Afbeelding
Foto: Gerard van der Velden

FERRARI'S VAN LIEMPDS LUCHTRUIM STRAKS VIA WEBCAM TE VOLGEN

Slechtvalken zijn trouwe kerkgangers

JAN HERMENS

De slechtvalk doet het goed in Nederland. En meer lokaal: in Liempde ook. Al een jaar of vijf huizen deze razendsnelle roofvogels op en in de toren van de Sint-Jans Onthoofdingkerk. Er hangt een speciale nestkast voor de dieren en sinds een paar maanden heeft deze zelfs een webcam. Zo kan iedereen de vogels volgen. De camera functioneert momenteel echter niet.

Dirk Eijkemans vertelt namens Natuurwerkgroep Liempde, die het initiatief voor de nestkast met een internetverbinding heeft genomen: ,,Waarom de camera niet werkt, weten we niet. We hebben er onlangs al naar gekeken en proberen binnenkort opnieuw het beeld te herstellen."

Niet dat er op dit moment al heel veel te zien is. De slechtvalken bivakkeren wel op en rond de kerktoren, maar nog nauwelijks in de nestkast. Eijkemans: ,,Dat verandert binnen enkele weken, als de broedperiode nadert. Dan begeven de vogels zich steeds meer in de kast en worden ze territoriaal."

Die territoriumdrift kan tot problemen leiden. In 2018 ontstond er een gevecht tussen het vrouwtje op de toren en een concurrente die een geschikte broedplek zocht. De rivale verjoeg het 'Liempdse' wijfje en nam haar plaats in. Samen met het mannetje vormt ze sindsdien een koppel en zijn er ook al jongen grootgebracht.

VERSTORING

Van de huidige werkzaamheden aan en in de kerktoren hebben de slechtvalken zich niet heel veel aangetrokken. Eijkemans: ,,De wijzerplaten moeten nog teruggeplaatst worden. Dat betekent een dag verstoring. Ik snap dat dit karwei noodzakelijk is, maar ik hoop dat het hierbij blijft."

Wie de roofvogels wil zien, moet de blik omhoog richten. Eijkemans: ,,Zeker in verstedelijkt gebied komen slechtvalken vrijwel niet aan de grond. Het zijn vogeljagers die hun prooi ergens hoog in een boom, op een toren of gebouw verorberen." Lijsterachtigen zoals merels en kramsvogels staan op het menu, maar ook spreeuwen en zo nu en dan een duif. Die vangen ze in de lucht door zich van grote hoogte met duizelingwekkende snelheid op hun prooi te storten. Als de webcam weer werkt, kunnen natuurliefhebbers het wel en wee van deze Ferrari's van het luchtruim met eigen ogen volgen. (Foto onder: Gerard van der Velden).