'NIET ALLES BEKOSTIGEN DOOR BEZUINIGING'

Brandveiligheid jaagt De Rots op extra kosten

RENS VAN DEN ELSEN

Waar het geld vandaan moet komen, weet het bestuur van De Rots niet meer. Na de periodieke inspectie van de brandweer is de stichting die het gelijknamige gemeenschapshuis in Boxtel Oost exploiteert, opgezadeld met een extra kostenpost van 40.000 euro. En dat terwijl ze voor de taak staat om 10 procent te bezuinigen. Penningmeester Bernadette Meijs: ,,Daarbij is het een gebouw uit 1938. Die onderhoudskosten komen er ook nog eens bij. Een deel van de aanpassingen die de brandweer ons heeft voorgelegd, hebben we zelf al opgelost, maar niet alles lukt."

Het is niet zo dat De Rots nu onveilig is, benadrukt het bestuur. Het gaat volgens voorzitter Sam Kampert van stichting De Rots om het veranderen van vluchtroutes, de brandbeveiliging, extra bedrijfshulpverleners en het updaten van certificaten. ,,Alles bij elkaar kost dat ons een flinke smak geld. En dat krijgen we, met de bezuiniging die in onze nek hijgt, niet zomaar opgehoest."

REGELEN

De aanpassingen hoeven niet direct doorgevoerd te worden geeft Kampert aan. ,,De brandweer snapt gelukkig in wat voor situatie we zitten en dat we geen ijzer met handen kunnen breken. Maar alles moet wel zo snel mogelijk worden geregeld. Want áls er gehandhaafd wordt, zijn we de pineut." Bestuurslid Meijs vult aan: ,,Een aantal zaken is al opgelost. Zo hadden we geen officiële BHV'ers binnen ons team. Ondertussen zijn zeven vrijwilligers op cursus gestuurd. Dat kost ons wel 350 euro per persoon die we uit eigen zak moeten betalen. De gemeente eist echter dat er gecertificeerde mensen aanwezig zijn in De Rots, dus moet je daar aan voldoen..."

EEN EN EEN IS TWEE

Er lopen nog steeds gesprekken met de gemeente Boxtel over zowel de bezuiniging als de extra kosten voor brandveiligheid. Kampert: ,,Wij weten zelf ook niet meer hoe we het tekort kunnen opvangen. In onze ogen blijft één en één gewoon twee, van welke kant je het ook bekijkt." Toch ziet het bestuur de toekomst rooskleurig: ,,We zijn constructief bezig om uit te zoeken hoe we het probleem kunnen tackelen. We gaan ervan uit dat dit tot een goede oplossing leidt", aldus Meijs. CDA houdt daarbij ook een vinger aan de pols bij het Boxtelse college van B en W. De oppositiepartij vroeg onlangs middels schriftelijke vragen of het gemeentebestuur ook meehelpt een oplossing te vinden.

Voorzitter Kampert loopt ondertussen echter wel op z'n tandvlees: ,,Veel taken pakken we als bestuur zelf op. Maar wij zijn ook niet allemaal de jongste meer. We willen echt niet stoppen, maar sommigen zitten wel aan het einde van hun latijn. Het enige wat we nu kunnen doen, is afwachten."

WALNOOT

Ook gemeenschapshuis De Walnoot is door de brandweer gecontroleerd. Daar moest onder meer de brandmeldinstallatie worden aangepast. De situatie voor de stichting is echter anders dan die van De Rots, waardoor de kosten nog beheersbaar bleven. De Walnoot en basisschool Prinses Amalia zitten namelijk samen in een vereniging van eigenaren, waarbij het gemeenschapshuis 38 procent van de kosten op zich neemt. Voorzitter Willie van de Langenberg van De Walnoot geeft aan dat alle benodigde werkzaamheden om het gebouw volgens de eisen brandveilig te maken, al zijn doorgevoerd.