Ans van den Hout (links) en Angelique Vugts overhandigden de loodzware bronzen plaquette gistermiddag. Met MuBo-secretaris Willem van Vossen werd een schenkingsovereenkomst getekend. (Foto: Henk van Weert).
Ans van den Hout (links) en Angelique Vugts overhandigden de loodzware bronzen plaquette gistermiddag. Met MuBo-secretaris Willem van Vossen werd een schenkingsovereenkomst getekend. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

BOXTELS MUSEUM VERGULD MET SCHENKING DOOR VIVENT THUISZORG

Dokters Hoek nu 'onderdak' in MuBo

HENK VAN WEERT

Bij haar eerste bezoek aan het Boxtelse museum MuBo zag Ans van den Hout enkele jaren geleden een gipsen mal met de beeltenissen van de vroegere huisartsen Piet Hoek en diens zoon Cees. ,,Verhip, het bronzen afgietsel hangt op kantoor bij Vivent Thuiszorg. Dat móet naar MuBo", dacht ze. Gistermiddag werd het kunstwerk, dat de lokale beeldhouwer Frans van Amelsvoort bijna een halve eeuw geleden maakte, overgedragen.

Van den Hout is gepensioneerd, maar verzorgde veel jaren als wijkzuster zieken voor Vivent. Zij herinnert zich dat de bronzen plaquette ooit werd 'gevonden' in de kelder van het Wit-Gele Kruisgebouw aan de Jan Kruijsenstraat, het pand waar sinds eind 2011 nu het kantoor van Kindertuin is gevestigd. Nadien hing het weer in het kruisgebouw waar het in april 1964, bij de officiële opening, werd onthuld door Agnes Stappaerts. Zij was de vrouw waarmee de lang vrijgezel gebleven Cees Hoek, enkele jaren vóór zijn overlijden in 1957, trouwde.

'HOORT BIJ BOXTEL'

Op het moment dat Vivent in de zomer van 2011 van de Jan Kruijsenstraat verkaste naar Hoogheem, verhuisde ook het bronzen reliëf mee. Maar inmiddels heeft Vivent ook de flat in Boxtel-Oost verlaten. De thuiszorgorganisatie is nu gevestigd bij de huisartsenpraktijken van Leenders & Van Riel (Bosscheweg, Boxtel) en Van Laere (Nieuwstraat, Liempde). ,,Het kunstwerk hoort echter bij de Boxtelse geschiedenis en is dus helemaal op zijn plek in MuBo", vindt Van den Hout.

CONSULTATIEBUREAU

Mensen die vroeger in het kruisgebouw het consultatiebureau voor baby's bezochten of er kwamen om medische hulpmiddelen te lenen, zullen zich het kunstwerk voor de geest halen. Van den Hout denkt dat zij, samen met zorgmanager Angelique Vugts, die ook jarenlang als wijkverpleegster werkte, nog als enige herinneringen binnen Vivent koestert aan de plaquette. De twee vrouwen overhandigden het kunstwerk gistermiddag aan secretaris Willem van Vossen van het museumbestuur. De plaquette werd gemaakt door de in Boxtel geboren kunstenaar Frans van Amelsvoort (1919-2002), ook bekend van de Keistamperbeeldjes.

Pagina 17: 'Piet Hoek legde basis voor Boxtelse gezondheidszorg'.

p Ans van den Hout (links) en Angelique Vugts overhandigden de loodzware bronzen plaquette gistermiddag aan MuBo. Met secretaris Willem van Vossen werd een schenkingsovereenkomst getekend. (Foto: Henk van Weert).

De Boxtelse huisarts Piet (rechts) en zijn zoon en opvolger Cees werden in 1964 in brons vereeuwigd. (Foto: Piet van Oers).