Thijn Kuijpers en Karleen Hendriks voeren dit jaar de pretpolonaise van de Donseendjes aan. Zij worden geflankeerd door (links) adjudant Willemijn van Düren en (rechts) nar Vera van der Meijden. (Foto: Albert Stolwijk).
Thijn Kuijpers en Karleen Hendriks voeren dit jaar de pretpolonaise van de Donseendjes aan. Zij worden geflankeerd door (links) adjudant Willemijn van Düren en (rechts) nar Vera van der Meijden. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

KNOKKERS HOUDEN VERKIEZINGSWEDSTRIJD VOOR BOXTELSE CARNAVALSJEUGD IN 'DENZIZ'

Thijn en Karleen voeren Donseendjes aan

HENK VAN WEERT

Thijn Kuijpers (Angelaschool) en Karleen Hendriks (Sint-Petrusschool) zijn zondag in hofpaleis Denziz door prins Donald VI van Eendengat geïnstalleerd als heersers over de Donseendjes. ,,Vanaf het eerste moment dat ik carnaval vier, heb ik gehoopt ooit jeugdprins te worden", glunderde prins Thijn d'n Urste nadat hij de kroonjuwelen van de Waggelaars in ontvangst had genomen. Ook voor prinses Karleen d'n Urste ging een droom in vervulling, glunderde hare doorluchtige hoogheid.

Vijftien kinderen uit de groepen zeven en acht van het Boxtelse basisonderwijs hadden zich ingeschreven voor de verkiezingswedstrijd die werd georganiseerd door de vrijwilligers van het Boxtelse jeugdcarnaval: De Knokkers. Thijn en Karleen werden tot winnaar uitgeroepen. Zij worden tijdens de carnavalsdagen geassisteerd door adjudant Vera van der Meijden (De Spelelier) en hofnar Willemijn van Düren (Sint-Petrus).

De jeugdraad van elf wordt gevormd door leerlingen van de volgende scholen. Angelaschool: Stijn Bol, Benjamin van der Zalm; Molenwijk: Merel Kemmeren, Tess van Os, Stef Platteeuw, Fanni Török, Valentijn Werts; Sint-Petrus: Ise Waterschoot; De Spelelier: Mila Smits; Vorsenpoel: Djoeke Bakker; Ben van der Steen.

ALLEMAAL HOFNARREN

Voordat hij tot de installatie overging, zei prins Donald dat hij had genoten van hetgeen de kinderen op het podium hadden gebracht. Zij moesten laten zien over voldoende improvisatietalent te beschikken én een eigen lied zingen. Het viel de koldervorst op dat tijdens de voordrachten vanuit de buutton bijna alle kandidaten aangaven dat zij graag hofnar wilden worden. Een van de mooiste functies, wist Donald uit eigen ervaring. In 1991 vervulde hij die rol immers zelf.

Burgemeester Ronald van Meygaarden van de gemeente Boxtel woonde ook een deel van de feestmiddag bij en sprak kort voor de inauguratie. ,,Het is al een tijdje geleden dat ik carnaval vierde. Maar ik heb het idee er volledig ingetrokken te worden en heb daar ook écht zin in. Ik hoop dat jullie ook allemaal genieten."

EREKRUIS IN GOUD

In een door Nick Verbunt met verve gepresenteerde spelmiddag zetten de kandidaten voor de jeugdraad hun beste creatieve eendenpootjes voor met zang en improvisatie. Uiteindelijk beslisten Judith Willink (dweilorkest Echdweil), Niki Verberne (jeugdprinses 2004) en Christian van Zogchel (oud-prins Donald V en thans bestuurslid van Stichting Openbaar Carnaval) wie de verkiezingswedstrijd won.

Donald verhief het jeugdige prinsenpaar in de kolderieke adelstand door hen het erekruis in goud in de Orde van d'Aauw Waggel om te hangen. Vooraf had hij prins Thijn en prinses Karleen getooid met de kroonjuwelen van de Donseendjes. Zij werden daarbij benoemd tot vorst en vorstin van jeugdhofpaleis Kwekpoel en tot heerser van het narrendom en heerseres van de schaterlach.

JEUGDHOFKAPEL

De twee kersverse leutmonarchen installeerden vervolgens niet alleen hun adjudant, hofnar en raad van elf, maar ook de jeugdhofkapel onder leiding van Tom Cleutjens. Die zorgde voor de muzikale omlijsting van de ceremonie.

Dansmariekes van jeugdcarnavalsclub De Walvisjes zorgden tijdens het juryberaad voor een indrukwekkend podiumoptreden.