Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PRETTIG GESTOORDE VLUCHT MET ESCH AIRLINES

Drie dagen volle bak bij Oggelrevue

CARRY DIRKX

De zittingsavonden van het Essche carnaval, de Oggelrevue, waren stampvol en geslaagd. Een uitverkochte vrijdag- en zaterdagavond, een goedgevulde zaal op donderdagavond en volop piloten, steward-Esschen en vakantiegangers. Alles passend in het carnavalsthema 'Ge ziet ze vliegen'. De optredens, entourage en het decor waren tot in de puntjes verzorgd. Ieder jaar weet de organisatie daarmee de handen op elkaar te krijgen.

De avond begon voor de bezoekers al bij de entree. Een piepende en lichtgevende 'douanepoort' zorgde voor vertraging voor menig passagier van Esch Airport, waarna de kans bestond om uitgebreid gefouilleerd te worden. De drugshonden waren na donderdagavond al vrijaf gegeven. ,,Want die waren toen al overwerkt", merkte prins Thomas vrijdag gevat op in zijn welkomstwoord. Hij presenteerde zijn raad van elf, die samen met hem en zijn adjudant Jurgen achterin de zaal het schouwspel bekeken. Boven hen, op een hoog podium, stond blaaskapel De Knoestjes die voor de muzikale omlijsting zorgde.

REAL DOLL

De Oggelrevue wordt exclusief bedacht en uitgevoerd door Esschenaren en dit jaar waren daar veel jonge mensen bij betrokken. Bijvoorbeeld in de geslaagde openingsact, waar de piloten Cock de Pit en Ko Piloot droogkomisch werden neergezet door Rein Bressers en Rick van Kasteren. Daarvoor had Bo Bekkers als steward-Esch de bezoekers al welkom geheten. Zij kwam later nog een keer op het podium, in een act met José Gerrits. Die laatste zorgt al jaren op rij voor een geslaagd optreden, met haar komisch talent en voorkeur voor slapstick. Bekkers speelde in hun gezamenlijk optreden een robot-pop, 'Real Doll', waar Gerrits allerlei dubbelzinnige gesprekken en handelingen mee uitvoerde.

ESCH-CITY

Nog twee van die talentvolle jonge mensen: Koen Schalkx en Jur –,,Cut! Met een C!"- van der Weide. Zij speelden een gladjanus-versie van een presentator en cameraman van All you need is love, waarbij Schalkx met zwoele stem uitkraamde: ,,Met carnaval mag niemand alleen zijn." Het vakantiethema werd goed uitgewerkt door Cas Janssen en Dave Verhagen, ook twee graag geziene gasten bij de Oggelrevue. Ze kregen de lachers op hun hand als vakantiegangers Ronnie en Hennie, die verbleven op 'glamping' Dennenoord in de 'prachtige havenstad Esch-City'. Ze gingen uit eten bij 'The magic forest' (pannenkoekenrestaurant Het Betoverde Bos) aan 'de luxe boulevard'. Hoogtepunt (!) van hun vakantie was een stadiontour bij de Essche Boys, oftewel 'een rondje hoofdveld'.

Uiteraard moesten allerlei bekende dorpelingen het ontgelden, óf ze zorgden daar zelf voor, zoals Paul van den Dungen, tijdens de 'Ranking the (Essche) stars'-sketch. Terugkerend in de Oggelrevue zijn grappen over zijn lengte, en dit jaar kopte hij ze gewoon zelf in. Bijvoorbeeld door te verklaren dat hij niet meedoet aan de optocht, 'want die is te lang'.

Ook de filmpjes, een van de sterke punten van de Oggelrevue, ontbraken niet. Met een glansrol voor Johan Sterks, die schitterde als zichzelf. En dit was slechts een greep uit alle acts van de avond. Al met al een geslaagde editie 2020.

pp Rein Bressers (links) en Rick van Kasteren speelden de droogkomische Cock de Pit en Ko Piloot en fungeerden als de openingsact van de Oggelrevue.

p Tijdens de sketch Ranking the (Essche) stars werden er niet alleen grappen gemaakt ten koste van de 'deelnemers'. Ook presentator Paul van den Dungen (niet op de onderste foto) moest het ontgelden. (Foto's: Peter de Koning).


BOXTEL PLEEGT NIEUWBOUW VOOR OOIEVAARS

Vijf nesten wachten op gevleugelde bewoners

JAN HERMENS

De ooievaar spreekt tot de verbeelding. Natuurwerkgroep Liempde ziet graag meer wit-zwarte zwevers in de omgeving broeden. Vandaar dat de natuurbeschermers in samenwerking met de gemeente Boxtel maandag vijf ooievaarsnesten hebben geplaatst.

Drie daarvan staan in het Dommeldal, twee in natuurgebied De Scheeken. Karel Voets werkt bij Brabants Landschap en is lid van de Liempdse natuurwerkgroep. Hij vertelt: ,,Om ooievaars aan te trekken zijn voldoende nestplaatsen nodig en een geschikt biotoop. De vogels houden van natte hooilanden en leven van muizen, insecten en kikkers." Wethouder Peter van de Wiel kwam een handje helpen bij het zetten van de palen.

GELUKSBRENGER

De spreekwoordelijke geluksbrenger met de grote rode dolksnavel is wat voedsel betreft niet al te kieskeurig. Hij lust best een kikkertje, maar in de praktijk vangt hij minstens zoveel muizen en ook een mol slaat hij niet over. De ooievaar bivakkeert graag enigszins in de buurt van mensen. Voets: ,,En mensen zijn doorgaans gesteld op de ooievaar. Ze trekken altijd bekijks. Er huist in buurtschap Kasteren overigens al langer een koppel."

Wanneer er daadwerkelijk uivers neerstrijken op een van de nieuwe nesten, neemt het aantal broedende vogelsoorten in het Dommeldal of De Scheeken toe en groeit dus de biodiversiteit. Dat is precies wat de natuurwerkgroep graag ziet.

Nu is het afwachten of de vogels de zes meter hoge nesten in het Liempdse buitengebied zien staan. Hoogst verrassend zou het zijn als niet de algemeen bekende wit-zwarte, maar de in Nederland zeldzame zwarte ooievaar zich op een van de palen zou vestigen. Vrijdag, vlak voor de officiële opening van natuurbrug De Mortelen, zweefde er een hoog boven het spoor. Deze vogel broedt voor zover bekend niet in Nederland. Maar wat niet is, kan nog komen... (Foto: Karel Voets).

Afbeelding
OLYMPUS DIGITAL CAMERA