JRC BOEKT ZEGE OP DIRECTE CONCURRENT

Basketballers maken een einde aan slechte reeks

De basketballers van JRC Heren 1 spelen, na een slechte reeks van zes verliespartijen, in de onderste regionen van de landelijke tweede divisie. Voor lijfsbehoud was het noodzakelijk om het tij te keren en minimaal een keer te winnen van een ander laag geklasseerd team. Vrijdagavond tegen Pendragon was zo'n wedstrijd en JRC liet zich van zijn beste kant zien.

Met een zo goed als complete selectie traden de Boxtelaren in Tilburg aan tegen het tweede team van studentenvereniging TSBV Pendragon. Alleen Victor van Lokven was nog geblesseerd en dus afwezig. De Tilburgers staan twee plekken boven JRC met twee winstpartijen meer. In eigen huis hadden de Boxtelaren al van de studenten gewonnen en nu was het pakken van de punten gezien de stand op de ranglijst bittere noodzaak.

ZOEKEN

De gasten startten desalniettemin rommelig. Pendragon stond in een kleine zoneverdediging en JRC moest even zoeken naar een passende spelwijze. De tegenstander wist hierdoor snel de bal twee keer door het netje te frommelen. Maar aan de hand van aanvoerder en vedette Coen van der Meijden, die in het eerste kwart goed was voor acht punten, kwam JRC in de wedstrijd en pakte terecht de leiding: 15-20.

Daarna begon het voor de Boxtelaren goed te draaien, want in het tweede kwart kwamen maar liefst zeven van de tien spelers tot scoren. Het was echter de verdediging die nog te veel toe liet. Voornamelijk in de rebound wist Pendragon hiervan te profiteren en liep daardoor in. Tussenstand bij rust: 37-38.

In de eerste helft scoorde JRC bijna veertig punten. Dat was veel meer dan het gemiddelde van dit seizoen en hieruit wist de ploeg zelfvertrouwen te tanken. De gasten stonden in de tweede helft dan ook zelfverzekerder op het veld. Door goed teamspel liepen ze direct uit naar een verschil van tien punten.

Verdedigend werd nu regelmatig over het hele veld druk gezet en dit leverde veel op. Als er een opstootje binnen de lijnen ontstond, speelde de ervaring mee en won JRC naast een voorsprong ook het momentum. Er werd over en weer gescoord, maar een ontketende Willem van Loon zorgde tegen het einde van het derde kwart voor een Boxtelse voorsprong van zeventien punten.

UITSPELEN

De wedstrijd was echter nog niet gespeeld. De spelers beseften dat er geen sprake mocht zijn van verslapping. Met dit gegeven ging JRC aan de slag in het vierde en laatste kwart en speelde de partij gedegen uit. Hiermee was de eerste overwinning in 2020 een feit. En meteen ook een hele belangrijke voor het team.

Jaap en Willem van Loon wisten zich met respectievelijk 27 en 15 punten tot topscorers van dit duel te kronen.

,,Dit was een enorm belangrijke wedstrijd, omdat we twee punten inlopen op een directe concurrent. Hiermee sluiten we aan bij de teams boven ons en dat geeft ons weer wat extra vertrouwen voor de duels die nog komen gaan", aldus trainer Steven Besuijen.