RAAD BOXTEL UNANIEM ACHTER MOTIE CDA

Haaren voorbeeld voor aanpak lege boerderijen

JULES HAMELEERS

Steeds meer boeren gooien de handdoek in de ring. Onder meer door de stikstofproblematiek stoppen steeds meer agrarische bedrijven. Hierdoor dreigt leegstand in het Boxtelse buitengebied. Daar moet nu al op ingespeeld worden, stelt de plaatselijke raadsfractie van het CDA.

Fractievoorzitter Vera Brouns van de Boxtelse christen-democraten stelde tijdens de gemeenteraadsvergadering vorige week dat Haaren op dit punt 'vooroploopt met haar beleid op de rest van de gemeenten in Nederland.' Dit statement onderbouwde haar partij met een motie om de buurgemeente als voorbeeld te nemen voor het Boxtelse beleid rondom agrarische leegstand. Deze werd unaniem aangenomen.

Haaren heeft onlangs een geactualiseerd bestemmingsplan voor het buitengebied ter inzage gelegd. Dit kan mogelijk kostenbesparend werken omdat burgers minder vaak een wijziging aanvragen, stelt het CDA. Daarnaast hebben alle betrokkenen samengewerkt bij de ontwikkeling van het beleid. Wethouder Peter van de Wiel stond achter de CDA-motie en zegde toe ermee aan de slag te gaan.


'Situatie op het eiland Lesbos is mensonterend'

VERVOLG VOORPAGINA

Leopold Messchaert vertelde zondagavond over zijn ervaringen op het eiland Lesbos. De gasten van het sponsordiner in lunchroom Deegeluk volgens hem danig onder de indruk van de mensonterende omstandigheden in kamp Moria.

,,Nu, in de winter, is de situatie op Lesbos nóg veel dramatischer dan toen we er afgelopen zomer waren. Ik denk wel eens: heeft onze inzet eigenlijk wel zin, moeten we nog wel gaan? Maar als wij er zijn, raakt de situatie ons toch weer zodanig dat we terugkeren. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen zich inzetten om hulp te verlenen. Daarom reizen we ook komende zomer waarschijnlijk weer af", aldus de voormalige Boxtelse huisarts.

De ingrediënten voor het Lesbos-diner werden belangeloos beschikbaar gesteld door diverse leveranciers. Lokale winkeliers schonken prijzen voor een loterij.