De zonnepanelen die in 2016 op het dak van gemeenschapshuis Orion gelegd zijn, dragen nu bij aan het opvangen van de bezuiniging, als de gemeente instemt met het voorstel van het bestuur. (Foto: Annelieke van der Linden, 2016).
De zonnepanelen die in 2016 op het dak van gemeenschapshuis Orion gelegd zijn, dragen nu bij aan het opvangen van de bezuiniging, als de gemeente instemt met het voorstel van het bestuur. (Foto: Annelieke van der Linden, 2016). Foto: Annelieke van der Linden

ContourdeTwern verwacht grootste klap in 2021

Zonnepanelen helpen Orion bezuinigen

Jan Hermens

Waar de besturen van de gemeenschapshuizen De Walnoot en De Rots nadrukkelijk protesteerden tegen de bezuinigingen van de gemeente Boxtel, daar bleef het in Lennisheuvel rustig. Dit terwijl ook Orion moet inleveren. Zonnepanelen bieden daar waarschijnlijk soelaas. Brabants Centrum vroeg een aantal organisaties dat moet inleveren, hoe ze de klappen opvangen.

Voorzitter Michel Geilfus legt uit wat voor oplossing het bestuur van het Lennisheuvelse gemeenschapshuis bedacht heeft. ,,Wij hebben een paar jaar geleden geïnvesteerd in zonnepanelen. Die leveren een besparing op van circa duizend euro aan energiekosten. Verder hebben we het gebouw opgeknapt. Daarvoor staat een renteloze lening uit bij de gemeente Boxtel. Die bedroeg in eerste instantie 16.000 euro, maar er is al wat van afgelost. We gebruikten de energiebesparing om die lening mee af te lossen."

Toen het bestuur van gemeenschapshuis Orion hoorde dat Boxtel het mes in haar uitgaven ging zetten, schakelde het snel. Geilfus: ,,10 procent minder subsidie betekent voor ons 1.100 euro minder per jaar. We hebben de gemeente Boxtel voorgesteld de aflossing van de lening vijf jaar 'on hold' te zetten. We zetten het geld dat we op energiekosten besparen dan in om het gat te dichten dat ontstaat door de subsidievermindering. Intussen bedenken we een oplossing voor die structurele 1.100 euro, dat lukt wel in vijf jaar."

De gemeente Boxtel toonde zich volgens Geilfus enthousiast over het voorstel: ,,We hebben echter nog geen bevestiging van ons plan, maar ik ga ervan uit dat de gemeente eraan meewerkt."

BIBLIOTHEEK

Bibliotheek Babel Boxtel kan de subsidievermindering niet opvangen met zonnepanelen. De bezuiniging van 10 procent betekent dat de bieb een halve fte moet inleveren; een medewerker kreeg ontslag. Manager Martin Hol: ,,We hebben verder de programmering versoberd. Het lezingenaanbod is kleiner geworden."

De bezoekers van de bibliotheek merken volgens Hol vrijwel niets van de bezuiniging. ,,We ontplooien nog steeds tal van activiteiten voor jonge kinderen, een belangrijke doelgroep, en houden ons bezig met de bestrijding van laaggeletterdheid. De uitleen van boeken blijft volledig overeind."

Voor Podium Boxtel is in 2020 geen sprake van subsidiekorting, maar wat er in 2021 staat te gebeuren is nog onduidelijk. Voorzitter Paul van Alphen: ,,In april gaan we in gesprek met de wethouder, dan horen we meer. We weten graag snel waar we aan toe zijn, want we zijn al met de programmering van het volgende seizoen bezig."

Buurtsport Boxtel moet dit jaar wel al inleveren. Circa 73.000 euro, zo stond in december al in Brabants Centrum. Directeur Ghislaine de Brouwer gaf toen aan dat de organisatie onder andere de gymlessen tegen het licht houdt. Ook moet Ken Tempelers, leidinggevende bij Buurtsport Boxtel, zijn werk in minder uren verrichten dan zijn voorganger.

