Kosten voor Omgevingsdienst zijn vooralsnog te onduidelijk

Burgemeester en wethouders van Boxtel stellen de gemeenteraad voor geld achter de hand te houden om de kosten voor de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) te kunnen dragen. De concept-kadernota van die organisatie maakt duidelijk dat die toenemen, maar met hoeveel is nog onduidelijk. Het college wil meer financiële helderheid.

De komst van de Omgevingswet, de overdracht van bodembeheer van de provincie naar gemeentes, stikstofproblematiek en de grote veranderingen in de landbouw brengen extra werk met zich mee voor de ODBN. Die houdt zich namens de provincie en zestien gemeenten, waaronder Boxtel, bezig met een schone en veilige leefomgeving. De organisatie verstrekt onder andere milieuvergunningen, houdt toezicht in het buitengebied en handhaaft wetten en regels.

CONSEQUENTIES

Het is nog niet duidelijk hoeveel extra werk er op de ODBN afkomt, vandaar dat in de concept-kadernota nog geen financiële gevolgen te vinden zijn. De gemeentes en de provincie kunnen tot 6 maart reageren op het document. Het Boxtelse college verzoekt de ODBN per deeltaak de financiële consequenties in beeld te brengen.

Het is niet voor het eerst dat de kosten voor de gemeenschappelijke regeling toenemen. In 2018 stond al in Brabants Centrum dat de omgevingsdienst over 2017 een verlies van 1,1 miljoen had geleden en dat er voor 2018 een kostenstijging van 15 à 20 procent aan zat te komen.


Schatkamer MuBo

De mooiste stukken uit het rijk gevulde depot van Museum Boxtel (MuBo) zijn van zaterdag 15 februari tot en met zondag 19 april te zien in het gebouw aan de Baroniestraat 18. De expositie heet 'De Schatkamer van MuBo' en is te bezoeken op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur. De entree van de tentoonstelling bedraagt vier euro.

Leren haken

Wie op zoek is naar een nieuwe hobby, kan vanaf 4 maart op woensdagmiddagen van 14.00 tot 16.00 uur terecht in de Hoogheem-huiskamer (flat nummer 7, nummer 448). Daar wordt dan een haakworkshop gegeven. Kosten zijn 1,50 euro inclusief één consumptie; materialen zijn aanwezig. Meer informatie krijgen, kan door te bellen naar 06-23 72 67 06 of 06-43 58 66 28.

Expositie VVV

Amateurschilders van HobbyCentrum Boxtel exposeren nog tot en met 25 februari in het VVV-kantoor aan de Markt in Boxtel. De expositie is gratis toegankelijk en te zien tijdens de openstellingsuren van de VVV: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur, woensdag en vrijdag tot 16.00 uur en zaterdag tot 14.00 uur.