...DIRK VAN ZUIDAM (1945-2020)...
          (Foto: Ruud van Nooijen)
...DIRK VAN ZUIDAM (1945-2020)... (Foto: Ruud van Nooijen) Foto: Ruud van Nooijen

BOXTELAAR DIRK VAN ZUIDAM OVERLEDEN

'Met dorpspolitiek komt er niets van de grond'

HENK VAN WEERT

Boxtel ontbeert een stabiele politieke constellatie, nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Dat concludeerde Dirk van Zuidam in 1995 toen hij de lokale politiek vaarwel zegde. De VVD'er maakte tien jaar lang deel uit van de gemeenteraad, waarvan vier jaar als wethouder. Vorige week overleed hij.

Van Zuidam verliet medio jaren negentig dan wel de gemeenteraad in zijn woonplaats, maar daarmee hield zijn belangstelling voor de lokale politiek niet op. Logisch, want tijdens zijn studie rechten en bestuurskunde specialiseerde hij zich immers op dit vlak. Een jaar na zijn vertrek als wethouder richtte hij zijn adviesbureau Van Zuidam Public Affairs op. Daarmee hielp hij niet alleen gemeenten in procedures omtrent ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, maar ook burgers. De laatste tijd spitste zich dat toe op huisvesting van arbeidsmigranten.

Op achttienjarige leeftijd verhuisde de in 1945 in Zwolle geboren Van Zuidam naar Brabant. In Boxtel was hij docent lichamelijke opvoeding aan het Jacob-Roelandslyceum. Later gaf hij ook aan de middelbare agrarische school (MAS, nu Helicon) les. In 1973 richtte hij de lokale VVD-afdeling mede op.

CAVALERIE

Door de jaren heen vervulde Van Zuidam een groot aantal bestuursfuncties op maatschappelijk gebied. Bovendien was hij militair actief, onder meer als commandant van de Nationale Reserve. Twintig jaar geleden zwaaide hij af als luitenant-kolonel van de cavalerie. Een jaar later nam hij het initiatief tot oprichting van de zogeheten lunchtafel van de Vereniging van Officieren der Cavalerie. Die komt maandelijks bijeen in restaurant De Waag aan de Boxtelse Markt.

Liberaal Van Zuidam vormde van 1990 tot 1994 samen met de in 2017 overleden Harrie Lagarde (PvdA) en de naar Groningen verhuisde Ricky van den Aker (CDA) een college van B en W onder leiding van burgemeester Ton Rombouts. In zijn politieke loopbaan hamerde hij graag op visie en inzicht. Ook hekelde hij nogal eens de dorpspolitiek die vooral oog heeft voor deelbelangen en de grote lijn uit het oog verliest. Die dorpspolitiek maakte Boxtel in zijn ogen bestuurlijk vaak labiel. Het zorgde in zijn ogen voor stroperige besluitvorming.

BIJ BOXTEL PASSEN?

Desondanks vertrok hij in 1995 niet teleurgesteld uit de lokale politiek. Wel kwam hij tot de conclusie 'misschien niet bij Boxtel te passen'. Dat hij als wethouder een nieuw centrumplan, het bestemmingsplan voor aanleg van de Keulsebaan én de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied kon realiseren, stemde hem bij zijn afscheid tot tevredenheid.

Al zo'n twintig jaar leed Dirk van Zuidam aan hartproblemen. Die werden hem uiteindelijk ook fataal, meldde zijn enige zoon Dirk-Jan deze week. Morgen, vrijdag 14 februari, vindt in beslotenheid de uitvaartplechtigheid plaats. Hij werd 74 jaar.