Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'LANDLEVEN' PORTRETTEERT VRIJWILLIGERS EN DONATEURS

Alle Dommelbimders verzamelen…

MARC CLEUTJENS

De belangstelling voor de Dommelbimd blijft onverminderd groot. Ook de redactie van het bekende tijdschrift Landleven heeft haar oog laten vallen op het natuurgebied aan de Dommel bij kasteel Stapelen in Boxtel. Zaterdagochtend werd een groot aantal vrijwilligers en donateurs ter plekke geportretteerd, al laat publicatie nog een klein jaar op zich wachten…

Silvia van Gulik, Toine Cooijmans en Lex van Moorsel vormen het bestuur van Dommelbimd en hadden alle pakweg 350 vrijwilligers en certificaathouders van de Dommelbimd opgeroepen voor de vroege fotosessie. Een kleine honderd steunpilaren waren zaterdagochtend present en lieten zich aan de oever van de Dommel vastleggen voor de reportage in het volgende winternummer van Landleven. ,,We zijn blij met alle aandacht", aldus voorzitter Van Gulik. ,,Vooral de uitzending van SBS6-programma Hart van Nederland heeft veel respons opgeleverd. We werden geportretteerd als een succesvol voorbeeld van crowdfunding."

De Dommelbimd wordt sinds 2014 beheerd door de gelijknamige stichting. Die slaagde er een jaar later in de ruim zes hectaren natuurgebied te verwerven. Dat gebeurde door certificaten uit te geven aan natuurliefhebbers die bereid waren de aankoop te financieren. ,,Sindsdien werken we hier met veel enthousiasme", vertelt secretaris Cooijmans. ,,In de winter brengen we elke drie weken minstens 25 vrijwilligers op de been die allerlei werkzaamheden verrichten. Ook vandaag zijn we de hele ochtend aan het werk. In het broedseizoen laten we de natuur met rust."

STRONKENTREKKER

Zaterdagochtend werd voor het eerst gewerkt met een stronkentrekker. Dat is een mechanisch apparaat waarmee boompjes, struiken en stronken uit de grond getrokken worden. ,,De stronkentrekker is een Brabantse uitvinding waarmee we het dichtgroeien van de poel tegengaan", legt Cooijmans uit.

Een primeur in de Dommelbimd is het aanleggen van vlechtheggen. ,,De haag die we een paar jaar geleden geplant hebben, wordt deze winter voor het eerst gevlochten", vertelt coördinator Frank de Bont. ,,We zijn begonnen met de haag bij onze werkschuur. Later gaan we ook nog tweehonderd meter vlechten langs het laarzenpad." De Bont heeft steun van José Poort, Ad Donhuysen en Maarten van de Waaij, die amper tijd hebben om op de foto te gaan. Er moet gevlochten worden…

p Een kleine honderd vrijwilligers en certificaathouders van de Dommelbimd poseren voor de fotograaf van tijdschrift Landleven. (Foto: Peter de Koning).