28 SOCIALE HUURAPPARTEMENTEN IN BOXTEL

Joost lanceert aangepast bouwplan Albinonistraat

JULES HAMELEERS

Het nieuwe ontwerp voor een appartementencomplex aan de Albinonistraat in Boxtel is klaar. Op de plek van een leegstaande schoolgebouw komen 28 woningen voor de sociale huursector van woonstichting Joost. De oplevering wordt verwacht in de tweede helft van volgend jaar.

In het vier verdiepingen tellende complex zijn twee type appartementen gepland, beide van ongeveer zestig vierkante meter groot. Type A heeft één slaapkamer en type B twee. Aannemer Hendriks Coppelmans gaat de bouw op zich nemen.

De sociale huurwoningen zijn beschikbaar voor verschillende financiële situaties. De A-woningen zullen een prijs krijgen onder de zogeheten eerste aftoppingsgrens, een maximale huurprijs aan de hand waarvan huursubsidie wordt berekend. Dit betekent dat ze geschikt zijn voor huishoudens van één of twee personen. De maandelijkse kosten voor de B-appartementen zijn niet hoger dan de tweede grens, waardoor ook gezinnen van drie personen zich kunnen aanmelden.

VRAGEN CDA

In de gemeenteraadsvergadering van vorige week kwam de leegstand van schoolgebouwen al aan bod door vragen van oppositiepartij CDA. Het pand aan de Albinonistraat, ooit gebouwd voor basisschool De Beemden, was tot 2015 in gebruik als woonvoorziening voor zorginstelling Cello. Sindsdien staat het eigendom van de gemeente leeg. Wethouder Peter van de Wiel gaf aan dat hij samen met woonstichting Joost bezig is met het realiseren van sociale huurwoningen op die locatie. Joost heeft het conceptontwerp nu afgerond. Wanneer de koopovereenkomst tussen de gemeente en de woonstichting is getekend, kan het bestemmingsplan worden gemaakt.

Fractievoorzitter Vera Brouns informeerde namens het CDA ook of de buurt wordt betrokkenen bij de plannen. Van de Wiel gaf aan dat er een 'actieve dialoog' is. Omwonenden worden binnenkort bijgepraat over de huidige bouwplannen en de invloed die dit heeft op de openbare ruimte. Joost meldt dat deze avond georganiseerd wordt wanneer het definitieve ontwerp van Hilberinkbosch Architecten uit Berlicum klaar is.

Aangezien het gebouw al jaren leegstaat, vroeg Brouns zich af waarom een invulling van de locatie zo lang op zich liet wachten. Een eerder plan uit 2017 ging van tafel omdat het financieel te ambitieus was, stelde de wethouder. Er werden té hoge eisen aan duurzaamheid gesteld. In zijn antwoord aan Brouns benadrukte Van de Wiel dat de plannen nog steeds groen zijn, maar nu ook betaalbaar: ,,Er zat in het oorspronkelijke ontwerp simpelweg te veel luxe in voor sociale woningbouw." Joost bevestigt dit.

MAREMAK

Ook de leegstand van het voormalig onderkomen van De Maremak (school voor speciaal basisonderwijs) kwam aan bod in de raadzaal. Het pand aan de Beukums staat sinds dit schooljaar leeg, omdat de leerlingen naar basisschool De Vorsenpoel aan de Hendrik Verheeslaan zijn verhuisd. Onderwijswethouder Marusjka Lestrade staat echter voor een moeilijke opgave: de grond is van de gemeente, maar het gebouw is van overkoepelend schoolbestuur Sint-Christoffel. ,,Ik kan er niets over zeggen. Ik kan niks, omdat het gebouw niet van ons is. Maar u wilt niet weten hoe hard ik ermee bezig ben", aldus Lestrade.