Afbeelding
Foto: Anouk Neggers Sint-Lucas

LEERLINGEN MET TRUIEN ÉN WARME SOKKEN

Vakschool SintLucas zet de verwarming omlaag

JAN HERMENS

Heel koud was het vrijdag niet. Toch droegen verschillende leerlingen van mbo-vakschool SintLucas een lekker dikke trui. Niet zonder reden, want het was warmetruiendag en daar deed de onderwijsinstelling aan mee.

De verwarming ging een graadje lager en dan is het, ook al is het buiten elf graden Celsius, toch best fris in het klaslokaal. Een warme trui biedt dan soelaas. De landelijke dag vestigt de aandacht op duurzaamheid. Iets minder stoken is beter voor het milieu én voor de portemonnee.

SintLucas stimuleerde de leerlingen mee te doen door deelnemers een presentje te geven. Anouk Neggers namens de school: ,,We hebben warme chocomel uitgedeeld én sokken, ontworpen door onze studenten. Met onze deelname gaan we energieverspilling te lijf."

De verwarming staat inmiddels weer op de 'normale' stand, maar SintLucas blijft wel bezig met duurzaamheid. Manager huisvesting Joanita Segboer: ,,In de vernieuwde aula staan geen plastic afvalbakjes meer op de tafel, maar bruine papieren zakken, om leerlingen bewuster te maken van het scheiden van afval en van wat ze zoal weggooien. Verder vervangen we gefaseerd onze verlichting door led-lampen. Ook de dakbedekking vernieuwen we stap voor stap, we laten dan telkens goede isolatie aanbrengen."

Verder zijn verwarming, kranen en lampen op de toiletten zo afgesteld dat ze minder energie verbruiken. ,,De lampen reageren op beweging en gaan meteen uit als iemand het toilet verlaat en de kranen werken op sensoren."

Vergaderstoelen in SintLucas zijn gemaakt van gerecyclede petflessen en de bekleding van krukjes in de aula bestaat uit stof van oude spijkerbroeken. Segboer: ,,En om het gebruik van plastic petflesjes terug te dringen, is er een waterpunt in de aula om Doppers te vullen."

q Scholieren van SintLucas die vrijdag een warme trui droegen, kregen een paar warme sokken. (Foto: Anouk Neggers, SintLucas).