Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WETHOUDER: 30.000 EURO EXTRA BUDGET

Boxtel voert strijd tegen eikenprocessierupsen op

JAN HERMENS

Er is maar één manier om de eikenprocessierups helemaal uit de gemeente Boxtel te weren: alle eiken kappen. Dat gebeurt uiteraard niet, maar Boxtel gaat wel meer bomen preventief bespuiten.

Raadslid Kim Bremmer (Balans) vroeg wethouder Herman van Wanrooij tijdens de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond naar de bestrijding van de jeukrups. ,,Vorig jaar hebben we veertienhonderd eiken eenmalig preventief behandeld. Dit jaar bespuiten we drieduizend bomen één keer en tweeduizend tweemaal in het seizoen", aldus de wethouder. Bremmer gaf aan dat de vlindereitjes door de zachte winter vermoedelijk vroeg uitkomen en dat de rupsen direct voedsel vinden omdat de bomen door de hoge temperatuur snel blad dragen. Van Wanrooij: ,,De voorbereidingen op bestrijding lopen al, we trekken er dertigduizend euro extra voor uit." De wethouder vermoedt dat het aantal rupsen dit jaar met zo'n twintig procent toeneemt ten opzichte van 2019. Hij baseert zijn schatting op tellingen die in Boxtel zijn verricht.

NESTKASTEN

De gemeente zoekt in kool- en pimpelmezen natuurlijke bondgenoten in het gevecht met de eikenprocessierupsen. Nestkasten moeten de vogels tot broeden aanzetten. Jonge meesjes hebben veel voedsel nodig en de rups is favoriet. ,,Het aantal kastjes is nooit helemaal afdoende", stelde de wethouder. Dat de vlinderlarve met zijn brandharen volledig uit Boxtel verdwijnt, is dan ook onwaarschijnlijk. ,,We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken."

p De eikenprocessierups huisde vorig jaar nog op veel plekken in Boxtel: dit is aan de Europalaan, tegenover de aansluiting met de Esdoorngaard. (Foto: Peter de Koning).


CULTURE EXCHANGE OP 17 FEBRUARI

Dansen over mensloze aarde

Hoe zou de wereld eruit zien als er geen mensen leefden? Dat onderzoeken de dansers van de vierde editie van Culture Exchange, deze keer met de titel 'Mensloos'. De voorstelling van Ranil van Peperstraten van studio Raw Neal en danseres Lotte Timmermans vindt maandag 17 februari plaats aan de Sint-Willibrordstraat 9.

Tijdens het project leren kinderen en jongeren met verschillende culturele achtergronden een dans. Deze keer hebben de deelnemers zichzelf nog meer uitgedaagd, aldus Van Peperstraten. Met nieuwe kostuums en technieken is het project in een andere jas gegoten.

Van Peperstraten en Timmermans onderzochten hoe de wereld eruit zou zijn als deze 'mensloos' zou zijn. De deelnemers hebben ieder een eigen personage gecreëerd. Tijdens de voorstelling kruipen zij in de huid van de niet-menselijke wezens.

De show wordt gegeven in een pand aan de Sint-Willibrordstraat 9: er wordt gebruik gemaakt van verschillende kamers in het gebouw. De voorstellingen zijn om 19.00 en 19.30 uur. De toegang is gratis.