Wethouder Herman van Wanrooij was eind vorig jaar actief bij AV Marvel, waar hij meehielp met het ophangen van nestkastjes voor mezen. (Foto: Hans Verberk, 2019).
Wethouder Herman van Wanrooij was eind vorig jaar actief bij AV Marvel, waar hij meehielp met het ophangen van nestkastjes voor mezen. (Foto: Hans Verberk, 2019). Foto: Hans Verberk

ONDERZOEK NAAR BIODIVERSITEIT IN STEDELIJKE GEBIEDEN

Natuur in de wijk: gratis nestkasten

RENS VAN DEN ELSEN

Om de biodiversiteit in bewoond gebied te vergroten bestaat al enkele jaren het provinciebrede project Natuur in de Wijk. Er wordt onderzocht of het aantal verschillende planten en dieren in steden en dorpen toeneemt als er meer nestplaatsen in de buurt zijn. Diverse dorpen en steden zijn hierin al voorbij gekomen. Dit jaar is Boxtel aan de beurt, waarbij de focus op de wijken Centrum, Breukelen en Selissenwal ligt.

,,Biodiversiteit is niet alleen iets van het buitengebied. Ook op plekken waar veel mensen wonen is natuur te vinden. Sommige soorten hebben zelfs een voorkeur voor dit type landschap. Daar richt Natuur in de Wijk zich op", aldus Nadine Mussert van landschapsbureau Orbis. De organisatie werkt samen met ecologisch adviesbureau Natuurbalans Limens-Divergens en de provincie Noord-Brabant. Die laatste heeft het project mogelijk gemaakt met een subsidie. Ook de gemeente Boxtel heeft een financiƫle bijdrage geleverd.

Voor Boxtel is een kerngebied aangewezen dat bestaat uit de eerder genoemde buurten. Om erachter te komen wat voor impact Natuur in de Wijk heeft, is voor de start een ecologisch veldonderzoek gedaan, een soort nulmeting. Er is daarbij gekeken naar de aanwezigheid en de locaties van de doelsoorten voor dit project: de gierzwaluw, huismus en vleermuis.

Er is gekozen voor het centrum, Breukelen en Selissenwal omdat deze wijken precies in het plaatje passen die voor de genoemde diersoorten interessant zijn. ,,Er is gekeken naar de verstedelijking en wanneer er gebouwd is. Zeker wijken uit de jaren zestig en zeventig zijn interessant voor het onderzoek", licht projectleider Maarten de Bruin van Orbis toe.

SCOUTING

,,Het doel is dat wij vanuit Orbis een uitdeelmoment houden waarbij mensen gratis nestkasten en beplanting kunnen ophalen, waarna zij die zelf plaatsen en onderhouden. Om alle materialen op de juiste plek te krijgen zoeken wij samenwerkingen met bijvoorbeeld lokale (natuur)verenigingen of scholen die de wijk kennen", aldus De Bruin.

Zo heeft Orbis contact met Scouting Boxtel. Die deelt binnenkort flyers uit over de gierzwaluw en vleermuizen en houdt een huis-aan-huis-actie in het gebied tussen het spoor en de Dommel, waarbij bewoners uit het kerngebied uitgenodigd worden om de materialen op te halen. ,,Er is per wijk gekeken naar waar de beste kansen liggen voor de doelsoorten. Zwaluwen zijn bijvoorbeeld groepsdieren, dus is het handig als de nesten zoveel mogelijk bij elkaar hangen", vertelt de projectleider.

UITDEELMOMENT

Het uitdeelmoment is nu gepland op zaterdag 28 maart van 13.30 tot 16.00 uur. Het is dan mogelijk om nestkasten voor de gierzwaluw en vleermuizen op te halen bij het scoutinggebouw aan de Molenwijkseweg. De Bruin: ,,Dat is precies op tijd, want in april komen de eerste zwaluwen weer naar Nederland om te paren."

Het project voorziet tevens in beplanting die de biodiversiteit vergroot. Tijdens het uitdeelmoment is het mogelijk om alvast een pakketje zaden en bollen te bestellen. ,,Die willen we in het najaar uitgeven, dat is het beste moment om te poten. We hebben daarbij planten uitgezocht waar de doelsoorten in de wijk ook echt iets aan hebben.", geeft De Bruin aan.

EFFECT

Als de nestkasten een tijdje hangen en de dieren de kans hebben gekregen om ze te vinden, wordt er nogmaals een onderzoek uitgevoerd. Zo wordt het effect van het project zichtbaar. De Bruin: ,,Het liefst wachten we zo lang mogelijk met dit deel van het onderzoek, want de natuur gaat haar eigen gang. Vogels duiken niet de volgende dag al zo'n kast in, daar gaat tijd overheen."

Het project staat of valt met de betrokkenheid van lokale organisaties. Zo is het plaatsen van een tiental bijenhotels ook onderdeel van Natuur in de Wijk. Daarvoor zoekt Orbis geschikte locaties. ,,Dat kunnen scholen zijn of verzorgings- of gemeenschapshuizen. Maar ook bedrijven zijn welkom om zich aan te melden. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar burgerinitiatieven, mensen die zelf met een idee komen en hier ook de verantwoordelijkheid voor willen nemen", aldus De Bruin.

Wie in het centrum, Breukelen of Selissen woont kan aan het project meedoen. Naast het uitdeelmoment is het ook mogelijk om aan te melden via: www.natuurindewijk.nl/gemeenten/boxtel.