CONTOURDETWERN

Wellicht treffen de ombuigingen welzijnsorganisatie ContourdeTwern het hardst. Vorige week stond al in Brabants Centrum dat de toekomst van seniorendagbestedingsproject Dagje Thuis onzeker is. Manager Johan Klunder: ,,De basissubsidie wordt 10 procent minder en daarnaast vervallen er incidentele bijdragen. Overigens valt de korting voor ons in wezen nog hoger uit; volgens de cao stijgen de lonen van onze medewerkers, maar we ontvangen daarvoor geen compensatie."

De huidige bezuinigingen betekenden al dat ContourdeTwern twee fulltime banen moet schrappen. Klunder: ,,Een tijdelijk contract is niet verlengd en er gaat in de zomer een medewerker met pensioen. We zijn met de gemeente in gesprek over de invulling van de totale maatschappelijke opdracht voor 2020 en in het bijzonder over maatschappelijk werk, Dagje Thuis en de werkzaamheden van Bureau Nieuwkomers aangezien daar extra middelen vervallen."

Klunder verwacht de zwaarste klappen in 2021. ,,Als alles doorgaat, vervallen onder andere de incidentele subsidies die wij krijgen voor jeugd-maatschappelijk werk en de Wmo. Hoe we dat moeten oplossen, weet ik nu nog niet."


p De zonnepanelen die in 2016 op het dak van gemeenschapshuis Orion gelegd zijn, dragen nu bij aan het opvangen van de bezuiniging, als de gemeente instemt met het voorstel van het bestuur. (Foto: Annelieke van der Linden).


DAGBESTEDING 'DENKBAAR' IN BOERDERIJ

'Boxtel heeft geen tekort

aan revalidatieplekken'

Het Boxtelse college van B en W ziet opties voor dagbesteding in oude stallen. Dat stelt het dagelijks bestuur in antwoorden op vragen van raadsfractie Balans, die zich zorgen maakt over een tekort aan revalidatieplekken en locaties voor dagbesteding. Burgemeester en wethouders constateren echter geen gebrek aan zulke zorgplekken.

Oppositiepartij Balans vroeg of de gemeente nieuwe initiatieven voor dagbesteding, met name in het buitengebied, toejuicht. B en W stellen dat het denkbaar is dat dit soort zorgondernemingen de plaats innemen van boerenbedrijven die ermee stoppen. Het college noemt het 'denkbaar', maar geeft geen zekerheid. Voor vrijkomende agrarische bedrijfslocaties (VAB's) wordt nog beleid opgesteld.

Balans benadrukt dat zij het belangrijk vindt dat Boxtelaren in hun eigen omgeving kunnen worden verzorgd. Dicht bij huis revalideren is goed voor de psychische gesteldheid wat weer goed is voor het herstel, aldus de partij. Het college hoort deze wens vaker, maar constateert 'dat dit gewoonweg niet altijd haalbaar is'.

Hoewel B en W zeggen dat de directe invloed die zij kunnen uitoefenen op het aantal locaties miniem is, beloven zij het signaal van Balans mee te nemen in het eerder geplande regionale overleg. In 2020 starten namelijk gesprekken tussen zorgverzekeraars, het zorgkantoor en de achttien gemeenten in de regio Noordoost Brabant die op het gebied van zorgverlening samenwerken. Hierin komt onder andere de doelgroep ouderen aan bod.

VERGRIJZING

Balans zegt het probleem aan te kaarten vanwege de vergrijzing en vraagt of het college wil samenwerken met de schrijvers van de notitie 'Samen ouder worden in Boxtel'. Eerder zegde de gemeenteraad al toe 20.000 euro beschikbaar te stellen voor een sociaal maatschappelijk fonds voor senioren naar aanleiding van deze nota. In februari wordt de samenwerking tussen de opstellers van deze nota en vrijwillige en professionele partners afgetrapt. Op de vraag wat de gemeente nog meer voor ouderen kan doen, stelt het college dat in het kader van bezuinigingen ondersteuning 'meer binnen de samenleving zelf georganiseerd moet worden'.