VOORLOPIG UITSTEL UITWISSELING SCHOOL

Coronavirus nekt eerste Chinese bezoek aan Esch

RENS VAN DEN ELSEN

Reikhalzend werd er in Esch uitgekeken naar de komst van twintig Chinese basisschoolleerlingen. Zij zouden komende week een bezoek brengen aan de Willibrordusschool om de dorpscultuur te leren kennen. Maar de uitbraak van het coronavirus in China gooit roet in het eten.

Directeur Wilma van der Pol baalt als een stekker, maar snapt goed dat de uitwisseling niet door kan gaan. ,,Gezien de nieuwsberichten die ik in het weekend voorbij zag komen, zag ik de afmelding al een beetje aankomen", geeft ze aan. Maandag kreeg zij inderdaad bericht van de organisatie Global Exploration dat door de huidige situatie in het Aziatische land geen leerlingen naar Nederland gehaald worden. Vlak daarna zijn ook alle gastgezinnen ingelicht die de Chinese kinderen drie dagen onder hun hoede zouden nemen.

ZORGEN

Kevin Scheijen die namens Global Exploration de hele uitwisseling heeft geregeld, meldt: ,,De zorgen en onwetendheid die er momenteel in China rond het coronavirus heersen staan onze doelstelling in de weg. Namelijk het openstaan voor andere culturen en het willen leren en delen met elkaar. Normaal staat dat centraal bij de ontmoetingen die we geregeld hebben, maar nu krijgen we vooral veel vragen van ouders. Daarom zijn we samen met de Chinese scholen tot het besluit gekomen dat het beter is om de uitwisseling tot nader bericht uit te stellen. We zouden het zonde vinden als we onze gasten niet met vol enthousiasme kunnen ontvangen."

Van der Pol heeft goede hoop dat een ontmoeting tussen haar leerlingen en die uit China op een later moment alsnog door kan gaan. Het beoogde programma in het kader van het project 'Beleven van onze planeet' gaat nu in een afgeslankte vorm plaatsvinden en zonder de bezoekers. ,,De workshops bewaren we voor als de uitwisseling alsnog opgezet kan worden. Onze kinderen gaan nu met hun leraar activiteiten ondernemen met een Chinees tintje, zoals thee proeven, knutselen, enzovoorts", legt de directeur uit.

VERSPREIDING

De uitbraak van het coronavirus beheerst in korte tijd het nieuws. De stad Wuhan, waar de ziekte voor het eerst werd vastgesteld, is geheel afgesloten van de buitenwereld om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. De Chinese metropool ligt precies tussen Shanghai en Chengdu in, de twee steden waar de leerlingen vandaan komen die naar Esch zouden afreizen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag het reisadvies voor China aangepast vanwege de uitbraak van het coronavirus. Voor het hele land gelden veiligheidsrisico's. In totaal zijn nu 170 mensen overleden aan het virus. In heel China zijn voor zover bekend meer dan 7.7000 mensen besmet geraakt. Ook in Europa zijn al enkele ziektegevallen bekend.

CONTACT

Ondanks de uitbraak en het afblazen van de uitwisseling, wil de Willibrordusschool wel contact houden met de kinderen die op bezoek zouden komen. In samenspraak met Global Exploration wordt nu gezocht naar een mogelijkheid om via internet een verbinding te leggen met de Chinese scholen.