Boxtel lobbyt mee tegen heffing verhuurders

Woningcorporaties in Nederland betalen jaarlijks gezamenlijk 1,7 miljard euro verhuurdersheffing aan het Rijk. Specifiek voor woonstichting Joost gaat het om 5,9 miljoen euro. De corporatie zou dat geld liever gebruiken voor de bouw van nieuwe woningen, onderhoud, verduurzaming en het betaalbaar houden van de huren. De gemeente Boxtel is het daarmee eens.

Naar aanleiding van een brief van de Friese gemeente Achtkarspelen vroeg raadslid Roel de los Hoyos (CDA) burgemeester en wethouders dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering hoe zij tegenover afschaffing van de verhuurdersheffing staan. ,,Bent u bereid het Rijk te laten horen dat u van die regeling af wil?" Wethouder Peter van de Wiel antwoordde daarop dat Boxtel heeft meegewerkt aan een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten naar de impact van de verhuurdersheffing op de investeringen van corporaties. ,,Onze stem klinkt mee in de lobby tegen deze regeling."

BOUWEN

Sinds 2014 moeten woningcorporaties de gewraakte bijdrage overmaken naar het Rijk. Het kabinet voerde de maatregel in om de opgelopen staatsschuld mee af te bouwen. De economische wind is inmiddels gedraaid, het Rijk beschikt nu over voldoende middelen. Maar ondertussen is er in vrijwel alle delen van het land grote behoefte aan nieuwe huizen. De roep om de verhuurdersheffing af te schaffen wordt daarom bij woningcorporaties steeds luider.


(Ver)Andercafé

Met enige regelmaat houdt duurzaamheidsorganisatie Transitie Boxtel een zogeheten (Ver)Andercafé. De volgende bijeenkomst is donderdag 13 februari vanaf 19.45 uur in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Onder het motto 'Vertel de waarheid' worden bezoekers geïnformeerd en geïnspireerd om in 2020 letterlijk een 'wereld van verschil' te maken. Deelname aan het (Ver)Andercafé is gratis.