Met zijn tachtig jaar lidmaatschap van ODC mag jubilaris Gerard Elissen zich met recht clubveteraan noemen. Hij kreeg onlangs de oorkonde uit handen van voorzitter Walter van der Linden van de Boxtelse tricolores. (Foto: Hans Verberk).
Met zijn tachtig jaar lidmaatschap van ODC mag jubilaris Gerard Elissen zich met recht clubveteraan noemen. Hij kreeg onlangs de oorkonde uit handen van voorzitter Walter van der Linden van de Boxtelse tricolores. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

GERARD ELISSEN EN PIET SNIJDERS: SAMEN 155 JAAR BIJ ODC

'Nog altijd naar elk thuis- en uitduel'

LINDA VAN DE WIEL

Het is slechts weinigen gegeven: tachtig jaar lid zijn van een vereniging. Toch werd Boxtelaar Gerard Elissen onlangs door voetbalvereniging ODC gehuldigd voor dit bijzondere jubileum. In zijn kielzog staat club- en plaatsgenoot Piet Snijders, die 75 lid is van de Boxtelse tricolores.

Een blaadje waarop zijn verdiensten staan geschreven, prijkt voor Elissen (89) op tafel. ,,Ik heb me goed voorbereid op het interview en heb genoteerd welke functies en taken ik voor ODC uitgevoerd heb", lacht hij. Dit blijkt een hele waslijst, die startte met zijn lidmaatschap in 1940, het begin van de oorlog. De toen tienjarige voetballer speelde als rechtsbuiten in het jeugdteam en tot zijn 28e levensjaar was hij actief bij de senioren. ,,Maar een echt goede voetballer was ik nooit. Ik was geen baas en heb het nooit verder geschopt dan het tweede", vertelt de bescheiden voetballiefhebber. ,,Ik heb wel altijd genoten van ons eerste elftal. En nog steeds. Ik ga naar elke uit- en thuiswedstrijd kijken."

Naast jeugdleider was Elissen lid van de ontspanningscommissie. Activiteiten als het zogenaamde hanentoepen – waarbij de winnaar een gebraden haan won – en de autopuzzeltocht werden door onder meer hem opgezet en vinden nog steeds jaarlijks plaats. ,,De ochtend van de autopuzzeltocht reden we de route altijd nog een keer om te bekijken of er ergens wegversperringen waren. We hebben de tocht een keer op het allerlaatste moment moeten omgooien omdat ergens op de route een wielerwedstrijd was waar wij niets van af wisten."

VETERANEN

Het leeuwendeel van zijn lange lidmaatschap was Elissen echter secretaris van de veteranenafdeling. ,,Maar ik was daarnaast ook scheidsrechter, haalde geld bij leden op voor de voetballoterij en hing verschillende plekken posters op van de thuiswedstrijden. Ik stopte pas in 2011 met mijn vrijwilligerswerk toen mijn inmiddels overleden vrouw Nel ziek werd. Mijn jubileum draag ik dan ook aan haar op."

Over het hoogtepunt uit zijn lange ODC-carrière kan Elissen kort zijn: ,,De grote feesten die de club organiseerde tijdens jubileumjaren waren fantastisch. Wij als veteranen regelden tijdens die dagen de catering. We stonden achter de bar. En hoewel het zwaar werk was, haakte nooit iemand af."

BAL VAN DE DUITSERS

Piet Snijders (88) groeide op in de Van Ranststraat en werd in 1945 lid van ODC. ,,Daarvoor was ik al bezeten van voetbal", herinnert hij zich. ,,Tijdens de Duitse bezetting volgden we vaak marcherende Duitse militairen. Die gingen voetballen in park Molenwijk. Als hun leren bal in de bosjes verdween, verstopten we die stiekem en namen die later mee naar huis."

