PLOEGERS HOUDEN CARNAVALSVOORPROEFJE

Liempdse senioren zien wervelwind aan acts

De storm raasde zondag over het dorp, maar in Ploegerspaleis Het Hof waaide een andere wind. Daar konden Liempdse 55-plussers en mindervaliden genieten van muziek, dans, jeugdoptredens en enkele hoogtepunten van de zittingsavonden. Een gezellige en drukke seniorenmiddag vormde een sfeervol voorproefje voor carnaval.

Na de opening door prins Bernardus d'n Urste en zijn adjudant Harm zetten de Party Ploegers de swingende toon. Evi Spijkers kreeg vervolgens meteen de lachers op haar hand. Daarnaast kwam het programma De Wekker Draait Door op de bühne, waarin Paul Saris, net als tijdens de zittingsavonden, het publiek liet schuddebuiken van het lachen. Ook Arnold van den Broek en Ad en Anja Schellekens betraden succesvol het podium.

Cornelus (Bert Schepens) buurtte vrolijk over zijn Klaar en de cyclus van zijn huisolifant. Tijdens de act van de Coop-meisjes bespraken zij aan de kassa hun ambities: EHBO verlenen aan jonge, knappe Liempdse voetballers stond bovenaan het lijstje. De Kromme Revue keek in tien minuten terug op vijftig jaar tobamusement van de Kromploegers: van kostuums tot vreemde instrumenten en culturele, internationale festivals.

Ook zorgcentrum De Vlaswiek maakte zich op voor carnaval. Daarna deelde de familie Van de Ven zonder enig probleem een washandje, tandenborstel, spoelwater en wc papier onder het mom van bezuinigingen in de zorg. De leutvorst kon dit verrassingsoptreden van zijn naasten zeer waarderen.

GELUK

Ad, Yvon, Ronald en Lieke van Breugel gingen terug in de tijd, waar geluk niet altijd heel gewoon was. Snelle computers, manieren en mobieltjes waren toen nog niet aan de orde van de dag. Vervolgens verdienden schilders Liv, Evie, Juul en Vayen een groot applaus voor hun spetterende playbackact.

Tegen het einde van de middag lieten de oude dansmariekes Beppie en Betsie hun kunsten zien, die zich er niks van aantrokken dat 'alles lubberde en flubberde'. De middag werd afgesloten met het Liempds volkslied, dat uit volle borst werd meegezongen.


Bekende Liempdse metal-zangeres naar carnavalsmis

Dianne van Giersbergen staat samen met hofkapel De Kromploegers op de planken tijdens de carnavalsmis in Ploegersland (Liempde). Zaterdag 22 februari vanaf 11.11 uur treedt de beroemde metal-zangeres en frontvrouw van Ex-Libris op in de Sint-Jans Onthoofdingkerk.

De zangeres, die tussen 2014 en 2017 ook naamsbekendheid verwierf als frontvrouw van de Duitse metal-band Xandria, is druk aan het repeteren met de Liempdse hofkapel. Van Giersbergen, geboren en getogen in Liempde, keert met de carnavalsmis terug naar waar het allemaal ooit begon. Voor haar vierde verjaardag kreeg ze namelijk als cadeau dat ze mocht zingen in een koortje in de Sint-Jans Onthoofdingkerk.

Alle Ploegers en Ploegerinnen kunnen het optreden van Van Giersbergen en De Kromploegers op 22 februari gratis bijwonen. Voorgangers zijn pastoor Geertjan van Rossem en kapelaan Marshal Stanislas.

Stichting BGL verhoogt opnieuw donatiebudget

Stichting Behoud Gemeenschap Liempde (BGL) verhoogt opnieuw haar donatiebudget. Het bestuur schenkt 18.000 euro aan verschillende activiteiten, verenigingen en stichtingen: dat is anderhalf keer zo veel als vorig jaar.

In 2019 verhoogde BGL het budget ook al: toen was er 12.000 euro beschikbaar voor schenkingen, bijna tweeënhalf keer zo veel als het jaar ervoor. De stichting verdient haar centen door het beheren van de parkeerterreinen aan het Hollands Diep tijdens evenementen op Landgoed Velder, zoals New Wine en dancefestival We Are Electric.

Verenigingen die vrijwilligers leveren tijdens de evenementen worden ondersteund, maar ook andere initiatieven kunnen fondsen aanvragen. Het budget is nog niet geheel verdeeld. Wie in aanmerking wil komen voor financiële hulp om de leefbaarheid van Liempde te behouden en bevorderen, kan zich aanmelden via www.stichtingbgl.nl.