Jolande Tiellemans (links) en Ineke van Boggelen stallen materialen uit die werden gebruikt bij de spoorwegen. (Foto: Albert Stolwijk).
Jolande Tiellemans (links) en Ineke van Boggelen stallen materialen uit die werden gebruikt bij de spoorwegen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VERBORGEN SCHENKINGEN EN BRUIKLENEN TIJDELIJK TE ZIEN

MuBo exposeert 'schatten' uit depot

In de zes jaar dat het nu bestaat, kreeg het Boxtelse museum MuBo tal van stukken geschonken of in langdurige bruikleen. Maar de ruimte is ontoereikend om alles in de vaste collectie op te nemen. En dus kwamen veel voorwerpen in het depot terecht. De mooiste en meest bijzondere museumstukken zijn vanaf zaterdag 15 februari twee maanden lang te zien.

Het gaat om kleine en grote museale stukken, die te maken hebben met de cultuurhistorie van Boxtel en gerelateerd zijn aan thema's als religie, onderwijs, nijverheid, gezondheidszorg, verenigingsleven, kunst, oorlog en gebouwen.

GROOT EN KLEIN

Er zijn diverse grote objecten te zien. Onder meer twee grote glas-in-loodramen uit het voormalige klooster Sint-Charles en uit het voormalige ziekenhuis op Duinendaal, maar ook een replica op ware grootte van het schilderstuk op hout van de graflegging van Christus boven het altaar van de kapel op kasteel Stapelen. Daarnaast staan diverse grote vaandels uit het rijke Boxtelse verenigingsleven opgesteld en worden de ontwerptekening en foto's van het maakproces van de huidige windhaan op de toren van de Sint-Petruskerk tentoongesteld.

SCHERF VAN V2-BOM

Ook diverse kleine voorwerpen zijn de moeite van het bezichtigen waard. Wat te denken van het originele rode boekje uit 1924 over het miraculeuze Heilig Bloed-wonder in Boxtel, een scherf van een V2-bom afkomstig van de inslag in de Mijlstraat in 1944, textielstalen van weverij Van Hoogerwou, het wapenschild van de familie Mahie als eigenaar van kasteel Stapelen, de originele litho van de slag bij Boxtel in 1794 en de onlangs verworven bronzen plaquette van huisarts dokter Piet Hoek en zijn zoon Kees.

,,Kortom een schat aan zeer uiteenlopende stukken over diverse onderwerpen met achter ieder object een verhaal dat de moeite waard is om te vernemen. Natuurlijk kennen we niet alle achtergronden en anekdotes en weten we vaak ook niet de herkomst van het voorwerp. Daarom doen we een beroep op de bezoekers van de expositie om nadere informatie over een of meer objecten met ons te delen. Aan iedere bezoeker wordt bij binnenkomst een formulier overhandigd met het verzoek om aanvullende informatie daarop in te vullen", meldt secretaris Willem van Vossen van het museumbestuur.

LEZINGEN

Tijdens de looptijd van de expositie worden ook twee lezingen gegeven. Op zondag 8 maart door Ruud van Nooijen met de titel 'De roem van Boxtel' en op 22 maart door pater Hans de Visser over de adellijke heren van Boxtel.

De entree voor de expositie is voor volwassenen vier euro en voor kinderen van twaalf jaar en ouder twee euro. Houders van een museumkaart en kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. MuBo is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

p Jolande Tiellemans (links) en Ineke van Boggelen stallen materialen uit die werden gebruikt bij de spoorwegen in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).


Boxtel krijgt een eigen Week van Geluk in maart

De Verenigde Naties hebben 20 maart uitgeroepen tot International Day of Happiness. In Eindhoven vindt rondom deze dag de Dutch Happiness Week plaats. Boxtel krijgt daarnaast van 14 tot 21 maart een eigen Week van Geluk. Er is al een programma, maar de organisatie roept iedereen op om met ideeën te komen.

Er zijn tijdens de Boxtelse week onder meer rondetafelgesprekken over diverse aspecten van geluk. Daarnaast is er een interactieve presentatie in de bibliotheek aan de Burgakker, zijn er wandelingen langs geluksplekken in Boxtel, worden er lezingen gegeven, is er een geluksdiner en wordt er een expositie ingericht met kunstwerken gemaakt door mensen met een beperking.

INSPIREREN

Schrijfster Alexandra Augustijn van De Gelukseconomie is met haar bedrijf Sympassion de initiator van het project. Zij wil met deze week graag mensen inspireren om gelukkiger te zijn en zodoende beter te functioneren in het leven. ,,Deze hele week staat in het teken van delen, want delen is geluk vermenigvuldigen. Leer van en inspireer elkaar", aldus Augustijn. ,,We roepen iedereen op om zelf met initiatieven te komen. Alles wat bijdraagt aan het vergroten van geluk is welkom en wordt opgenomen in het programma."

De meeste activiteiten zijn gratis of de kosten worden gedeeld onder de bezoekers. Meer informatie is te vinden op www.sympassion.com/programma-week-van-geluk-in-boxtel