Afbeelding
Foto: Studio Maatwerk

WETHOUDER HOUDT HAND OP DE KNIP

'We draaien bezuiniging wijkcentra niet terug'

De noodkreten die de besturen van de gemeenschapshuizen De Rots en De Walnoot en van Kinderboerderij Boxtel richting de gemeente geuit hebben, hebben vooralsnog geen effect. Wethouder Marusjka Lestrade was dinsdag in de raadsvergadering duidelijk: de bezuiniging van 10 procent wordt niet teruggedraaid.

De fractie van Balans diende een motie in met de oproep aan het college B en W zich maximaal in te spannen om De Walnoot, De Rots en Kinderboerderij Boxtel financieel bij te staan op het moment dat ze dreigen om te vallen. Wethouder Lestrade ontraadde de motie en kreeg bijval van de coalitie, die het voorstel dan ook verwierp.

,,Er is gewoon geen geld meer", aldus de wethouder. ,,Iedereen voelt de pijn." Volgens Lestrade is er al sinds de zomer regelmatig contact geweest met alle organisaties die in moeten leveren. Mariƫlle van Alphen (Balans) gaf aan ervoor te vrezen dat de wijkcentra en de kinderboerderij omvallen als de korting gehandhaafd blijft. Het college toonde zich wel bereid met de betreffende organisaties om de tafel te gaan om te bekijken of er interne maatregelen mogelijk zijn waardoor de bezuiniging opgevangen kan worden.

WIE IS DE VOLGENDE?

De overige raadsfracties, op het CDA na, deelden de mening van wethouder Lestrade dat zij gezamenlijk de begroting hebben goedgekeurd en nu, vier maanden later, niet op hun schreden moeten terugkeren. Wethouder Lestrade: ,,Als ik deze bezuinigingen terug zou draaien, staat straks de volgende organisatie weer voor de deur."


KUNSTWERKEN GEVEN GEBOUWEN NAAM

Baandervrouwenflats krijgen een eigen gezicht

RENS VAN DEN ELSEN

De vijf flats aan de Baandervrouwenlaan zijn vanaf half maart beter uit elkaar te houden. In samenwerking met enkele bewoners en Studio Maatwerk plaatst woonstichting Joost binnenkort kunstwerken aan de zijgevels van de gebouwen. Deze beelden vijf vrouwen uit die een rol van betekenis hebben gehad in de geschiedenis van Boxtel.

Bewoners van de appartementengebouwen aan de Baandervrouwenlaan wilden graag de herkenbaarheid van hun flats verhogen. Zij legden hun verzoek bij Joost neer en die ging ermee aan de slag. ,,We wilden eerst verschillende dino's op de panden maken. Tot iemand zich afvroeg waar de straatnaam vandaan kwam. Zodoende kwamen we op het idee om vijf (baander)vrouwen uit te lichten", vertelt projectleider Thierry Farla van de woonstichting.

LEVEN

Zijn voorganger, Anja Maas, nam vorig jaar contact op met Heemkunde Boxtel om de geschiedenis helder te krijgen. De vijf dames hebben allemaal iets betekend voor Boxtel. Dat wordt ook beschreven in een korte tekst die samen met een afbeelding in schildvorm aan de voet van de flats komt te hangen. ,,Het kunstwerk moet hierdoor echt gaan leven. Zo nodigen we leerlingen van de Prinses Amaliaschool uit voor een korte geschiedenisles", aldus Farla. Het gaat om de vrouwen Maria van Diest (zie afbeelding onder), Maria van Boxtel, Agnes van Cronenborch, Henrica van Haeften en Honorine van Witthem. Studio Maatwerk uit Eindhoven zorgde voor het ontwerp van het kunstwerk.

ONTHULLING

Iedere flat krijgt door de plaatsing een eigen 'gezicht' en een naam. Het kunstwerk wordt begin volgende maand opgehangen. Zaterdag 14 maart is er een officiƫle onthulling, waarbij alle bewoners, maar ook andere belangstellenden uit de buurt welkom zijn. Deze begint om 13.30 uur in het wijkkantoor aan de Baandervrouwenlaan 1a in Boxtel. (Afbeelding: Studio Maatwerk).

Afbeelding