KBO: 'Meer mensen hebben recht op toeslag'

De plaatselijke seniorenvereniging KBO maakt inwoners van de gemeente Boxtel erop attent dat de regels om in aanmerking te komen voor huur- en/of zorgtoeslag zijn veranderd. De organisatie denkt dat veel mensen inkomsten mislopen omdat ze niet of onvoldoende op de hoogte zijn van hetgeen waar ze recht op hebben, stelt een woordvoerder.

De maximale inkomensgrens is voor de berekening van huurtoeslag met ingang van dit jaar volledig vervallen. ,,In de praktijk betekent dit dat veel meer mensen recht hebben op huurtoeslag. Dit is de moeite waard om eens goed te bekijken", adviseert de KBO. De huurgrenzen zijn overigens wél blijven bestaan. Tot een huur van maximaal 737,14 euro per maand komen mensen in aanmerking voor de toeslag. Daarbij wordt wel een vermogenstoets gedaan: alleenstaanden met meer dan 30.846 euro op de bank kunnen geen aanspraak maken op de subsidie; voor meerpersoonshuishoudens geldt dit bedrag per persoon.

ALLEENSTAANDEN

Alleenstaanden met een inkomen tot 30.481 euro kunnen maximaal 1.250 euro zorgtoeslag krijgen. Voor partners ligt de inkomensgrens iets hoger: 38.956 euro; zij kunnen aanspraak maken op maximaal 2.397 euro. Ook hier wordt een vermogenstoets uitgevoerd: mensen die alleen wonen mogen 116.613 euro spaargeld hebben, koppels 147.459 euro.

Om te kijken of je in aanmerking komt voor een of beide toeslagen, kan een proefberekening worden uitgevoerd op de website van de Belastingdienst. Huur- en/of zorgtoeslag over het jaar 2019 is aan te vragen tot uiterlijk 1 september van dit jaar.


Schrijver Alex Boogers te gast bij Boek&Bal

Schrijver Alex Boogers wordt zaterdag 7 maart tijdens Boek&Bal geïnterviewd door Tet van der Donk in Podium Boxtel. Deze week is zijn boek 'De zonen van Bruce Lee' verschenen, een briefroman gericht aan zijn zoon. Hierin beschrijft hij hoe de vechtkunstenaar Bruce Lee hem vormde.

Boogers schrijft romans waarin hij scherpzinnig het menselijk onvermogen laat zien. Zijn personages bevinden zich aan de onderkant van de maatschappelijke ladder. In 2015 verschijnt de roman Alleen met de goden, die bekroond werd met de Nederlandse Boekhandelsprijs en de shortlist bereikt van de Libris Literatuurprijs.

MIX

Het Boxtelse Boek&Bal heeft aan het begin van de boekenweek een mix van interviews, muzikale optredens en theateracts. Verder kunnen bezoekers genieten van een dichtslamrap battle en een feestelijke afsluiting met muziek van dj Duo Rebel. Rode draad vormt het boekenweekthema 'Rebellen en dwarsdenkers'.

Boek&Bal begint op 7 maart om 20.15 uur. Kaarten kosten online tien euro via www.podiumboxtel.nl of elf euro bij Bruna (Rechterstraat), Hebbes (Markt) of Marimba (Van Beekstraat). Meer informatie staat op de website: www.boekenbalboxtel.nl.