Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WONINGEN NOG TE KOOP AAN DE VENDELSTRAAT

RvS oordeelt over bezwaar pastorietuin

PÅL JANSEN

De betrokken partijen bij het bouwplan in de pastorietuin in Liempde wachten een beroep bij de Raad van State af. Dit vanwege een bezwaar van milieuvereniging Het Groene Hart. De verkoop gaat echter door: er zijn nog enkele woningen vrij en er is een tweede makelaar bij de verkoop van de beoogde elf woningen ingeschakeld. Naast Geld & Makelaardij in Liempde is inmiddels ook Rob van de Laar van De Plaatselijke Makelaar uit Sint-Oedenrode betrokken.

Even moet Geld & Makelaardij een 'pas op de plaats maken', aldus Henk Quinten van het Liempdse bedrijf. ,,Met Rob (van de Laar - red.) hebben we ons netwerk uitgebreid." Er ging veel tijd zitten in de verkoop van de woningen. Het makelaarsbedrijf moet echter deels opnieuw aan de slag: enkele woningen zijn weer vrijgekomen. Quinten: ,,Mensen willen anders gaan wonen en nu duurt het traject voor ze te lang. Als de woonbehoefte er nu ligt, dan zijn geïnteresseerden natuurlijk niet verplicht dit proces af te wachten."

Milieuvereniging Het Groene Hart gaat met haar bezwaar namelijk naar de Raad van State. Het is nog niet precies bekend wanneer het beroep wordt behandeld, maar naar verwachting zal dat ergens het komende half jaar gebeuren. De belangenclub vindt dat er - bij de goedkeuring van het bouwplan door de Boxtelse gemeenteraad in augustus - geen rekening is gehouden met de groene en groene en cultuurhistorische waarde van de omgeving. ,,Het gebied is nog een van de weinige voorbeelden waar kerken, kerkhoven en groene omgeving bespaard zijn gebleven", aldus Adriaan van Abeelen uit Den Dungen.

Zo verwijst de voorzitter van de milieuclub naar enkele bouwplannen in de directe omgeving die er zijn of zijn uitgevoerd bij pastorietuinen in Boxtel en Sint-Michielsgestel. ,,In Liempde is er nog zo'n zeldzaam stuk grond binnen een stedelijk gebied, de gemeente zou dwars voor een bouwplan moeten liggen", vervolgt Van Abeelen. ,,Maar de waarde van zulk openbaar groen, wordt als zodanig niet gezien. Gemeenten beschouwen het als een verliespost, terwijl het juist ook bijdraagt aan de omgevingskwaliteit."

RAND VAN LIEMPDE

Het Groene Hart pleit ervoor dat het stuk grond wordt ingeruild voor een kavel elders aan de rand van Liempde, zodat de pastorietuin in zijn geheel wordt behouden. Dit ondanks landelijk en provinciaal beleid: bij bouwplannen dient er eerst gekeken te worden naar leegstaande panden, dan naar inbreidingslocaties en daarna pas naar uitbreiding aan de rand van een dorp of stad. Van Abeelen: ,,Maar openbare plekken als in Liempde zijn ook niet voor niets zo gebleven. Binnen de bebouwde kom heb je ook 'groene longen' nodig en plekken voor recreatie."

Bij de ontwikkeling van de plannen is desalniettemin van alle kanten bekeken hoe de elf woningen, die worden gerealiseerd door Schepens Vastgoed uit Schijndel, ingepast kunnen worden in de tuin. Zo weet ook Quinten: ,,We zijn in onze ogen zorgvuldig omgesprongen met de wensen van de omgeving: er zijn gesprekken geweest met de Natuurwerkgroep Liempde, het wijkorgaan, omwonenden, heemkundestichting Kèk Liemt: iedereen heeft zijn zegje wel kunnen doen."

GANG NAAR DE RECHTER

De gemeente Boxtel reageerde eerder al op de bezwaren van Het Groene Hart en vindt juist dat pastorietuin, kerk en kerkhof beter zichtbaar worden. Doorgeschoten plantengroei verdwijnt, de tuin wordt openbaar toegankelijk en ook de voorgevel van het pastoriegebouw wordt beter zichtbaar vanaf de Vendelstraat. Ondanks dit alles vindt Het Groene Hart dat de groenstructuur wordt vernietigd. Daar tegenover staat de gemeente: die vindt dat de structuur voldoende overeind blijft, ook al moeten enkele bomen om.

Ondanks de gang naar de bestuursrechter, houdt makelaar Quinten hoop op een goede afloop. Hoewel hij enkele kopende partijen zag afhaken, ziet hij de grote behoefte naar nieuwbouw in Liempde. ,,Op het moment dat er gebouwd wordt, denk ik dat de vraag naar de huizen weer storm loopt."

De prijzen van de elf beoogde huizen liggen op 290 à 300 duizend euro. Hoewel primair de focus lag op senioren, kunnen ook andere geïnteresseerden de woningen kopen.

p Er zijn nog enkele te bouwen woningen te koop in de pastorietuin aan de Vendelstraat in Liempde. Milieuvereniging Het Groene Hart is het niet eens met de plannen en vecht daarover een robbertje met de gemeente Boxtel. Ergens in het komende half jaar komt de kwestie voor bij bestuursrechter van de Raad van State. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).


Kaartavond Irene

De kantine van voetbalclub Irene in Gemonde is morgen, vrijdag 14 februari opnieuw de plek waar kaartliefhebbers vanaf 20.00 uur rikken en jokeren. De accommodatie in sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg is vanaf een halfuur voor aanvang geopend voor de tweewekelijkse competitie. Deelname kost 2,50 euro.