...FRANS BANK (1921-2020)...
           (Foto: Peter de Koning)
...FRANS BANK (1921-2020)... (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

KUNSTENAAR (98) NA ONGEVAL OVERLEDEN

Frans Bank keek met liefde en zag de schoonheid van de wereld

HENK VAN WEERT

Een rijk leven vol kunst en educatie, hoe vat je dat samen? Schilder, tekenaar en oud-docent Frans Bank vond er vijf jaar geleden wat op. Bij de opening van een overzichtstentoonstelling van zijn werk in museum MuBo toonde de Boxtelaar een portret van zichzelf als scholier. Hij hield het naast zijn gerimpelde, maar nog kraakheldere hoofd. Vorige week overleed Bank aan de gevolgen van een eenzijdig verkeersongeluk.

Ondanks zijn hoge leeftijd - over twee jaar zou hij honderd worden - woonde Bank nog altijd zelfstandig en met grote regelmaat trok hij eropuit met zijn driewielfiets. Op een steenworp afstand van zijn woning is hij door onbekende oorzaak met die fiets omgevallen in de straat Molenweide. Daarbij raakte Bank buiten kennis en uiteindelijk is hij aan zijn ernstige verwondingen overleden.

De tentoonstelling was in het najaar van 2014 te zien in een deel van het gebouw waar jarenlang de Bracbant-Havo en mms Sint-Ursula waren gevestigd. De scholen waar Bank decennialang les gaf. Tal van mensen bezochten de indrukwekkende verzameling schilderijen en tekeningen. Dat Bank zo'n omvangrijke collectie had, kwam met name omdat hij moeilijk afstand kon doen van zijn werk. ,,Ik verkoop wel eens wat, maar het vervelende is dat mensen nu juist de mooiste stukken uitkiezen. Dan ben ik ze kwijt...", liet de kunstenaar zich eens ontvallen in een interview met deze krant.

Toenmalig MuBo-voorzitter Jan van Homelen omschreef Bank tijdens de vernissage als iemand die zijn culturele bagage meegaf aan vele honderden scholieren. Bij die gelegenheid werd Bank door Atty Bax van het Brabants Kunst en Cultuur Centrum geroemd: ,,Studenten willen zich meer en meer het vakmanschap eigen maken, weer gewoon goed leren tekenen. Ik zou zeggen: kom kijken en leer. Frans kijkt met liefde voor de wereld om hem heen en ziet de schoonheid."

Frans Bank werd 98 jaar. Vandaag, donderdag 13 februari, vond de uitvaart plaats.


Senioren

VRIJDAG 14 FEBRUARI

13.30 rikken en jokeren in De Walnoot.

DINSDAG 18 FEBRUARI

10.00 uitleg belasting in De Walnoot.
13.30 biljarten in De Walnoot.
13.30 hobbymiddag in De Rots.
14.00 kienen in De Orion.

WOENSDAG 19 FEBRUARI

14.30 filmmiddag in het Wereldhuis.
17.00 eten in het Wereldhuis.

DONDERDAG 20 FEBRUARI

13.30 bridgen in De Walnoot.
13.30 handwerken in Orion.