p De nonnen van Vught zijn niet welkom in Liempde als het aankomt op het leren van de taal. Dat doen de Liempdenaren liever zelf. Er ligt dus een flinke taak om een Haagse burgemeester en een uitheemse geestelijke herder de taal van hun schaapjes te laten spreken. (Foto: Gerard Schalkx).
p De nonnen van Vught zijn niet welkom in Liempde als het aankomt op het leren van de taal. Dat doen de Liempdenaren liever zelf. Er ligt dus een flinke taak om een Haagse burgemeester en een uitheemse geestelijke herder de taal van hun schaapjes te laten spreken. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

DERTIGSTE EDITIE KOLDERZITTING VAN OP NAOR D'HONDERD

Liempde zoekt oplossing voor probleem

Het Liempdse dweilorkest Op Naor d'Honderd heeft het afgelopen jaar menig probleem zien ontstaan in het dorp. Daarom nodigt het iedereen uit om zijn of haar zegje te doen tijdens de jaarlijkse kolderzitting op carnavalszondag 23 februari vanaf 10.30 uur in café Het Wapen van Liempde.

Waar de inwoners zich vorig jaar vooral druk maakten om windmolens, zijn de problemen dit keer talrijker. Maar Liempde zou Liempde niet zijn als de inwoners niet zelf op zoek gingen naar antwoorden en oplossingen. Het 'taalprobleem' van de nieuwe Haagse burgemeester en de pastoor kan dan ook niet opgelost worden door de nonnen van Vught. Op Naor d'Honderd zoekt lokale mensen die daar een neus voor hebben.

Maar dat is nog niet alles. Want met het (tijdelijk) verdwijnen van de wijzerplaten uit de kerktoren horen Liempdenaren de klokken wel luiden, maar zien ze niet waar de klepel hangt. En wat te denken van een goede vervanging van provinciebaas Wim van den Donk? In Liempde gaat het al over een nieuwe 'kom 's Saris'. Dorpsgenoten die daarbij een snelle oplossing hebben om de in het slop geraakt bouwplannen alsnog versneld uit te gaan voeren, zijn volgens Op Naor d'Honderd extra welkom.

MÈ ÈS OP DE BRES

En dan staat er nog de toevoeging van Esch op het programma. In het verleden is volgens het dweilorkest al meermalen gebleken hoe moeilijk het is om in de politiek alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het oppert dan ook om te gaan denken aan 'Mè Ès op de bres' voor een gedegen 'Boxles', om straks gezamenlijk de strijd aan te binden tijdens de verkiezingen. ,,Het BELL-idee is prachtig, maar de 'B' blijft wel weer voorop staan", geeft Gerard Schalkx van de organisatie aan. ,,We willen maar zeggen: men kan maar beter goed voorbereid zijn."

Welke standpunten en alternatieven voor bovenstaande problemen aangevoerd worden, is te horen tijdens de jaarlijkse kolderzitting. Insprekers krijgen een kwartier om hun zegje te doen en dienen zich vooraf aan te melden via telefoonnummer 06-49 78 20 50.

p De nonnen van Vught zijn niet welkom in Liempde als het aankomt op het leren van de taal. Dat doen de Liempdenaren liever zelf. Er ligt dus een flinke taak om een Haagse burgemeester en een uitheemse geestelijke herder de taal van hun schaapjes te laten spreken. (Foto: Gerard Schalkx).


GEMONDSE IN ACTIE TEGEN KANKER

Willian Geerts zoekt sponsoring Alpe d'HuZes

Niet fietsend, maar lopend wil Willian Geerts uit Gemonde op 4 juni de Alpe d'Huez bedwingen. Twee keer maar liefst. Ze doet mee aan het evenement Alpe d'HuZes en zoekt nog shirtsponsors. Die kunnen zich tot 9 februari aanmelden.

Geerts: ,,Elke deelnemer dient minimaal 2.500 euro in te leggen. Vermelding van naam en logo op mijn tenue kost 250 euro. Het evenement zelf vindt pas in juni plaats, maar omdat de kleding nog bedrukt moet worden, zoek ik nu al naarstig naar shirtsponsors." De Gemondse heeft ondernemers in haar woonplaats aangeschreven en hoopt ook via de media begunstigers te werven. ,,Iedere euro is welkom. Het geld is bedoeld voor KWF Kankerbestrijding."

Geerts heeft persoonlijke redenen voor de uitdaging: ,,Ik wil een keer de Franse alp op voor mijn vader en overige familieleden die aan kanker overleden zijn en daarna nogmaals, ook dan voor iemand die me zeer dierbaar is." Geerts traint thuis op een loopband die een behoorlijke helling aan kan. ,,Het lopen op zich lijkt me niet zo'n probleem, ik wandel veel. Maar het constante stijgen, daar moet ik op oefenen. Het zal pittig worden, maar... opgeven is geen optie."

Shirtsponsors en overige donateurs kunnen zich aanmelden via https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/williangeerts-vandesande/alpe-dhuzes-2020.

Boxtel

Legends Live

Tributebands die muziek van ABBA, Queen, U2, Muse, Bon Jovi en Kensington vertolken, dat is Legends Live. Zondag 2 februari vindt het spektakel plaats in sporthal De Braken. Kaarten kosten 17,50 euro. De zaal gaat om 13.00 uur open en sluit om 23.00 uur. Meer informatie: www.legendslive.nl/boxtel.