Afbeelding
Foto:

What's Up, koala-redders?

,,Meneer? Wilt u centjes geven voor de koala's in Australiƫ?" Met die woorden wisten Elene van Veen (10), Maaike Schellekens (9) en Fientje van den Biggelaar (10) zaterdag menig winkelende Boxtelaar zover te krijgen om een paar euro in de tot collectebus omgetoverde melkfles te deponeren. De drie meiden hadden zich opgesteld op de hoek van de Rechterstraat en de Kruisstraat.

Hallo meiden, waarom staan jullie hier eigenlijk? ,,Om geld in te zamelen voor de koala's in Australiƫ. Die hebben het heel zwaar door de bosbranden", vertelt Elene.

Oh, dat is een goede zaak. Hoe komen jullie daar zo bij? ,,Ik ben lid van het Wereld Natuur Fonds. In het blad wat we krijgen zat een briefje met 'Kom in actie voor de koala'", geeft Elene aan. ,,Zij heeft ons gevraagd om mee te doen", gaat Maaike verder. ,,Het is belangrijk, want de koala's zijn met uitsterven bedreigd. We hebben ook de filmpjes gezien op het Jeugdjournaal, waar ze uit een waterfles dronken. Heel zielig", vult Fientje haar vriendinnen aan.

En hebben jullie al veel geld opgehaald? Ze laten de melkfles zien. Elene: ,,Ja, de bodem is al bijna helemaal bedekt. Dat is best goed." Fientje: ,,En het bakje is ook al goed gevuld, er zit zelfs al een briefje in." Elene gaat verder: ,,We stonden eerst bij de bibliotheek, maar toen ging de deur steeds open en dicht, dat vonden ze niet zo fijn. Dus zijn we maar naar hier gegaan. Er komen ook heel veel mensen langs."

Netjes hoor! Krijgen de mensen ook iets als ze geld geven? ,,We hebben koalaboekenleggers gemaakt en ansichtkaarten ingekleurd", vertelt Maaike. Fientje heeft de poster gemaakt die naast het standje ligt. Trots laat ze die zien, maar wijst meteen op een foutje: ,,Kijk, hier staat 'Doe dit ook', maar er staat vuur onder. Dat moet natuurlijk niet. Ik pas het maar meteen even aan denk ik", zegt ze met een lach.

Hoe lang gaan jullie nog door vandaag? ,,Tot we alles verkocht hebben! Of de hele nacht!", roepen ze in koor. Oma staat erbij, maar die laat echter meteen lachend merken, dat ze daar niet zo op zit te wachten.

p Maaike Schellekens (links), Fientje van den Biggelaar (midden) en Elene van Veen zetten zich in voor de koala's. (Foto en tekst: Rens van den Elsen).