Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

FAUNAPROJECTEN PLAATST NESTKASTEN IN LIEMPDSE GEVELS

Joost pakt woningnood dieren aan

Jan Hermens

Woningnood is niet alleen een probleem voor mensen. Om beschermde diersoorten als vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen beschutting en nestgelegenheid te bieden, zijn deze week in opdracht van woonstichting Joost in Liempde speciale kasten geplaatst. Joost combineerde de klus met onderhoudswerkzaamheden.

Het ging om twaalf kasten voor gierzwaluwen en zestien voor vleermuizen, laat Ineke van den Oetelaar namens Joost weten. Het karwei maakte deel uit van het project 'natuurinclusief bouwen'. Dat wil zeggen dat de woonstichting bij nieuwbouw en bij groot onderhoud nestgelegenheid voor beschermde diersoorten in en aan huizen plaatst. Joost heeft met adviesbureau Arcadis een soortenmanagementplan opgesteld, waarin staat welke beschermde dieren baat hebben bij nestplaatsen in woningen, wat voor soort kast ze 'bewonen' en waar die onderkomens het best een plek kunnen krijgen.

Faunaprojecten gaf advies over de werkzaamheden in Liempde, omdat deze organisatie deskundig is op het gebied van vleermuis- en vogelkasten. Over twee weken is de Sint-Willibrordstraat in Boxtel aan de beurt.

q Bij Ad van der Steen zijn vleermuiskasten geplaatst. (Foto: Gerard Schalkx)