Bedrijventerrein Vorst B is al jaren de beoogde locatie voor het biomassaplein en uiteindelijk het gehele GreenTech Park. Toch is er nog veel verzet. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).
Bedrijventerrein Vorst B is al jaren de beoogde locatie voor het biomassaplein en uiteindelijk het gehele GreenTech Park. Toch is er nog veel verzet. (Foto: Albert Stolwijk, 2017). Foto: Albert Stolwijk

WERKGROEP RECHTERSTRAAT ONTSTEMD

Bomen Brigade opnieuw in de bres voor platanen

RENS VAN DEN ELSEN

De Bomen Brigade Boxtel (BBB) waagt nog een laatste poging om de platanen in de Rechterstraat van de ondergang te redden. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Boxtel draagt zij enkele alternatieven aan zodat het groen niet hoeft te verdwijnen als de winkelstraat wordt heringericht. De werkgroep die de plannen met alle betrokkenen heeft gemaakt, is teleurgesteld 'over de manier waarop BBB haar voorkeur probeert door te drukken'.

Eind vorig jaar protesteerden de leden van de brigade ook al voor het behoud van de bomen. De stammen werden toen van zwarte rouwbanden voorzien. ,,We schrokken nogal van de voorgenomen verwijdering van veel bomen in het plan voor de Rechterstraat", geeft woordvoerder Jan Juffermans van de BBB aan. ,,Waarom moeten die weg? Enkel om plaats te maken voor exemplaren die een kale muur erboven weg kunnen werken? Dat is verspilling van gemeenschapsgeld. Een mooiere en voordeligere oplossing: maak gebruik van street art of zet er een gedicht op", oppert Juffermans. Daarnaast vraagt de BBB in het kader van duurzaamheid of ontwerpers voortaan bestaande bomen als uitgangspunt kunnen nemen bij nieuwe plannen.

Het Binnendommeltje bij restaurant De Rechter kan wel op goedkeuring van Juffermans en consorten rekenen, zolang de rode beuk die daar staat maar geen schade oploopt. ,,Verdere watergangen raden we af. Het is dan beter om op de geplande plaatsen wadi's aan te leggen, zodat wateroverlast in de toekomst voorkomen kan worden", stelt Juffermans het college en de raad voor.

TELEURGESTELD

De werkgroep Rechterstraat, een samenwerkingsverband van Centrummanagement en gemeente, is teleurgesteld over de brief van de BBB. ,,Leden van de brigade zijn bij de meedenkavonden aanwezig geweest, hebben op verschillende momenten ideeën in kunnen brengen en zijn, net zoals iedereen, op de hoogte gehouden van het proces en de beslissingen die zijn gemaakt. We vinden het jammer dat de brigade nu op deze manier alsnog probeert haar voorkeur door te drukken. Dit is tegen de zin van de meerderheid", geeft projectleider Henk van der Zee van de werkgroep aan in een reactie. Volgens hem passen de nieuwe bomen beter in de straat en bovendien komen er meer te staan. ,,De huidige platanen worden niet gekapt, maar verplaatst."

Van der Zee vindt het lastig te verkroppen dat de BBB nu met de voorstellen komt. ,,Het mooie aan het hele plan is dat het breed gedragen wordt. Ruim 80 procent van de betrokkenen is het ermee eens. Het kan wat ons betreft nu niet zo zijn, dat een kleine groep haar zin krijgt omdat ze maar blijft proberen. Als het college en de raad waarde hechten aan de verrichtingen van de werkgroep en de wijze waarop het plan tot stand is gekomen, dan hopen wij van harte dat het definitieve ontwerp wordt goedgekeurd."

Het herinrichtingsplan werd twee weken geleden goedgekeurd door B en W. Dinsdag 11 februari moet de gemeenteraad er nog een klap op geven.


2,5 TON UIT 'LANDSCHAPPEN VAN ALLURE'

Biomassaplein Boxtel krijgt steun van provincie

RENS VAN DEN ELSEN

De provincie Noord-Brabant kent 254.000 euro subsidie toe voor de ontwikkeling van het biomassaplein op het Boxtelse bedrijventerrein Vorst B. Het geld komt uit het potje van Landschappen van Allure.

Het biomassaplein start als pilot waar duurzame producten ontwikkeld worden uit snoeihout. Dit wordt in de regio verzameld om in Boxtel te worden versnipperd. De bedoeling is dat het groenafval in de toekomst minder vaak wordt gebruikt voor het opwekken van energie door verbranding. Het moet als grondstof gaat dienen. De gemeente Boxtel werkt voor de proef samen met Vught, Best en Sint-Michielsgestel. De deelnemende gemeenten staan allemaal de eigen houtige biomassa af aan het plein; zij dragen ook financieel bij aan de ontwikkelingskosten.

AANLEG

Het biomassaplein start met 0,6 hectare op Vorst B. De verwachting is dat het groeit naar 2,0 hectare. Dat is volgens de gemeente Boxtel afhankelijk van de ontwikkelingen. De vergunningsaanvraag voor de aanleg van het plein komt binnenkort ter inzage te liggen, geeft een woordvoerder aan. Het doel is om nog dit jaar met de aanleg en de exploitatie te beginnen.

Of dat gaat lukken blijft de vraag. Het is niet de eerste keer dat de realisatie van het biomassaplein vertraging oploopt. De schop zou al enkele jaren geleden de grond in gaan, maar steeds werd er roet in het eten van het Boxtelse college van B en W gegooid. Zo zijn inwoners van Lennisheuvel en enkele Boxtelse politieke partijen tegen de komst en speelde stikstofdiscussie de plannen vorig jaar parten.

Naast het verwerken van biomassa, is de gemeente Boxtel ook druk bezig om bedrijven aan het project te binden. Zo moet op termijn het zogeheten GreenTech Park ontstaan, waar verschillende partijen op duurzame wijze producten gaan vervaardigen.

Politie

Aanrijding

Nabij de dubbele spoorwegovergang aan de Tongersestraat in Boxtel heeft in de nacht van maandag op dinsdag een aanrijding met een persoon plaatsgevonden. Zowel politie, ambulance, brandweer als ProRail incidentenbestrijding kwamen hiervoor ter plaatse. De hulpdiensten sloten daarbij tijdelijk een deel van de overweg af. Hoe het incident heeft kunnen gebeuren en of het om een man of vrouw gaat kon de politie nog niet aangeven.

De platanen op de Boxtelse Markt en in de Rechterstraat worden momenteel gesnoeid zodat de carnavalsoptocht er 23 februari goed langs kan. Deze bomen bleven na protest wel staan. (Foto: Rens van den Elsen).