De blauwe knoop is een plantensoort die veel voorkomt in blauwgraslanden op de Kampina. (Foto: Ferry Siemensma).
De blauwe knoop is een plantensoort die veel voorkomt in blauwgraslanden op de Kampina. (Foto: Ferry Siemensma). Foto: Ferry Siemensma

NATUURHERSTEL IN KAMPINA GEREED IN 2021

Bomenkap voor behoud van blauwgraslanden

De natuurgebieden Smalbroeken en Logtse Velden op de Kampina moeten natter worden om onder meer de zeldzame blauwgraslanden te behouden. Daarom starten waterschap De Dommel en Natuurmonumenten binnenkort met het project Natte Natuurparel Kampina Zuidoost. In de voorbereiding wordt sinds deze week een deel van de bomen langs de Heiloop gekapt zodat de aannemer de beek deels kan dempen.

Het projectgebied is in totaal ruim 341 hectare groot en valt onder de bescherming van Natura 2000. Door alles natter te maken moet het leefgebied van kenmerkende planten en dieren verbeteren. De werkzaamheden behelzen onder meer het dempen van de Heiloop. Dit gebeurt met de grond van de kade die ernaast ligt. Deze wal is in 1954 gemaakt en is ondertussen begroeid geraakt met bomen. Hiervan moet nu ongeveer 70 procent weg.

Natuurmonumenten en het waterschap hebben met grote zorg bepaald welke bomen het veld moeten ruimen en welke kunnen blijven staan. Ter compensatie worden in of buiten het projectgebied nieuwe exemplaren aangeplant. Het is op dit moment nog niet bekend op welke locatie dit precies zal zijn. Omdat het broedseizoen nog niet begonnen is, worden de bomen nu gekapt.

Door bepaalde delen van de wal te sparen worden markante bomen, een dassenburcht en het leefgebied van de hazelworm ontzien. Door het hergebruik van de grond hoeft er minder te worden aangevoerd. Dit betekent minder vrachtwagens, stikstofuitstoot en kosten.

ZELDZAAM

Het dempen van de Heiloop is nodig omdat die nu te veel kalkrijk water afvangt ten koste van de zeldzame blauwgraslanden in het gebied. Deze drassige hooilanden zijn vrij voedselarm en hebben kalkrijk water nodig. De naam is te danken aan de kleur van de soorten die er groeien, zoals de blauwe knoop. Het behoud van de aanwezige blauwgraslanden is een belangrijke doelstelling voor de Kampina.

Waterschap De Dommel voert het gehele project uiterlijk in 2021 uit. Naast het dempen van de Heiloop gaat de Beerze in de Logtse Velden weer meanderen. Ook wordt de stuw Brinksdijk aangepast tot een klepstuw waarmee de waterstand in het gebied beter geregeld kan worden. Het beekdal wordt hierdoor een stuk natuurlijker en is beter in staat om de effecten van de klimaatveranderingen op te vangen.

q De blauwe knoop is een plantensoort die veel voorkomt in blauwgraslanden op de Kampina. (Foto: Ferry Siemensma).