andere betrokkenen alle kwesties rond fietsparkeren, veiligheid, uitstallingsbeleid, routing en handhaving. Daarover zijn 3 en 10 maart bijeenkomsten gepland.

Namens de werkgroep Rechterstraat, initiatiefnemer én drijvende kracht achter het herinrichtingsplan, voerde centrumondernemer Filipe van den Borne het woord. ,,In driekwart jaar is een idee een compleet plan geworden, waar 81 ondernemers achter staan en dat breed gedragen wordt. Daar zijn we trots op." Van den Borne dankte onder meer Stichting Brabants Centrum voor haar ondersteuning met kennis en ervaring. ,,We streven ernaar dat minimaal tachtig procent van de Boxtelaren gelukkig is met het plan. Iedereen tevreden willen stellen is niet reëel."

De algemene boodschap van de gemeenteraad was duidelijk: aan de slag en liefst snel. ,,Doorpakken" aldus Dave van de Ven (SP). In het derde kwartaal van 2020 moeten de werkzaamheden van start gaan.

q De Rechterstraat krijgt een nieuw aanzien, want de gemeenteraad is akkoord gegaan met het herinrichtingsplan. Een speciale taakgroep zoekt naar oplossingen voor het fietsparkeren, de veiligheid en routing. (Foto: Brabants Centrum).