Snijders herinnert zich zijn eerste wedstrijd nog als de dag van gisteren. ,,We speelden tegen een team van De La Salle en ik stond in de voorhoede." Toen de Boxtelaar aangaf dat hij liever in het doel wilde staan, werd hij keeper. Op zestienjarige leeftijd nam hij deel aan een proeftraining van de KNVB. ,,Oranje-oefenmeester Karel Kaufman ontving een groep talenten in de zomer van 1949 bij BVV in 's-Hertogenbosch. Het is bij een eenmalige training gebleven..."

'STERRENTEAM'

Snijders werd op zijn achttiende keeper van ODC 1, dat hij grinnikend het 'sterrenteam' noemt. ,,Het was bijzonder om op het hoofdveld met een tribune te mogen spelen. En weet je wat fijn was? Onder de tribune waren kleedkamers waar je kon douchen. Veel jongens hadden thuis geen douche, wij ook niet,dus was het een luxe om ons na een wedstrijd of een training nog even uitgebreid op te frissen."

Het meest leerzaam waren de jaren waarin ODC werd gecoacht door de Brit Charles Jackson. De succescoach zou later BVV landskampioen maken. ,,De mooiste duels waren natuurlijk de derby's tegen BOC (zoals RKSV Boxtel in de volksmond steevast wordt genoemd - red.). Het hele dorp was een week lang bezig met die wedstrijd. Op de werkvloer van alle fabrieken ging het erover. En als de wedstrijd begon, stond het publiek vijf, zes rijen dik langs de lijn. Er waren soms meer dan 3.500 toeschouwer."

ACHT SEIZOENEN

Na acht seizoenen zette Snijders een punt achter zijn voetbalcarrière in het vaandelteam van ODC. Hij kon het voetbal niet meer combineren met de liefde, zijn werk én zijn architectuurstudie. ,,Ik volg ODC nog steeds op de voet hoor. Op een mooie dag ga ik naar de thuiswedstrijden en natuurlijk lees ik alle wedstrijdverslagen en nieuwtjes in Brabants Centrum. Mijn kennis van het keepersvak geef ik door aan mijn kleinzoon. Die is doelman bij SCG '18 in Sint-Michielsgestel."

p Met zijn tachtig jaar lidmaatschap van voetbalclub ODC mag jubilaris Gerard Elissen zich met recht clubveteraan noemen. Hij kreeg onlangs de oorkonde uit handen van voorzitter Walter van der Linden van de Boxtelse tricolores. (Foto: Hans Verberk).


De Rots

VRIJDAG 14 FEBRUARI

13.00 biljarten.

16.30 musicalles Ob-la-di Ob–la-da.

MAANDAG 17 FEBRUARI

09.00 Sub Yoga

09.30 Qwiek: knutselen.

13.00 biljarten.

13.30 Qwiek: spelletjes.

19.30 tai chi.

19.30 zenmeditatie.

20.00 meezingavond Dükerskoor.

DINSDAG 18 FEBRUARI

09.30 Qwiek: gym.

09.30 Dagje thuis Boxtel-Oost.

13.00 biljarten.

13.00 hobbyclub.

13.30 Qwiek: spelletjes.

WOENSDAG 19 FEBRUARI

09.30 Qwiek: knutselen.

13.00 biljarten.

13.00 naailes SUB.

13.00 quiltgroep De Keien.

13.00 fotoclub.

13.30 Qwiek: spelletjes.

15.00 les musicalschool F-act.

19.00 countrydansen.

DONDERDAG 20 FEBRUARI

09.30 Qwiek: knutselen.

13.00 biljarten.

13.30 Qwiek: spelletjes.

13.30 bloemschikken SUB.

13.30 quilten.

19.00 line-dansen.

VRIJDAG 21 FEBRUARI

13.00 biljarten.

16.30 musicalles Ob-la-di Ob–la-da.

Gemeenschapshuis De Rots is gevestigd aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel. Het buurthuis is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 38 38.

Piet Snijders volgt met 75 jaar lidmaatschap Elissen op de voet. (Foto: Marc Cleutjens).