Parkeerperikelen centrum Boxtel (1)


Het is voortaan streng verboden te parkeren in de Stationsstraat tussen Prins Bernhardstraat/Molenstraat en er zal flink gehandhaafd worden, zegt Dik Bol van de Stichting Toekomst Stationsstraat (STS). Vooral streng en vaker en dat met de nieuwe doelgroep bezoekers van de kringloopwinkel. Terecht?

De allerlaatste bewoners, een enkele winkelier, huurders, verhuurders en steeds meer vastgoedbeleggers gaan samen met STS en de gemeente de straat aantrekkelijker maken als winkelstraat met dus ook veel handhaving. Ik hoor nóg de uitspraak van wethouder Eric van den Broek dat de winkeliers niet meer terug komen en dus wordt gekozen voor een andere invulling: woningen, ateliers, kantoren, praktijken enzovoorts en dan ontstaat volgens de wethouder vanzelf ook een andere parkeer- en verkeerssituatie.

Waarom dan nu al zo veel geld uitgeven aan een herinrichting terwijl nog zoveel onzeker is? Nu vestigt zich de kringloopwinkel in een pand met veel meters. Prima, maar is er binnen deze deal nagedacht over parkeren en laden en lossen? Achterom kan niet. De oplossing voor deze doelgroep, ik citeer Dik Bol: we gaan véél parkeerbonnen uitdelen! Dat parkeren wordt en is dus echt een groot probleem, want het mag niet.

In de wandelgangen gaat het weer over éénrichtingsverkeer of zelfs over tweerichtingsverkeer en/of veel meer parkeerplaatsen. Waarom dan nu al die dure herinrichting als er nog zoveel hoofdpijnpunten zijn? Waarom niet eerst een langetermijnvisie op tafel leggen?

Laten we starten met de herinrichting van de Rechterstraat, dat ei is al in de raadzaal gelegd. Al is het ook wat krom om de dure aanpassingen van een jaar of wat geleden, onder andere plein voor Bruna, gewoon maar weer af te breken (langetermijnvisie?).

Het mantra in Boxtel is toch bezuinigen? Laten we met dat geld voor de Stationsstraat de subsidiekorting voor De Walnoot, De Rots en de Kinderboerderij ongedaan maken. Drie super draaiende instellingen door vrijwilligers. Dit kan en mag niet! Dat de Stationsstraat dan even moet wachten om er straks iets veel efficiënter voor terug te krijgen… dat overleven we wel!

        STEVEN VAN GROENINGEN


Parkeerperikelen centrum Boxtel (2)

Je kunt pal in het centrum van Boxtel parkeren voor slechts 86 eurocent per uur en op het Breukelsplein of bij Albert Heijn zelfs gratis. 86 eurocent, dat is een flinke slok bier of koffie. Parkeerplaatsen in het centrum zijn collectieve voorzieningen, die bijzonder goedkoop zijn in Boxtel. Kijkende naar Oisterwijk, dan is parkeren in het centrum 2,25 euro per uur, met een milder tarief van 1,45 euro per uur aan de rand van het centrum.

Net als Oisterwijk kan Boxtel dus meer inkomsten halen uit een collectieve voorziening als parkeerplaatsen zonder maatschappelijke schade. Parkeertarieven verhogen is geen populaire maatregel, maar als je daarmee de buurthuizen op een goede manier open kunt houden, is dat het overwegen waard.

        JOOST VAN DER PLUIJM