HCB zoekt vijftigplussers zonder plankenkoorts

RENS VAN DEN ELSEN

Ginne Schrik, dat is de naam van de toneelclub die HobbyCentrumBoxtel (HCB) per 5 februari opricht. Iedereen van boven de vijftig is welkom om deel te nemen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat in juni een voorstelling opgevoerd wordt voor vrijwilligers, familie en vrienden van de spelers.

Het bestuur van het hobbycentrum is volgens woordvoerder Marieke Dijkshoorn altijd bezig om creatieve nieuwe activiteiten te verzinnen. Het oprichten van een toneelclub stond dan ook op het verlanglijstje, want het past goed bij de visie van HCB. ,,Het gaat bij Ginne Schrik om meer dan het toneelstuk zelf. Het gaat ook om het samen bezig zijn en talenten aanboren waarvan je niet wist dat je ze had. Zo is dat bij veel andere activiteiten die we ontplooien ook het geval", aldus Dijkshoorn.

REGISSEUR

Ruim een jaar is het bestuur met de voorbereiding bezig geweest. ,,Want voor ons is het belangrijk dat we ook iemand met ervaring hebben die op vrijwillige basis de club wil regisseren", geeft Dijkshoorn aan. Die regisseur is gevonden in de persoon van de 83-jarige Ria Willers-Mensink. ,,Ondanks haar leeftijd was ze meteen enthousiast toen ze over ons project hoorde", zegt Dijkshoorn opgewekt. Willers-Mensink heeft ruim 35 jaar ervaring en kan alle spelers voorzien van de nodige tips en trucs voor goed toneelspel.

De naam Ginne Schrik is volgens Dijkshoorn prima gekozen: ,,Je moet natuurlijk niet bang zijn om te acteren. Maar we zijn allemaal amateurs, dus hoeft er ook onderling ginne schrik te zijn dat je iets verkeerds doet."

ONTHOUDEN

De acteurs gaan de komende vier maanden iedere woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur aan de slag bij HCB. Eerst wordt er gekeken naar het aantal acteurs en wat zij willen en kunnen op het podium. Aan de hand daarvan wordt een stuk uitgekozen. ,,Vier maanden lijkt kort, maar we moeten wel alles kunnen onthouden. We zijn ook geen twintig meer", vertelt Dijkshoorn lachend.

Iedereen boven de vijftig jaar is welkom om deel te nemen aan de toneelclub, ook zonder ervaring. Na de voorstelling van juni bekijkt HCB of het clubje doorgaat of dat het bij losse projecten blijft. Dijkshoorn: ,,We dagen de deelnemers uit om hun acteertalenten te ontdekken en te ontplooien. Het is toch heerlijk om je eens in te leven in een ander personage, persiflages neer te zetten en je humor en creativiteit aan te spreken. Eindelijk eens doen wat in het 'gewone' leven niet kan."

De kosten voor deelname bedragen 85 euro. Wie interesse heeft kan zich tot de eerste repetitie op 5 februari aanmelden via telefoonnummer (0411) 21 03 55 of via www.hobbycentrumboxtel.nl.